7 entry daha
  • 3.000.000 kisinin, yururlukten kalkmasi icin bugun sokaklara dokuldugu yasa.

    8 hafta once baslayan anti-cpe hareketi, birkaç buyuk universitede baslayarak hizla buyumus, ulke capindaki tum universitelere yayildiktan sonra liseleri de kapsayarak bugunku protesto yuruyusu ve genel grev ile zirve yapmistir.
    cpe'ye karsi gelisen tepki, itiraf etmeliyim ki ilk baslarda beni saskinligima yenik dusurmustur.

    bundan iki ay evvel sabah sabah universite girisinde promosyon misir gevregi yerine "non au cpe" yazan kagit elime tutusturuldugunda, henuz anlamini dahi bilmedigim cpe'nun insanlari bu derece organize olacak kadar tetikleyecegini tahmin etmiyordum.
    pankartlar, rozetler, barikatlarla kapanan universiteler, tepkili gençlik, her seyden onemlisi fransa bayraginda uc temel vasifi*** temsil eden uc renkten dorduncusu: solidarite. son iki aydir, stadyumda ayni takimin taraftalari arasinda gormedigim dayanismayi isbirligini fransiz cpe karsiti ogrenciler arasinda gordum. bultenler hazirladilar, brosurler bastilar, toplantilar duzenlediler, barikatlar kurdular, hatta universiteleri isgal ettiler. hakli ya da haksiz dogru bildikleri sey icin tek kuvvet olup savastilar.
    daha da ilginci tum bunlar olurken polis universiteleri basip elebaslarini toplamadi, gençler coplanmadi, yerlerde suruklenmedi, meydanda daha yeni toplanmisken polisin dagilin emri vermedi, birkaç provokotor disinda kimse gozaltina alinmadi, hakli olduklari seyi savunduklari icin kimse onlari cezalandirmadi.
    hukumet geri adim atsin atmasin; fransiz ogrencisi, genci yaslisi benim su ana kadar tanik olmadigim bir dayanisma ornegi sahneye koydu.

    fransa basbakani dominique villepin ile sarkozy amca sanki bugun genel grev olmamis, haftalardir universiteler kapatilmamis gibi yasayi savunmakta. artik bu da inatçilik midir gurur mudur, tukurdugunu yalamak istememek midir, baska bir meziyet midir bilemiyorum ama ben basbakan olsam 3 milyon kisinin azmine duydugum saygidan yasayi hemen kaldirirdim. sadece sozluk gelenegi yerini bulsun diye verilmis bakiniz: (bkz: dallama fransizlar)
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap