2 entry daha
  • celera tarafından 2002 yılında kovulmuş. (celera'yı perkin elmer craig venter'e güvenerek kurmuştu. perkin elmer de daha sonra applera ismini almıştı.)
    kovulma sebebi genom verilerinin satışının ticari olmayacağının iyice açığa çıkması olarak veriliyor. bunun üzerine şirket stratejiyi değiştirmek istiyor, buna direnen venter'in de ipi kesiliyor.
    craig venter, kötümser olarak alfred nobel'den ilhamla yazmışım ama tarihte köklü değişiklik yapması muhtemel bir adam. belki de bir numarası olmayacak ama dikkatle izlemekte fayda var.
    venter kendi adına bir araştırma enstitüsü (nonprofit) kurmuş (daha evvel kurduğu tigr (the institute for genomic research) aracılığıyla). okyanusta bakteri ekspedisyonuna çıkmış vs vs. enstitünün araştırdığı en göze çarpan konu fotosentez. okyanustan topladıkları yeni fotoreseptör genlerini sekanslamakta ve fotosentez aşamalarını daha iyi anlamaya çalışmaktalar.
    diğer yandan 2005 yılında da "synthetic genomics" isimli bir şirket kurmuş. şirketin amacı da bizi (insanlığı) petrol bağımlılığından kurtarmak. ethanol ve hidrojen üretmek. elbette genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalar (bkz: gmo)kullanarak.
    kişisel olarak destekliyorum. başka yerlerde süregiden atmosferde biriken karbondioksitin (ve dolayısıyla sera etkisinin) azaltılması çalışmaları da hoşuma gidiyor. ama genetiğini değiştirdiğimiz bir organizma (yeterince basit değilse) beni tedirgin ediyor. mikroorganizmalara gen haritasını basıp çoğaltabiliriz, bu güzel ama mutasyona açık kalacak olmaları da tetikte olmamızı gerektiriyor. korkup, "gmo'ya hayır" sloganı atacak ahmaklar safında yer alacak değilim ama tedirgin olmak ve endüstriyel uygulamalar öncesinde sıkı bir denetim/kontrol mekanizması kurulmasını istemek benim de hakkım.
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap