6 entry daha
  • sanat herşey içindir şeklinde klişe bir cevap ile yanıtlanabilecek soru. gerçekten bazı soruları en iyi şekilde karşılayan cevaplar klişe olanlar oluyor.

    cevaba dönersek neden böyle bir cevap uygun görülebilceğini düşünelim. öncelikle hiç kuşku yoktur ki sanat önce sanatçının kendisi içindir. çünkü bana sorarsanız eseri ile yaşamayan, onu kendisinden bir parça olarak görmeyen, düşüncelerini ve hayallerini eserine aktarmayan ve sonuç olarak ortaya çıkaracağı eserin tatminini yaşamayan sanatçı yoktur. işte öncelikle bu şekilde eser ortaya çıkar. eser ortaya çıktıktan sonra artık toplumun görüş ve algısına da açılmış demektir ve bu noktadan sonra sanat, sanatçı ve toplum etkileşimi başlar. bir eser için beğeniler kişiden kişiye değişse de, eserin iyi veya kötü olarak görülmesi o eserin toplumun genel bilinci üzerinde az veya çok etkili olduğu gerçeğini değiştirmez. bu durumdan hareket ile sanatın toplumun faydası için olması gerektiği de söylenebilir.

    yukarıdaki fikirleri bir potada eritmek istersek şöyle bir yargıya varabiliriz sanırım; bir eserin yaratım süreci sonunda, öncelikle kişisel tatmini için, yaratıcılığı ile eserler ortaya koyacak olan sanatçı isteyerek ya da istemeyerek toplumu da algıda ve düşüncede yönlendirecektir. her ne kadar bu faktör kuşkusuz sanatçının farkında olması gereken bir gerçek olsa da onun öncelikli amacı haline gelerek yaratıcılığını ve vizyonunu kısıtlamamalıdır. topluma mesaj verme kaygısı sanatın önüne geçmemelidir.

    sonuç olarak sanat, insanın zekasının ve duygusal dünyasının bir ürünü olarak, sanatçıların dünyalarında ve dünyaya bakışlarında her türlü kaygıdan uzak olarak ortaya çıkmalıdır. yaratıcılığın ve özgürlüğün en yüksek derecede yaşam bulduğu sanat hem kendi paradigması içerisinde tutarlı olacak hem de bu haliyle tüm insanlık için daha faydalı olacaktır.
39 entry daha
hesabın var mı? giriş yap