7 entry daha
  • türkiye cumhuriyeti hükümetlerince ilk önceleri "güneydoğu sorunu" olarak adlandırılan.. oradaki sıkıntıları sadece iş, aş ve bunlarla paralel birşekilde refah sorunu olarak isimlendirmişlerdir, işaret etmişlerdir.. turgut özal'ın "benim babaannem de kürtmüş", demirel'in "kürt realitesini tanıyoruz", mesut yılmaz'ın "avrupa birliği'ne giden yol diyarbakır'dan geçer " sözleri, bakış açıları bu sorunun başka bir boyutta ilgilenildiğini açıklıkla görmemize neden olur.. günden güne bu sorunda olumlu bazı yaklaşımlar olmuştur, oluyor.. kendisini kürt sayan insanlar devletin daha batısındakilerin sahip olduğu haklara yakın haklar istemektedir.. bu aşikardır.. pkk bitmişken bu hakları kültürel haklar çerçevesinde tutmak kaidesiyle bu haklar onlarınvatandaşlık haklarıdır..şöyle ki;

    1-kürtçe tv: izlemek isteyen durumu iyi, kürt vatandaş zaten bir çanak anteniyle kendi işini halledecektir.. med tv gibi ne gibi kavramlara ve kimlere hizmet ettiği bilinen kanallara prim tanımamak için, eğitimsiz vatandaşları türkiye cumhuriyetidevleti kendi çıkarları çerçevesinde kürt halkını da memnun tutmalı, memnun tutmak zorundadır da zaten..
    2-eğitim: bazı özendirici programlarla o yöredeki halkı eğitime özendirmek ülke çıkarlarınadır.. (bkz: haydi kızlar okula)
    3-iş-aş: aslında ülke sorunudur bu aş ve iş sorun.. bu bölgeden daha fakir bölgelerimiz olduğu doğrudur.. daha önce yaşadığımız kürt ayaklanmasının yaşanmasının baş nedeni maddi durumlar değildir tabi ki.. sadece bir faktördür.. kürt olmaları da bir faktördür.. kendilerine ait bir devlet istemeleri yani.. bunun olmayacağını gördükleri zaman türkiye'ye bağlanmaları daha hızlı ve yararlı olacaktır..
    4-siyasi parti: kürt kimliklerini öne çıkaran partiler olmuş ve iki tarafın yaptığı hatalarla partiler kapatılmış, sadece ismi değiştirilip, parti adresi bile değişmeden, hatta kapatılacağını anladıkları partiyi seçimesokmak için kendileri parti kapatıp diğer bir parti kurmuşlardır.. unutulmamalı ki demokratik ortamlarda ülke bütünlüğüne aykırı fikirler haricinde düşünce özğürlüğüne sahip olmalıdır haklar.. türkiye bu konuda çok hata yapmıştır.. parti kapatacağına bazı kürt aydınlarını tükiye menfaatine göre özendirerek parti kurmalarını sağlatabilirdi.. böylece halk içerisinde o partilerin puanları azalacaktı.. onları kapatarak adeta bir numara yapan türkiye cumhuriyetidir..

    bu 1,2,3,4......ler diye uzayabilen bir liste şüphesiz.. ama en önemli olduğuna inandığım konular bunlardır efenim..

    son söz: ordunun siyaset üzerindeki etkisi -son 5-10 seneye kadar- gayet iyi bilinmektedir.. ordu hiçbirzaman kürt sorunu'nda sivil yönetime güvenmemiştir.. sivil yönetimler de "bana dokunmayan yılan(teşbihte hata olmaz) bin yaşasın " demiş kolaylığa kaçmıştır..
957 entry daha
hesabın var mı? giriş yap