5 entry daha
  • teamülün en geniş olduğu uluslararası hukuk alt alanı.
    teamüllerin kodifiyesi sonucu antlaşmalar yapılmıştır ve şu an geçerli olan 1982 tarihli iii. deniz hukuku sözleşmesidir.
    milattan önceki yıllardan beri devam eden gelenekler vardır.

    teamüller 30’lu yıllarda kodifiye edilmeye çalışılmıştır ancak en erken 1958 tarihinde bm genel kurulunun hukuk komisyonu öncülüğünde cenevre anlaşması yapılmıştır. bu anlaşma 5 alanda hükümler içermektedir;
    1 karasuları ve bitişik bölge
    2 açık denizler
    3 kıta sahanlığı
    4 açık denizlerde ekonomi
    5 anlaşmazlıklarda zorunlu yargı

    bundan sonra 60lı yıllarda da biraraya gelinmiş ancak bir antlaşmada anlaşılamamıştır. daha sonra ise son ve günümüzün asıl kaynağı 1982 tarihli sözleşme için konferans düzenlenmiştir.
    bu anlaşma ancak 1996 yılında yürürlüğe girebilmiştir çünkü 60 devlet özellikle açık deniz alanında mutabakata varamamıştır. açık deniz malumunuz petrol doğalgaz ve bilumum kaynak açısından zengindir ve tüm devletlerin ortak malıdır. bu malı ortak etmek istemeyen devletler sorunlar çıkarmıştır.

    uluslararası hukuka konu olan denizlerde 3 kademe vardır. iç sular, karasular ve açık denizler.
    iç sular ve karasuları devletlerin kendi egemenliği altında olan coğrafi alandır. açık denizler ise tüm ülkelere ait ortak maldır.
    iç sularda devletler nasıl bir rejim uygulayacağına kendi yasama organıyla karar verir. iç sular devletlerin deniz ülkesi kabul edilir.
    hazar gibi kapalı denizlerde tarafların bir anlaşması yoksa pasta dilimi şeklinde deniz kıyı ülkelere eşit olarak bölünür ve her ülke kendi payına düşen kısımda iç sular hukukunu uygular.

    karasular da deniz ülkesi kabul edilir ve ülkelerin siyası sınırları karasuları ile son bulur. aynı şekilde devletlerin hava sınırı da karasuları ile son bulur. kural olarak devletler kendi karasuları genişliğini kendisi belirler ancak azami genişlik 82 anlaşmasına göre 12 mildir. ve eğer 12 mile varamadan diğer bir ülkenin sınırına dayanmışsak bu sorun o ülkeyle yapılacak bir anlaşma ile ya da eşit uzaklık prensibine göre çözülür.
hesabın var mı? giriş yap