2 entry daha
  • dostoyevskinin yeraltindan notlarina bir gonderme oldugu iddia edilebilirse de, aslen franz kafka nin babasinin ona bir mektupta edebiyata olan egilimini kastederek

    "sen bir boceksin, parazitsin ailenin sirtinda"

    demesinden esinlenerek yazilmis bir eserdir. karanlik, depresif bir havasi olan eser bazilarina gore antihristiyan degerler bildirimini, bazilarina gore kafkanin gizli escinselligini, bazilarina gore ise (ki ben bu gruba dahilim) kimlik sebebiyle aile tarafindan reddedilisi anlatmaktadir.

    ilgili referanslarim kafkanin babasina yazip da yollamadigi mektup, babasinin ona yazdigi mektuplar, ilk gunaha yapilan bi gondermeyi iceren elma ile cezalandirilma, gregor un sut icmemeye baslamasi gibi detaylardir.

    ayrica yine gregor samsanin ruh hastasi oldugu, kendini bocek (ya da kimlerine gore bir tur parazit) sanmasi soz konusudur. boyle dusunerek okundugunda da "vay anasini?" denilebilmektedir.

    edit: bir kitap da böyle okunup, okunandan anlaşılan bu şekil ifade edilebiliyormuş. kendinden isildememek, kendinden utanmamayı öğrenmek mümkün mü? değilse sıçtık.
264 entry daha
hesabın var mı? giriş yap