• özellikle eleştirisini kalabalıklara okutacak, dinletecek gücü olanlar sözlüğü eleştirirken ne dediğini, ne yaptığını bilmez bir halde saçmalıyor, eleştiriyi eline yüzüne bulaştırıyor. gerçekten de dikkat edilmesi gereken noktalar var.

    -evvela vazgeçin artık sözlük için "takma isimlerin ardına gizlendiğinizi mi sanıyorsunuz. biliyoruz biz" diye çırpınmaktan. biz de farkındayız kimsenin bir yere gizlenmediğini. hatta sizden farklı olarak takma isimli insanları takma isimleriyle de şahsen tanıdığımızdan aslında "ayşe pekyazar"in dedikleriyle "ekşigirl80"in dedikleri arasında fark yok bizim için. aynı kişi oldukarını biliyoruz.
    adımız soyadımızla değil, internette olmanın bir özelliği olarak nicklerimizle burada olmamız siz eleştirmenlerden kaçmak için değil bu ortamda yazı yazıyor olmanın doğal sonucudur.

    -eskiden sözlük şahane bir yerdi. şimdi lumpen oldu, küfürbaz oldu, avam oldu şu oldu bu oldu. ortalamalaşan sözlük başlığı bir yana birçok farklı vesileyle belirtilmiş bir eleştiri bu. dışarıdan göründüğü kadar içerinden de farkedilebiliyor. ama bu da çok klişe artık.

    -şahsınızı sevmeyen insanlar olduğunu keşfettiniz sözlükte. hemen delirdiniz, "hipnetorlar, sanattan, düşünceden anlamaz liseli çocuklar sürüsü" diye kağıda kaleme mi sarıldınız?
    efendiler, bir şekilde bu insanların kafasında birtakım -haklı veya haksız ama her durumda- olumsuz fikirler oluşturmuşsunuz. sebebini araştırmak, neden böyle düşünmüş bu insanlar demek yerine tükürük saçarak saldırıyorsanız, sözkonusu eleştirilerin haklı olduğunu düşünürüm ben. herkes sizi sevmek zorunda değil. sözlükte antipatisini belirtmiyor olmaları insanların sizin hakkında olumsuz düşünmüyor olmalarını da gerektirmez. önce bir bakın neden bu şekilde düşünüyor bu kişiler sizin hakkınızda.

    yani şu şablonda çıkan sözlük eleştirilerini ben dikkate almıyorum "ekşi sözlük diye bir site var biliyorsunuz. senelerdir okurum, çok değişik fikirlerin biraraya geldiği dinamik bir platform burası. ancak son zamanlarda küfürler, hakaretler arasında geçekten güzel yazı bulmak zorlaştı. takma isimlerinin ardına gizlendiğini sanan liseli ergenler kafalarına estiği gibi at koşturuyorlar sitede. moderasyon sadece lafta kalıyor.
    bana da pasif eşcinsel ölüsevici demişler. sildireceğim"

    bence sözlük eleştirisi bir nevi mevcut toplumun eleştirisi de olacaktır. ortalamalaşan sözlüğün o eski sterillliğini kaybetmesi, bize düşüncelerini asla bu kadar açık anlayamayacağımız insanların açık seçik önümüzde durduğu bir kitap sağlamıştır. değerlendirmek lazım gelir.

    sözlükteki sistemin işleyişindeki değişim de ilginçtir mesela. sadece iki kişinin elinde olan yetkilerin aşamalı olarak bir gruba dağıtılmaya başlanması. ilk yetki dağıtımı talebinin bir isyan gibi karşılanıp infial yaratması...

    gündelik olaylara halkın tepkisinden (dinciler bölüyor ülkeyi, hayır hayır kürtler bölüyor) aile kurumunun nasıl değiştiğine (sözlükte değişik yaşlardan insanların ebeveynlerine bakışları, kendisi ebeveyn olanların çocuklarına bakışları) sözlükte yapılan kimi yorum ve eleştirilerin tüketicinin eğilimlerini ne şekilde yansıttığı da ilginç bir husus. digiturk'ten eti çikolatalarına, cnbce'den konser organiztörlerine birçok kurumun buradaki eleştirileri kaynak olarak kullandığına eminim. bu hususlarda akademik düzeyde bir çıkarım yapmak mümkün olmasa da rahatlıkla köşe yazısı yazabilir, üzerine örnekler verebilirsiniz. birçok değişik seçenek var önünüzde. her birinden birer yazınızı çıkarsanız iki üç ay idare edersiniz.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap