2 entry daha
  • bugün dünyanın dört bir yanına yayılmış ve on milyondan fazla inananı olan bahai dininin kurucusu

    (kaynak: tr.bahai.org)

    hz. bahaullah 21 nisan 1863 te dünyaya şu mesajı ilan etti:

    "ezelden beri tüm tanrı peygamberleri'nin vaadi ve amacı olarak ilan edilmiş ve tanrı elçileri'nin en büyük arzuları olan vahiy şimdi insanlara açıklanmıştır."

    hz. bahaullah, iran sarayının seçkin vezirlerinin birinin oğluydu. babası öldüğünde 22 yaşındaydı, hükümet babası yerine o'nu geçirmek istedi. fakat hz. bahaullah zamanını dünyevi sorunlarla harcamak istemiyordu. kudretli tanrı'nın kendisine çizdiği yolu takip etmek için sarayı terk etti.

    hz. bab peygamberliğini açıkladığı zaman hz. bahaullah 27 yaşındaydı. hemen hz. bab'ı kabul etti. o'nun en kudretli ve tanınmış müminlerinden oldu.

    hz. bab'ın peygamberliğini açıklamasından 9 yıl sonra hz. bahaullah karanlık bir zindana atıldı. boynuna takılan zincirler o kadar ağırdı ki başını yukarı kaldıramıyordu. tanrı ihtişamının ruhunu kapladığı yer bu zindandır. bir gece rüyasında, her taraftan titreşen şu sözleri işittiğini yazar:

    "doğrusu seni, seninle ve senin kaleminle galip yapacağız."

    sonuçta hz. bahaullah'ın ve ailesinin atalarından kalma zenginlikleri ellerinden alındı ve ülkelerini terk etmeleri emredildi.

    böylece karısı ve çocukları ile bağdat'a sürgün edildi. burada iran ve irak'ın çeşitli yerlerinden gelen insanlar hemen o'nun etrafında toplandılar. onlara henüz makamını açıklamamış olduğu halde değişik kesimden insanlar onun şahsiyetinden etkilenmişlerdi. 1863 yılı nisanında ilahi görevini ilan ettiğinde osmanlı hükümeti tarafından istanbul'a sürgün haberi geldi. istanbul'da kısa bir süre kalan hz.bahaullah buradan edirne'ye oradan da akka'ya sürgün edildi.

    çok zor şartlar altında geçen akka'daki hapislik dönemi 1877 yılı haziranında göz hapsine dönüşerek ömrünün sonuna kadar sürdü. ömrünün geri kalan 12 yılını ruhani ve toplumsal konular üzerinde yazmakla, değişik ülkelerden gelen ziyaretçileri kabul etmekle geçirdi. 29 mayıs 1892 de 75 yaşında akka'da (israil) vefat etti.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap