• ailecek arabamız. çok mutluyuz kendisinde, süpper, böcek gibi birşey işte. az yakar çok kaçar, genç bekar evli aile arabası.

    tanımımızı yaptıktan sonra uzatmadan fordclubtr.com ve fordkam.com'dan elde ettiğim bilgileri kendi tecrübelerimle birleştirip bu rehberi de uzun çabalar sonucu derleyip topladım. ford ka alacaksanız bunları aklınızda tutun:

    --- spoiler ---

    sorun: radyatör alt hortumu patlaması ve üst hortumu fırlaması. radyatör alt hortumu patladı. hararet göstergesi olmadığı için farkedilmiyor motorun hararet yaptığı. alttan tüm radyatörün suyu akıp bitiyor, kenara çekin, bir usta çağırın. 30 tl ücret. durmazsanız motor yanabilir. çok tehlikeli.
    önem derecesi: yolda bırakır.
    tekrarlama: kronik, herkesin başına gelir. telaşa gerek yok.

    sorun: kalorifer musluğu elektrik kontrollu. bozulabiliyor. kalorifer çalışmıyor. tamiri 70 milyon gibi bir vana değişior.
    önem derecesi: yolda bırakmaz.
    tekrarlama: kronik.

    sorun: fren diskleri çabuk aşınır derler, doğruymuş, benimkiler aşındı mesela.
    önem derecesi: eheh
    tekrarlama: kronik derim ben.

    sorun: rölantide motor sıcakken vites aralarında devir yukselebilir. en sık karşılaşılan sorun. çözümü de rölanti sensörü arızası.
    tekrarlama: kronik.
    önem derecesi: yolda bırakmaz. korkmayın yeter. ayak hep debriyajda duruyor, bu da...

    sorun: debriyaj balatası aşınması. yok efenim ışıklar 100m ileride, ayak debriyajda gideyim yok, olmaz, debriyaj balatası sorun çıkarır.
    tekrarlama: kronik.
    önem derecesi: yolda bırakmaz.

    sorun: arka bagajın içinde lamba baglantıları oksitlenir. bagaj açma ya da arka lamba çalışmayabilir. ayrıca arka baga hidrolikleri de bozulmaya meyillidir.
    tekrarlama: kronik.
    önem derecesi: yolda bırakmaz.

    sorun: egzoslar içeriden bozulup sesi değişebilir. patlaklık değildir. patlak sanmayın. atlama yapıyor araba.
    tekrarlama: kronik.
    önem derecesi: size kalmış.

    sorun: termostat baglantısından su kaçırabilir. motor bloğu köşesindeki termostat çıkışında oksitlenme ve kırmızı antifiriz atığı arayın.
    benim başıma gelmedi ama...

    yag eksiltmez normal şartlarda ve amortisor kulakları boşluk yapabilir. z rotlar aşınabilir. bazı yerlerde paslanma olabilir. arka bagaj içi ya da kapı altı. benimkinde yoktu. kronik diyorlar. ama yıla baglı galiba.

    sorun: kilitler sorun yapabilir ama hemen tamir edilir. anahtarı içeride bırakmayın yeter, yoksa 70tl alıyorlar, en ucuzu hem de...
    tekrarlama: kronik.

    sorun: motor kulakları eskir, bulunamaz da kolayca, ya da epeyce para harcarsınız, dikkat etmek lazım
    tekrarlama: kronik olmayabilir bu.
    önem: kullanım zevkini siler atar.

    araç az yakar çok kaçar virajlarda iyidir. özellikle dağ yollarında kimse sizi geçemez lastikleriniz iyiyse.
    aracı kız gibi kullanın demişti biri de, düşük devir vites geçişi yakıttan epeyce tasarruf ettirir. bağırtmayın arabayı, azıcık devir aldı mı bir üst vitese atıverin.

    son olarak:
    direksiyonu en sağa veya en sola tam çevirince devir düşmesi ve hatta motor durması ile karşılaşılabilir, normaldir, dikkat etmek lazım.
    motor sesi dizel motora benzer, sebebi de motorun sıcak çalışma isteğidir. hararet yapması da bu yüzden normaldir, takmayın.
    motordan bir cızırtı geliyorsa kayış yerine zincir vardır arabada, onu değiştirmek sesi keser.

    --- spoiler ---
  • 15.03.2012 ( 32.doğum günüm) tarihinde kendime bir hediye babında sahip olduğum araç. dün gece bayramlık ayakkabılarının heyecanından uyuyamayan çocuklar gibiydim. sürekli yataktan kalkıp cama gittim, arabama baktım...hanım da fırsattan istifade "hazır kalkmışken kıza da bir bak." şeklinde emirler yağdırdı.
  • üç dört ay kadar önce 1999 modeline sahip olduğum araç. kendisi benim gibi öğrenciler için gayet uygun olmakla beraber otobüse dolmuşa taksiye muhtaç bırakmayan bir cengaver, lpg takviyesiyle beraber yüz güldüren bir kötü gün dostudur. küçüktür, iç hacmi iç karartıcıdır; hasılı, kendisini bu yönüyle individualist bir araç olarak değerlendirebiliriz.
    otomobilden hiç ama hiç anlamayan biri olarak yakıt tüketimi konusunda ahkam kesemeyeceğim fakat örneklendirebilirim. haftanın en az beş günü, günde ortalama 40-50 kilometre yol yapan biri olarak, haftalık full depo (lpg deposu 32 litredir) otogaz tüketiyor, yani haftalık 65 lira (otogazı bir şoför tanıdığımın önerisi üzerine opet'ten dolduruyorum) gibi bir ulaşım giderine maloluyor.
    arabayı aldığım günden bu yana, kendisine toplam 1000-1200 lira arası bir masraf yaptım. bu masrafların 400 lirası kış lastiğine gitti. 300 tl gibi bir rakama hoparlörlerini ve teybini değiştirdim. kalan kısım ise ilk zamanlardaki amatörlüklerimden mütevellit neden olduğum çizikler, hafif çarpmalardır, sinyal kolunda oluşan bir arızadır.
    arabayı aldığımda kaloriferinde sorun vardı. bunu bilerek aldım. kalorifer musluğunu 25 lira gibi komik bir rakama alıp 20 liraya taktırdım. dahası yakın zamanda bir de rezistans alacağım ki bunun da ortalama fiyatları 80-120 lira arası değişiyor. bunu, parça fiyatlarına örnek olması açısından yazdım.
    bunun yanı sıra otomobil parçalarına ulaşmak oldukça kolay. ön kaput bile bulunabiliyor. zira kendisi ford olduğu için, istanbul'da birçok yerde en absürt parçaları bile bulunabiliyor. diğer yandan kartal sanayi ford ka yedek parçaları konusunda iyi bir kaynak sanırım.
    anladığım kadarıyla piyasası olan bir araç (ben daha çok görüntüsünü ve boyutlarını beğendiğim için almıştım). birkaç ay önce bir çevirme sırasında bir polis memuru sırf aracı satıp satmadığımı öğrenmek için beni durdurdu ve neredeyse pazarlık yaptık. bunun dışında birkaç kere arabaya iliştirilmiş, satmayı düşünüp düşünmediğimi soran kartlar buldum. istanbul trafiği göz önünde bulundurulunca sanırım ufak arabalar iyi bir kaçış olabiliyor.
  • ford'un resmi türkiye internet sitesinde kendisi hakkında bir bilgi yoktur.
  • hafta basında aldığım, 3. günde arıza yapıp 2000 tl basıma arıza çıkaran yeni arabam. sağlam kaşındım ne isim var 98 model arabayla.
    (bkz: göte giren şemsiye)
  • çocukluk hayalim.
    bu arabayı gördüğüm ilk günden bu yana istiyorum... ama yeni modelini değil, şu ilk çıkan eski minicik ka olmalı.

    gel gör ki ben iş güç sahibi olup da para biriktirmeye başlayana kadar; kendisi biraz (!) yaşlandı. şimdi kime sorsam; "temizini bulamazsın, bulsan da iki güne sorun çıkarır o yaştaki araba, hadi diyelim satmak istedin satamazsın; ayrıca çok yakar vs" diyor... bilemedim...
    tanım 2: kullanan yazarların kendisi hakında yorum yapması halinde çok mutlu olacağım araç.
  • kelimenin tam tabiriyle yumurta gibi arabadir.
  • önden araba, arkadan oyuncak.
  • farklı dönemlerde iki kere sahip olduğum araba. bakımlısı pek bulunmaz. parçaları nispeten pahalı ve hemen bulunmuyor. yol tutuşu çok güzel. uzun yol arabası değildir. kilometresi yüzbinde sıfırlanır ve asla gerçek kilometresini bilemezsiniz. sorun yaşayanlara elimden geldiğince tavsiye verebilirim.
  • 1998 yılında aşık olduğum; yıllardır benimle olan; iki kez ''şanzıman nasıl dağıtılır'' heyecanını eksik olmasın bana yaşatan; ayda bir istanbul yollarında jantlarını yamultup, lastiklerini patlattığım; arka koltuklarını kapatıp koccaman bir bagaj yapıp neler neler taşıdığım; sol arka koltuk kapı içi derin kutusunda çoluk çocuk oyuncakları taşıdığım; arka koltuklarında çoluk çocuğumun ayak izleri olan ve de bunların hiç bir türlü temizlenmediği; yeni çıkan müzikleri ilk kez avaz avaz dinlediğim; camları kapayıp bağıra bağıra şarkı söylediğim; istanbulda gitmedik yer bırkamamış; içine parfümümün sindiği; sevgilim, canım, birtane, kırmızı tombulum, ex''arabam'' benim..

    şimdi ise kendisini tonik mavisi bir adet ford fusion ile aldatacağım exaşkım.
    (bkz: bir arabaya aşık olmak)
    (bkz: bir arabayı başka bir araba ile aldatmak)
    ama ama ben seni çok sevdim fordumkamtombulum...
hesabın var mı? giriş yap