21 entry daha
  • aşağıdaki satırlarda kreator'un anarşist söyleminde gönderme yaptığı "enemy of god" kavramını nasıl algıladığımı yorumlamaya çalıştım. aynı esnada şarkının ilk dizesinde geçen "orwellian" sözcüğünün de anlamına değinmek söz konusu oldu. bu bağlamda trash müziğin, şarkı sözleri açısından rock muziğin (protest nitelikli örneklerde bile) modernite içinde kalan söyleminin dışına taşarak geleneksel rock kalıplarını kırdığını ve postmodern bir boyut kazandığını söylemek çok mu yüksekten atmak olur?

    17nci yy'da ingiltere'de yapılmış james incili olarak tanına incil çevirisinin girişinde şöyle yazar:
    "ye adulterers and adulteresses, know ye not that the friendship of the world is enmity with god whosoever therefore will be a friend of the world is the enemy of god." james 4:4
    (siz yetişkinler bilmez misiniz ki dünyevi olana dost olan tanrının husumetini çeker. bu nedenle bu dünyanın dostu olan tanrı'nın düşmanıdır) (andrew çevirisi)

    kralın bu inanışa vurgu yapmasının ardında sadece inançlı bir hristiyan olmasının bulunduğunu düşünmek safdillik olur. tersine püritenlerin, kralın huzuruna 1000 imzalı millenary petition ile getirdiği katoliklik karşıtı istekler arasında yeni bir incil çevirisinin gerekliliği kral tarafından rağbet gören belki de tek talep olmuştu. bu görüşe kuvvetle mutabakat gösteren kralın asıl karşı olduğu husus, genel rağbet gören incil çevirilerinden özellikle "geneva versiyonu" nun "kralın tebası üzerindeki mutlak hakimiyeti"ni vurgulamaktan uzak oluşuydu.

    aslında yeni lutheran hristiyan projesi, katolik kilisesinin siyasi gücünü redddeden avrupalı prensler ile protestanlık adı altındaki uzlaşmasını 16ncı yy'da belirlemişti. bilindiği üzere lutheran görüş, roma kilisesi nin hristiyanı, gerçek dinini yaşamaktan uzaklaştırdığını savunuyor ve romanın varlığını siyasi tehdit olarak gören avrupalı hanedanların menfaatleriyle bu noktada birleşiyordu.

    luther'e göre, tanrı tarafından kurulmuş, fakat farklı işlevlere sahip iki rejim mevcuttu. seküler rejim, toplumda hak ve düzeni temin etmek amacıyla kurulmuştu. bu rejim kılıç kullanır ("devletin kılıcı kırmızı ve kanlı olmalıdır"). ruhani rejim ise sözü kullanır ve hem tebaanın hem de hükümdarların vicdanına hitap eder. seküler rejim öğretisi luther'in kötümser antropolojisi ile bağlantılıdır: gerçekte insan ip ve zincirle zapt edilmesi gereken vahşi bir hayvandır. bundan dolayı seküler rejimi olmayan bir toplum, kaotik ve insanın insana karşı savaştığı bir yer olacaktır (bkz: thomas hobbes). günahkâr ve kötü olduğumuz için tanrı bizi hukuk ve kılıç ile denetliyor ki böylelikle, kötü olanı yapmak bizim için kolay hale gelmesin.

    seküler rejim tanrı tarafından kurulduğuna göre, devlete isyan aynı zamanda tanrıya da isyan etmek demektir. isyankâr olan, "tanrının düşmanı" haline gelir. luther'e göre, bundan dolayı devlet kılıcı kullandığı zaman, bu "tanrıya hizmet olur. nitekim, prensler ve köylüler arasındaki mücadelede (almanya'da 1524 - 1525 köylülerin savaşı) luther, köylülere şiddetle saldırmıştır: "luther: prenslerin safında ölen, kutsal bir din savaşçısı olarak cennete gidecek, ötekilerin safında ölenlerin ruhları ise şeytanın olacaktır. bu gibilerini herkes boğmalı, hançerlemeli, açıkça meydan okuyarak ya da tuzağa düşürerek öldürmeli, bu arada bir asiden daha zehirli, zararlı ve şeytani bir varlık olamayacağı düşünülmelidir". "eşek sopayla halk denen güruh ise kaba kuvvetle yola getirilir . ayaklanan bütün köylüleri ben, martin luther, öldürdüm, çünkü öldürülmelerini ben istedim. dökülen kanlarının bütün sorumluluğu benimdir." (zweig. rotterdamlı erasmus s. 142, 143).

    luther, devletin tanrı tarafından tesis edilmiş bir otorite olduğunu düşündüğü için sekûler rejimin liderlerini tanrının "infaz memurları ve cellatları" olarak görerek onların meşruiyetini onaylayabilir. luther döneminin ve siyasal geleneğin ışığında böyle bir meşrulaştırma, roma kilisesine karşı verilen mücadelede ittifak sağlamak uğruna seküler siyasi otoriteye verilen bir taviz anlamında anlaşılmalıdır. böylece luther roma kilisesine karşı bizzat alman imparatoru olan v. charles tarafından himaye edildi.

    din ile devlet arasındaki bu uzlaşma aslında yeni değildir. hatta denebilir ki yazılı tarihimizin başından beri tapınağın kontrolü aynı zamanda tahıl ambarının da kontrolüdür. bu sebeple rahip ile kral birçok şekillerde uzlaşma içerisinde olmuşlardır. (aynı insan ya da kurumda toplanmış değillerse*). zaten burada olanları ulus devletin papalığın siyasi gücüne karşı çıkışının bir sonuç noktası olarak kabul etmek olasıdır. bu mücadele 14'ncü yy'da fransa kralı güzel philip'in templar şövalyeleri'ni ortadan kaldırmasıyla başlayan bir sürecin sonucudur.

    daha sonraları buna da karşı bulunan müjdesel lutheranların başka değişle püritenlerin dini gereği gibi yaşamak uğruna ingiltere yi terkedip yeni kıtaya yerleştikleri görüldü. ancak bu yaklaşım da sonuçta din ve iktidarın amerikan laikliği adı altındaki uzlaşmasına yol açacaktı. (bkz: evanjelizm/#7358624)

    bu gün amerika birleşik devletlerinde köktendinci protestanların büyük bir kısmı bireysel dini özgürlüklerin orwellian bir statismle yer değiştirmekte olduğu endişesindedirler. bu güruh beyaz puriten amerika nın beyaz olmayan kitle tarafından yutulacağı endişesi içinde de bulunmaktadırlar.

    sonuç olarak kreator'un bu parçası da işte tam da bu noktada beyaz avro/amerikalı protestan ın bu endişesine vurgu yapıyor. anarşist söylem artık lutheryen manada "tanrının düşmanı"nın zamanının geldiğini, dini araç olarak kullanan emperyalizmin sonunun geldiğini haykırıyor ve tüm bu düzen altındaki toprakları, fransa'daki başkaldırı benzeri bir kaos ortamının beklediği kehanetinde bulunuyor.

    http://www.jesus-is-savior.com/…tian_separation.htm
    http://www.subjektif.com/felsefe/martin_luther.htm
    http://www.bahcesehir.edu.tr/…r/hukuk/s/law2081.htm
    http://chi.gospelcom.net/…01/daily-01-17-2001.shtml
    http://www.hristiyan.net/…rihindereformhareketi.htm
    http://usa.mediamonitors.net/…the_myth_of_democracy
    http://www.cofcc.org/foundation/racecrisis.htm
    http://en.wikipedia.org/wiki/orwellian
    http://mb-soft.com/believe/txc/puritani.htm
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap