• jean ziegler, 1934 dogumlu isvicreli sosyolog, politikaci ve yazar.
    birlesmis milletler yiyecek hakki özel roportorü ve birlesmis miletler irak insani yardimlar komitesi üyesi. baska bir dünya mümkün cercevesinde aktif bir kürelsellesme elestirisi yapiyor.

    protestan bir ailenin oglu olarak büyüyor, babasinin izinden giderek hukuk okuyor. aralarinda isvicrenin politik, kültürel ve ekonomik hayatinda önemli rol oynayan üyelerin ciktigi tutucu- liberal ögrenci birligine üye oluyor, inancli bir anti komunist.

    daha sonraki yillarda birlesmis miletler uzmani olarak bir kac yil afrika’da calisiyor, yoksulluk ve sömürgeciligin etkileriyle tanisiyor. özellikle kongo ’nun bagimsizlik lideri patrice lumumba öldürülmesi hayatinda ve politik görüslerinde bir dönüm noktasi oluyor.
    avrupa’yi terk edip küba’ya yerlesmeyi düsünüyor. yakin arkadaslari simone de beauvoir , jean-paul sartre che guevara isvicre’de kalmasini ve burada savasmaya devam etmesini öneriyorlar. isvicre'de kaliyor, sosyoloji okuyor. isvicre’nin 2. dünya savasi sirasindaki tavrini, bankalar sistemini, para aklama sistemini, nazilerle iliskileri elestiriyor. neredeyse vatan haini ilan ediyor, yillar süren mahkemelerden sonra beraat ediyor.
    uzun yillar cenevre 'deki kürsüsünde ve sorbonne 'da sosyoloji profesorü olarak dersler veriyor. isvicre parlementosunda uzun yillar "nationalrat" üyesi olarak bulunuyor ve verdigi soru önergeleriyle rahatsiz eden konularin unutulmamasini sagliyor.
    bir cok kitap yaziyor, her firsatta sivil toplumun degistirme gücünden, bu yolda calismanin gerekliliginden bahsediyor. birlesmis milletlerdeki görevlerinde bizzat kemiklesmis yapilarin nasil isledigine icten tanik oluyor, degisimleri icin aktif olarak calisiyor.
    attac ’in ilk kongresindeki konusmasinda dedigi gibi baska bir dünyanin mümkün olduguna inancini hic kaybetmiyor.
    gencliginde, afrika yillarinda kendi kendine verdigi "bir daha – rastlantiyla bile olsa – asla cellatlarin yaninda yer almayacagim"sözünü unutmuyor.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap