9 entry daha
  • halid ziya uşaklıgil 'in 1901 yılında 35 yaşındayken kaleme aldığı fakat sansür baskısıyla yarıda kalan 1924 yılında kitap olarak yayınlanabilen ve romanıdır. yazıldığı dönemin aile yaşamı ve sosyal hayatına ilişkin belirleyici gözlemler ve eleştiriler içerir.

    yazarın sansüre dair paylaşımından alıntı:

    "19 aralık 1901, cuma sabahı

    bugün yazımasamın başına çok acı bir zorunlukla oturuyorum: en sonunda yazmayı bırakmak gerekiyor. yazmak! yaşamımın yarısından çoğunu avutup oyalıyan bir eğlence, tüm bezginliklerine, yorgunluklarına, boş çıkan umutlarına karşı bilinemez nasıl belirsiz bir avutmayla, işte ta çocukluktan bugüne dek beni aldatan bir eğlence... evet, sonunda bu eğlenceyi de bırakmak, artık yaşamını bitirip de mirasçılarını düşünen aile babaları gibi, yazımasamın başında, öldükten sonra yapılmasını istediğim şeyleri yazmak gerekiyor. çünkü bundan sonra bir şey yazma olanağı yok. "

    yazmanın kolay ama yayınlamanın zor olduğu dönemin bu nadide eserini bitirdikten sonra, olaylar bugün gerçekleşse leyla'yı kurtarma şansı olur muydu diye düşündüm. içime öküz oturdu sözlük.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap