1 entry daha
  • tys’de tartışmalı kongre
    türkiye yazarlar sendikası (tys) 14. olağan genel kurulu geçmiş yıllara nazaran yoğun tartışmalarla başlayıp sona erdi. üye katılımının yoğun olduğu gözlenen kongrede üç ayrı liste yönetim için yarıştı.
    iki dönemdir tys genel başkanlığı’nı yürüten cengiz bektaş’ın aday olmadığı kongrede, mevcut yönetimin oluşturduğu ifade edilen listenin başkan adayı varlık dergisi genel yayın yönetmeni enver ercan olurken, yeni girişim grubu afşar timuçin’in, birleşik özne grubu da feyza hepçilingirler’in başkan adaylığında seçime girdi. kongrede konuşan başkan adaylarının tümü türkiye’de emperyalist kültür kuşatmasına, dil kirlenmesine ve edebiyatın yayın sorunlarına dikkat çektiler. tüzük değişikliği ise ay sonra yapılacak bir genel kurula bırakıldı.
    ‘tys tavrını göstermiştir’
    kongrenin açış konuşmasını yapan genel başkan cengiz bektaş, bir insanın iki yıldan fazla başkanlıkta kalmasını hoş karşılamadığını söyleyerek üç ayrı adayın olmasının kendisini çok mutlu ettiğini ve görevi gönül rahatlığı içinde daha istekli olanlara bıraktığını belirtti. divan başkanlığını alpay kabacalı’nın yaptığı kongrede faaliyet raporunu ise eski yönetim adına genel sekreter gülsüm cengiz okudu. cengiz, “tys toplumsal işlevi olan bir örgüt olduğunu göstermiştir. gerek savaş, gerek dilimiz, gerekse de kültür emperyalizmi konusunda tavrını koymuştur” dedi.
    denetim raporu ve mali raporun okunmasının ardından raporlar üzerine yapılan konuşmalar tartışma yarattı. “her örgüt bir ihtiyacın ürünüdür” diyen osman bozkurt, tys’nin bu ihtiyacı ne kadar karşıladığını sordu. sadık albayrak ise “türkiye’de bir tys var mı?” diye sorar hale geldiklerini iddia etti.
    ‘emep’ tartışması
    kongrede söz alan şair yaşar miraç ise “son bir iki dönem için tys özellikle emep’in gölgesi altında durmaya zorunlu bırakılmıştır” iddiasında bulundu. kongrede güngör gençay’ın da içinde bulunduğu yeni girişim listesinin ve enver ercan’ın listesinin emep’in paralelinde düşünenlerce hazırlandığını öne süren miraç, mevcut yönetimin de emep’li olduğunu savundu. seyit nezir de, sendikanın bir siyasi partiye terk edilmesinin hoş karşılanamayacağını ifade etti.
    bu iddialar üzerine söz alan yeni girişim’in yönetim kurulu adayı şair güngör gençay, emep’li olmaktan gurur duyduğunu söyleyerek, “yaşar miraç gerçeği göremediği için böyle konuşuyor, bizim listeye emep’li diyor, ama kendisi işçi partisi yoğunluklu bir listeden aday” dedi. üç dönemdir yönetimde yer alan ve kongrede aday olmayan genel sekreter gülsüm cengiz de, mevcut yönetimdeki tek emep’li olduğunu ve bundan onur duyduğunu belirterek, kuruluşundan beri üyesi olduğu bir partinin tartışma konusu yapılmaması gerektiğini söyledi. cengiz, “etkinliklerimize bütün partileri çağırıyoruz. ama bunlardan çoğuna yalnız emep cevap veriyorsa, bu etkinliklerimize katılmayan partilerin sorunudur” dedi. şair sennur sezer de, uzun zamandır görmediğimiz biçimde birtakım karalamaların gündeme geldiğini belirterek, “her üye bir sendikadır. pek çok siyasal eğilim var, bu doğaldır. biz yazarlık onuru için mücadele ediyoruz” dedi.
    ‘aramıza nifak sokuluyor’
    “bir siyasal yapı içerisinde olan arkadaşları kötülemek çok yanlıştır” diyen öner yağcı ise tam tersine bu durumdan gurur duyulması gerektiğini dile getirdi. yağcı, şöyle konuştu. “burada küresel ideolojiyi tartışmalıyız, biz kitaplarımızı yayınlayamıyoruz, medyanın kuşatması var, onlar her açıdan saldırıyor ve bizim kitle örgütlerini stk’lere dönüştürüyorlar. burada bunlar tartışılmalı, biz birbirimizin siyasal davranışlarını elbette başka bir yerde tartışacağız ama burada bunu öne sürmek, aramıza nifak sokmak çok ayıp” dedi. yağcı emperyalizme karşı tys’nin halka öncülük yapan bir safta yürümesi gerektiğini söyleyerek sözlerini bitirdi.
    yönetim yanıt verdi
    daha sonra suçlamalara cevap vermek için kürsüye çıkan cengiz bektaş, burada söylenenlerin unutulmamasını istediğini söyledi ve şöyle devam etti: “şu parti, bu parti tartışmasını çok ayıplıyorum. biz bir yere girerken şapkamızı çıkarırız. herkes kendi görüşünü savunur, savunmak zorundayız. böyle dönemlerde dikkatli olmak zorundayız, george soros’un kimse tarafından bilinmediği günlerde bana bir dernekten geldiler, size para vermek istiyoruz dediler, tys’nin gerçekten önemi büyük, hiç sevmediğimiz insanın bile yardımına ihtiyaç duyabiliriz. fakir baykurt, ‘tepende kim olursa olsun örgütüne sahip çık’ derdi. örgütünüze sahip çıkın” dedi. konumu gereği herhangi bir partiye üye olmadığını, ama bundan da utanç duyduğunu söyleyen cengiz bektaş, “4 kere düşünce özgürlüğünden dolayı mahkeme önüne çıktım, hanginiz yanımda oldunuz. açın gözlerinizi, şiir okuyan çocuk gözaltına alınıyor, neden acaba kaymakamlardan geliyor bunlar, çünkü kadrolar değiştiriliyor” dedi. bektaş güçlü bir tys’ye olduğunu belirterek konuşmasını bitirdi. evrensel.net'ten
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap