2 entry daha
  • ayni eksen uzerinde siralanmislar gibi gorunse de, aslinda, en boy karakter acisindan oldukca farkli kelimelerdir. hatta fark o kadar belirgindir ki, bu kelimeleri siklikla kullananlar hakkinda, saglam fikir verir.

    mesalela, hosgoru esitler arasinda tezahur edebilecek bir duygu selinin ifadesi olamaz. hosgoren insan mutlaka, hosgordugune nisbeten daha yuksek bir zeminde duruyordur ve bu hosgoruyu gostermisse yuce gonullulugunden, engin deneyiminden, ozetle bir sekilde "daha" olmasindan dolayi gostermistir. yani ortamda, bir ego kabarmasi soz konusudur. bu anlamda, hosgormekle hor gormek kelimelerinin yakinligi bosu bosuna degildir. sahici hosgoru kaynaklari, olsa olsa anne babalardir bu durumda.

    tolerans ise, aliskin olunmayan, belki pek de olumlu algilanmayan bir durumu ozumseme kapasitesinin gostergesidir. tolere edilen durum ya da bu duruma sebebiyet veren kisi/kurumlarla ilgili pejoratif bir yargi barindirmaz. tolerans soz konusu oldugunda yuzeye cikan asil bilgi, tolerans sahibi kisinin gecmisi, hayat deneyimleri hatta ruh halidir. medeni bir kelimedir bu anlamda da.

    uclu arasinda, mizaci en bickin olan ise kesinlikle tahammul kelimesidir. herseyden once, ozunda bir ivme barindir. tahammul edilen sey herneyse, kesinlikle kotuculdur, baski yaratmaktadir ve kaderinde son bulmak vardir. bu sebeple de, bu seye tahammul eden kisi, onu yok etmek, kaynagina inerek, tekrar etmesini engellemek icin sureyi kullanmaktadir aslinda. bazi orneklerde tahammul sureci, anormal gostergelerle kendini belli bile eder. (bkz: hulk) bu sepeple de, surec uzun tutulmamali, kisilik ve beden uzerinde harabiyet yaratma noktasina gelmeden, konusma, anlatma bilemedin sumsuk marifetiyle huzura kavusulmalidir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap