2 entry daha
  • mezun olduğum okul.

    //okulun kuruluşu kurtuluş savaşı'ndan çok eski yıllara uzanır. osmanlı döneminde kurulan "rüştiye mektebi" orta öğretim okulu olarak görev yapmış, sonra da bu isim "idadi mektebi" olarak değişikliğe uğramış, bugünkü liseler ayarında öğretim görevini sürdürmüştür. yine bir süre sonra bu isim de değiştirilerek "sultani mektebi" olarak adlandırılmış, ilkokul "birinci devre", orta ve lise "ikinci devre" olarak görevini sürdürmüştür.
    okulun emekli beden eğitimi öğretmeni ve müdür başyardımcısı sayın hüsnü soyer'den edinilen bilgilere göre rüştiye mektebi, okulun şu anda bulunduğu yerde eski bir binada hizmet görüyormuş. idadi mektebi de şimdiki yasin çakır un fabrikasının bulunduğu yerde ahşap büyük bir bina imiş. bir süre sonra, bu okul şimdiki ordu evi'nin arkasında ve yakın yıllara kadar gazi ilkokulu adıyla görev yapan ve sonradan yıkılma tehlikesi olduğu için boşaltılan ahşap büyük bir binaya taşınmış ve kurtuluş savaşı'na kadar görevini orada sürdürmüştür. okul, 1920 yılında şehrin yunan işgaline uğraması üzerine kapanmıştır. 2 eylül 1922'de eskişehir'in düşman işgalinden kurtulmasından sonra "sultani mektebi" aynı binada "eskişehir orta mektebi" adı ile yeniden kurularak görevini sürdürmüş ve 1929-1930 öğretim yılında lise ihtiyacı belirince okul, odunpazarı otobüs durağı karşısındaki (halen müze olarak kullanılan) binaya taşınmıştır. 1930-1931 öğretim yılından itibaren de lise kısmı açılarak eskişehir lisesi adı ile ilk mezunlarını 1932-1933 öğretim yılı sonunda vermiştir.
    emekli öğretmen hüsnü soyer ve eski mezunlardan abdürrahim yüreklier ile hikmet şendil'den edinilen bilgilere göre 21 ekim 1932 perşembe günü atatürk yanında kalabalık bir heyet ile şimdiki odunpazarı otobüs durağı karşısındaki binada bulunan eskişehir lisesi'ni ziyaret etmiştir. okul müdürü semih kuman ve nöbetçi öğretmenler hüsnü soyer ve nurettin beyler okul girişinde ata'yı büyük bir heyecanla karşılamışlardır. atatürk bu ziyaretinde sınıflarda öğrencilerle ve ders programları ile ilgilenip öğrencilere çeşitli sorular sormuşlardır.
    eskişehir lisesi 1934-1935 ders yılı başında yeni binasına taşınmıştır. halen kullanılmakta olan bu binanın temeli kurtuluş savaşı'ndan çok önce atılmış, fakat savaş yıllarının sıkıntısı içinde tamamlanması çok uzun sürmüştür. 1952 yılında ilk mezunlarından hasan polatkan'ın yardımlarıyla kalorifer tesisatına kavuşmuş ve bütün gayreti ile ülkemizin kültürüne hizmete devam etmektedir.
    1959-1960 öğretim yılında okulda akşam lisesi de açılmış ve 1961 yılında okulun adı atatürk lisesi olmuştur. ayrıca 1980-1981 öğretim yılından itibaren akşam orta okulu'nun akşam lise'sine katılması ile aynı binada atatürk lisesi ve atatürk akşam lisesi olmak üzere iki ayrı idare altında görevlerini sürdürmeye başlamışlardır. ancak, akşam lisesi 1984-1985 öğretim yılında kapanmıştır. bugün atatürk lisesi bünyesinde 1968'den beri faaliyet gösteren bir erkek öğrenci pansiyonu vardır. burada paralı ve parasız yatılı olmak üzere 150 civarında öğrenci barınmaktadır.
    öğrencilerin beden eğitimi derslerini yapabilmeleri için 1988 yılında bir spor salonu yapılmıştır.//

    (okulun resmi sitesinden alinmistir)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap