• 1946 yilinda italya'nin piemonte bölgesindeki alba sehrinde pietro ferrero hazretleri tarafindan kurulan, nestlé'den, sprüngli'den bile cok sevdigim cikolatavebilumummisseylerüreticisi.

    öncelikle tarihinden bahsedelim:
    savastan sonra avrupa'da kakao maddesi* "bulunmaz hint kumasi" konumuna gelince, pastane sahibi olan pietro bey zor durumlara düsmüs ve piemonte'ta bol bulunan findik bahceleri arasinda gezinip, kara kara düsünürken, birden "buldum!" diye haykirmis (birazcik uydurdum burasini). buldugu sey su olmus: "madem elimizde bir dolusu findik var, saf cikolata kremasi yerine bunu findikla karistiralim, böylece kakao'dan tasarruf etmis oluruz." ki bu süper olay'i biz bugün "nutella" olarak ekmeklerimize sürüyor*, hatta direkt kavanozundan kasikliyoruz* - allah pietro beyden razi olsun. o yillarda kremanin ismi "pasta gianduja" imis; nutella ismi ise "nut" (ingilizce olan) + italyanca kücültme eki "ella"dan olusturulmustur.

    yillar gectikce nutella'ya yeni ürünler eklenmis: 50li yillarda mon chéri, 60li yillarda tic tac, 70lerde kinder schokolade ve kinder surprise, 80li yillarda ferrero rocher ve 90larda kinder bueno ve kinder pingui. diger ürünlerinden örnekler icin: giotto, kinder country, duplo, maxi king, raffaelo, kinder milchschnitte, hanuta ve daha bayagi gider bu liste, zira ferrero'nun an itibariyle 50 kadar cesitli ürünü varmis. icecek olarak "estathé" isimli ice-tea benzeri bir soguk cay icecegi piyasaya sürülmüs, ben hic görmedim ve icmedim, degerlendirme yapamayacagim, cayseverlere sormak lazim.

    ferrero hala (ve artik ücüncü jenerasyonda) bir aile sirketidir; cirosu yilda 5.6 milyar euro'yu geciyormus! böylece cikolata ve sekerleme sektöründe dünyanin en büyük ücüncü grubuymus (amerika piyasasi masterfoods tarafindan fazlasiyla ele gecirilmis gözüktügünden, ferrero daha cok avrupa pazarina yogunlasmakta; burdaki en büyük rakiplerinden biri ise - tahmin edebileceginiz üzere - nestlé). bu konuma sadece internal growth sayesinde ulasmislar: ferrero tarihi boyunca hicbir rakibini satin almamistir.

    ferrero'nun ürünleri tüm dinlerin yiyeceklerle ilgili kriterlerine uygun olarak üretiliyorlarmis, bu sirketin bir ilkesiymis (dogru mudur bilemem). diger bir siarlari ise, her zaman üstün kalite standartlarina uyacak ürünler üretmektir. ayrica üretim esnasinda gen teknolojisi kullanilmiyormus.

    birazcik da trivia sunalim ki tam olsun:
    mon chéri icin kullanildigi iddia edilen, pek asil, pek soylu "piemonte kirazi" aslinda var olmayan bir kirazmis. yanlis anlasilmasin, mon chéri'nin icinde kiraz var tabi ki, ama bildigimiz kirazmis yani, bir bölümü almanya'dan ithal ediliyormus örnegin. "piemonte kirazi" ismini ferrero'nun cin fikirli reklam/pazarlama departmani uydurmus, yok böyle bir sey.

    ayrica nutella'nin hazirlanisi her yerde ayni degilmis! iki cesit tarif varmis: "kuzey nutella" almanya ve saz arkadaslarina dagitiliyormus, daha sert, kati ve mat renkteymis (kakao payi daha fazlaymis) ve "güney nutella" (güney avrupa'ya dagitiliyor) - kuzey nutella'dan daha parlak renkli ve yumusak ve ayrica daha tatli ve findikliymis.

    kinder surprise icin su ana dek 4500 farkli hediye tasarlanmis! ki bu esnada özel kampanyalar icin örnegin lord of the rings veya snoopy temali paketler hazirlanmis. ayrica sözlükteki kinder surprise cilginligina göz atmak icin lüfen:
    (ara: kinder* surpriz* yumurtadan* cik*).

    globalizasyon esnasinda tabi ki ferrero da serefsizlik / hainlik yapip, örnegin bati afrika'daki fabrikalarinda - cok büyük ihtimalle - cocuklari calistiriyorlarmis; söyle ki sirket politikasinda "cocuk calistirmak yasaktir" ilkesi gecmesine ragmen, bunun böyle olup olmadigini kontrol etmemektelermis. ayrica kakao'yu brezilya gibi fakir ülkelerden, fair trade yolunu kullanmadan satin aliyorlarmis, bir arkadasim anlatti - bu elestirilerin dogru olup olmadigi kanitlanmamis, ben bilemem.

    dünyada en cok sevdigim üc cikolatadan birini üretmesiyle* kalbimde yillardir kurdugu tahti hala korumakta olan ferrero'yu delicesine sevdigimi belirterek bu entry'min sonuna geliyorum. yine de bu sirketle kafami sirf eglence olsun diye bozmadim: bir case study esnasinda toplanilan bilgilerin** (pazartesi günkü sunum icin hazirlik olarak) sözlüge aktarilmis halidir. ben bir seyleri yazdigimda daha kolayca aklimda tutabiliyorum. tesekkürler sözlük!

    "good food, good life."
  • italyan ferrero ailesi küçük çikolata imalathanesinden günümüz çikolata devi haline gelmiştir. dışarıdan borç, banka kredisi yada yabancı sermaye kullanmadan sadece özsermaye kullanan sektöründeki tek uluslarası gıda şirketidir. ürünlerinde kalite anlayışı ve müşteri sadakati herşeyden önce gelir. yaz döneminde kinder surprise ve kinder çikolata ürünleri raflardan toplanır. nedeni hava sıcaklığı yüzünden eriyebilen çikolatanın müşteri memnuniyetini düşürebilme riskidir.

    ferrero türkiyede kendi kurdukları korvella tarım ürünleri tarafından ithal edilmektedir. türkiye distribütörlüğünü şu an yaşar birleşik pazarlama(pınar) yapmaktadır. pazarlama merkezi luxemburg'dadır. almanya , italya ve polonya'da fabrikaları bulunmaktadır. türkiye stratejisi ilk etapta karlılıktan ziyade penetrasyon üzerinedir; ürünleri maliyetinin biraz üzerinde avrupa'ya oranla çok daha ucuza satılmaktadır. en baba ürünleri nutelladır. nutella'yı diğer sürmeli çikolatalardan ayıran özellikleri fındık oranının %18 olması ve içinde sadece fındığın yağının kullanılmasıdır. ülkemizde ürünleri yerli firmalara tarafından en bariz taklit edilen firmadır. en bilinen ürünleri nutella,kinder surprise,kinder chocolate,bueno,duplo,rocher,raphaello ve penguin'dir.
  • tarım ürünlerinden, atıştırmalık/eğlencelik şekerli gıda ürünleri üreten bir italyan firmasıdır.

    yurdumuzun en büyük fındık üreticisi firmalarından birini satın alarak,
    ben fındıkçıyım kardeşim başka sektöre/işe girmem şiarını milletimizin bilincine nakş etmiştir. aynı bilinç ile diğer bir kaç büyük fındık üreticisi firmamızı da satın almak hevesi ve şiarında olduğu açıktır. tüm bunların yanında yeryüzünün aynı enleme sahip diğer bölgelerinde de ar-ge üretimleri de yapmaktadır.
    20 yıla kalmaz, yeryüzünde fındığın adı "ferrero" olacaktır.
    bu meyanda biz-ler, rönesansı endülüsten arakladı (doğru yanlış hiç ama hiç önemli değil) bu zevzek macaroni'ler (usa argosunda italyan) diye durup diye gideceğiz.

    yaklaşık 1 senedir süren bir iş nedeni ile fındık konusuna az da olsa vakıf oldum, olmaz olaydım, netice de bin derdime bir dert daha katmış oldum.

    saygıdeğer ekşi platformunun bana verdiği bu alan vesilesi ile, fındık üreticilerine bir çift sözüm olacak;
    ulan saygıdeğer fındık üreticileri, biriniz çıksın bana altın ile fındık arasında ne fark olduğunu insana anlatır gibi anlatsın......

    miras/vefat hikayelerine, bölündükçe küçülen ve eknomik değer üretemeyen fındık bahçeleri zıvırtılarına karnım tok yanlız onu baştan söyliyeyim de.

    hele ki fındık bahçesini yakmak nasıl bir hezeyan ulan sevigili fındık üreticisi kardeşler. bir araya gelin çabbbuk, bir an evvel nasıl yaparsek, ne edersek bu rekolte yükselir, muhabbetlerine/streslerine girin.

    yoksa ööööyle, sata sata nereye böyle!!!!!!!

    not:
    ferrero'nun satın aldığı firma (biri sattı ki öteki satın aldı, yoksa italyan mafyacılık mı yaptı?) yeni yatırım olarak enerji sektörüne girecekmiş, her kurnaz/şüreka yurdum insanı gibi, ballı kaymaklı bir yatırım sektörü, helal olsun valla/billa/tilla kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.

    acil fındık proleteryasına ihtiyacı var bu memleketin , ekmek gibi su gibi.

    son not:
    metin'de kırdığım insan-lar oldu ise, haber versinler biraz daha kırayım, elimden geleni ardıma koymayayım........

    hürmetler şelale elbette, ama ve ki, velhasıl sadece;
    gören göze, duyan kulağa.

    eidt:imla
  • karadenizin akit ahalisi icin kilimi kipirdatmamama paralel olarak hic umurumda olmayacak eylem plani.

    bir asama daha ileri götürüp beter olun amk da diyenler cikacaktir.
  • sahibi italyanın en zengin adamıdır.
    bilin bakalım iki numarada kim var?
  • fransa değil italya menşeili bir abur cubur devi. kraft foods'un beynine her alanda vermiştir.
  • tam adı; ferrero fındık ithalat ihracat ve ticaret aş.'dir.

    her gün ama her gün bizi yönetenlerin bu vatana nasıl ihanet ettiğine dair yeni bir emare yeni bir haber bulmaktan yoruldum artık.

    bir terör örgütü parti kurup seçimlere girse, sonra iktidar olsa, ülkeyi yönetse onlar bile haya eder; bu kadar ihanet etmez bu vatana.

    bahsi geçen şirketi giresunlular ve ordulular iyi bilir. başlık altında da anlatılmış zaten. ama bir kez daha ben söyleyeyim. bu şirket fındık üreticisinin üzerine kabus gibi çökmüş; çiftçinin emeğini sömüren, dünya fındık sektöründe bir tekel haline gelmiş kan emici bir şirkettir.

    dava açan olursa da buyursun açsın. bir de mahkemede yüzlerine söyleriz. söyleriz ki daha çok kişi duysun.

    kapitalist sistemin nihai sonucu olan ve belki de bu sebeple çok kez eleştirilen tekelleşme sorunu fındık sektöründe göz göre göre gelmiştir. devlet de buna bir güzel müsaade etmiştir. şimdi birileri çıkıp "ama efendim rekabet kurulunun bu şirket hakkında mevcut dosyaları var" diyecek. şimdi mi? iş işten geçti. atı alan üsküdar'ı geçti. bu saatten sonra bu şirkete vereceğiniz ceza bu şirket için çerez parası olur. hiç zahmet etmeyin. siz de bu sorunu çözecek iradeyi göremiyoruz biz.

    bu amına koyduğumun lanet fındığını dünyaya biz üretiyoruz. yüzde 75-80 civarında türkiye'de üretiyoruz. ve fiyatı biz üretenler belirleyemiyoruz. bir italyan şirket ne derse o oluyor. ve hiç rakibi yok. bütün çiftçiler bu şirketin ağzının içine bakıyoruz.

    fındığın anavatanı olan bu topraklarda fındık ihracatından senede 3 milyar dolar para kazanılıyor. tüm dünyaya fındık satıyorsun. 3 milyar dolar döviz getiriyorsun. piyasada senden başka oyuncu yok. satış rakamı 3 milyar dolar.

    ancak bu kıçı kırık şirketin yıllık satış rakamları 10 milyar dolardan fazla. allah bu düzenin belasını versin.

    malımızı tmo'ya satsak o da fiyatları serbest piyasaya göre belirliyor. ayrıca satış ofisi çok az. serbest piyasa dediğimiz ne. tüccarın alış satış rakamları. bu siktiğimin tüccarı aldığını kime satıyor ferrero'ya. neredeyse tamamı malını bu adama satıyor. bu adam fiyatı ne derse tüccar da karını ekleyip onu diyor. tmo'da serbest piyasa yalanını atıp benzer fiyatlarla alıyor. ve kimse bu düzeni bozamıyor.

    fındık fiyatları neredeyse maliyet fiyatlarına geldi. fındık işi artık bizim oralar için kar işi değil de eğlence oldu. sırf yerlerimiz ormana gitmesin diye, atamızdan kalan emanettir yazık diye mecburiyetten topluyoruz bu laneti. üç kuruş para kazanan varsa gelsin söylesin. hangi tarım ürününde böyle bir kar marjı vardır merak ediyorum. bir kişinin sadece fındık çiftçisi olup ev geçindirmesi mümkün değildir. bu bir ek gelir bile değildir. zahmetine asla değmiyor. zaten yeni kuşak da artık iplemiyor bahçeleri. böyle giderse durum daha da vahim olacak.

    bu tekelleşme ve sömürü düzeni nasıl durur bilmiyorum. artık köylüler bir araya gelip kooperatifleşerek bire marka altında üretim mi yapar. başka oyuncular mı piyasaya çıkar. devlet mi bu işe el atar, bilmiyorum. ama birileri bir şey yapmazsa elimizdeki bu değeri kısa sürede kaybedeceğiz.
  • karadenizli fındık üreticilerinin emeğini sömüren italyan firması
  • benim için ferrero, nutella'dan ziyade rocher ve raffaello'dur. iyi ki bu ikisini üretmişler. çok iyi olmuş, çok da güzel olmunomnom...
  • yıllar içinde türk fındığını bitirme planı olan firma. belirlediği bazı ülkelere fındık ekip, yetişmelerine destek veriyor, ülkemizin tekel olup fiyatı belirleme ihtimali hoşlarına gitmiyor. gerçi, bizimkiler hiçbir zaman fiyat belirleyemedi ki.

    okuyunuz
hesabın var mı? giriş yap