1 entry daha
  • sibel de denebilir. romalı kahin kadın. romalılar ne zaman başları sıkışsa bu addaki kahin kadının kitaplarına bakarlarmış.
    -----------
    alıntı:
    ----------
    efsaneye göre cumae sibylla’sı, yedinci roma kralı tarquinus superbus’a sibylla kitapları adlı kehanetleri satmayı teklif eder. kral kehanet kitapları için istenen fiyatı pahalı bulur ve almayı reddeder. kadın, dokuz ciltten 3'ünü yakar ve aynı paraya altı cildi satmayı önerir. tarquinus superbus, bu teklifi de reddedince kadın 3 cildi daha yakar. şaşkın kral, kendisinden 9 cilt için istenen bedeli ödeyerek kalan 3 cildi satın atmak zorunda kalır.
    romalı yöneticiler, ne zaman başları sıkışsa caputalium tepesindeki apollon tapınağı’nda saklanan kitaplara başvurur ve kehanetlerden medet umar. bu hallerden biri de ünlü kartacalı hanibal'ın roma'yı tehdit ettiği dönemdir..
    dolayısı ise kökeni her ne kadar mitoloji ve efsanelere dayansa da roma devletinin başı sıkışınca medet umduğu sibyll kehanetlerini içeren sibyll kitapları tarihi bir gerçeklikti.
    sibyl kehanetlerinin bazılarının bizans döneminde 14 ciltlik tek bir elyazması olarak kaydedildiği iddia edilmektedir. 9. ve 10. ciltleri eksik olan bu el yazmalarının ne kadar gerçeğini yansıttığı meçhuldür. çünkü bu eser daha ziyade yahudi – hristiyan kökenli sibylla kehanetlerini esas almaktadır....
    ------------
    ve ilginç bir başka detay:
    ---------------------
    sibel, türk mitolojisine göre bereket ve bolluk tanrıçasıdır.
    kibele adlı anadolu tanrıçasının türk kültüründeki adının sibel olduğu savunulmaktadır. bir başka teze göre, tam tersine eski çağlarda varlığına inanılan türk tanrıçası sibel'in anadolu'da kibele ile özdeşleşmiştir.
    bu tanrıça pek çok batı diline (okunuş olarak) sibele veya sibela şeklinde geçmiştir. örneğin fransızca'da cybèle (sibele okunur) biçimde yer alır. araplardaki hübel ile de eşdeğerdir. dolayısıyla aslında insanlığın mitoloji algısındaki ortak simgelerden birisidir. taştan doğmuş olduğu rivayet edilir.
    anadoluda kızlara verilen sibel adının kökeni doğrudan bu tanrıçadır.ayrıca sözcük farsça yağmur damlası manası taşır ve bu dilde sebil (su, çeşme) kelimesi ile aynı kökten gelir. buğday başağı anlamına da gelir.
    sibel kelimesinin, yunanca kahin kadın anlamına gelen kelimeden türediği iddia edilse de, sibel'in pek çok kültürün etkileşiminden doğduğu en doğru yorumdur.
    http://www.dunyadinleri.com/…eri-ve-sibyl-kitaplari
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap