• ebay'de çinden 5-10 dolara satın alınabilen lisanssız mikasa figürünü kadıköydeki dükkanında 100 lira gibi fahiş bir fiyata satıp internette kâr amacı gütmeden gönüllü olarak manga çevirip yayınlayan insanların emeklerini "deli cesareti" diye nitelendirip adam gibi işlerle uğraşmalarını öneren ve telif hakları konusunda hassas(!) yayın evi.
  • 90'lı bir genconun bir şirketin kurucu ortağı olabileceğini göstermiş şirkettir. sen istersen tüm çizgi romanları bas, böyle baba parasıyla bir yerlere gelip kendini bir halt sanan kişilere yetki verirsen orada kurumsallığın k'sinden bahsedemeyiz. zaten çok uzun zamandır bir şey almıyordum bundan sonra da hayatta almam.

    yalnız tam emin değilim ama gerekli şeyler 1996 yılında açılmış, bu adam yayınevini kurduğunu iddia ediyor, herhalde yayınevi daha sonra kuruldu ama yine de ben yaklaşık 5-6 yıldır bir şeyler bastıklarını hatırlıyorum yani yaklaşık 19 yaşında şirket kurmuş. vay arkadaş... tamam mark zuckerberg de facebook'u 20 yaşındayken yayına sokuyor da kendisinin böyle ergenlikler yaptığını hiç sanmıyorum adam hiç bozmadı, bir de bizim "emeğe saygıcı" ergene bak, kalkmış tehditvari ifadelerle karşısındakini sindirmeye çalışıyor.
  • sadece internet sitesi değil, tembellikleriyle kendileri de tükenmenin eşiğinde olan yayınevi.
  • birkaç sene evvel sahiplerinden bir tanesi, "yayınevi sahibiyim" diyerek hatun kaldırıyorum, şeklinde muhabbetler ediyordu.

    tanım: uzun yıllar önce o asil ruhunu kaybetmiş, yerini yavanlığa, rehavete bırakmış, gözü paradan başka bir şey görmeyen tiplerin işlettiği mekan (ne yazık ki).

    bahsi geçen mail'lerdeki uslup mu? hiç şaşırmadım!
  • terbiyesizliğin sınırlarını zorlayan yayın evi. söz konusu terbiyesizlik. korsana karşı olan duruşlarını anlar, saygı gösteririm ama insan gibi bir dil kullanmak zor mu?
  • yaptıkları olaya karşı şimdiye kadar gördüğüm en mantıklı cevabı almış yayın evi.

    "merhabalar, "gerekli şeyler"in kabadayı üslubuyla uyardığı üzere bu firmanın telif haklarını aldığı ve zamanında çevirisine çok emek verdiğimiz mangaların internet üzerinde paylaşılması hukuki açıdan sakıncalıdır. hukuki yaptırımlar dolayısıyla bahsi geçen firmanın hak sahibi olduğu tüm mangalar ilgili siteden en kısa sürede kaldırılacaktır. yine binbir emekle güncele getirdiğimiz "one piece"in 14 yıl geriye ışınlanmış olması bu alt-kültür ve topluluk için üzücü.
    bir de, tümüyle gönüllü olarak ve hiçbir maddi karşılık beklemeden sizlere tanıtmaya çalıştığımız manga kültürünü tekeline aldığını düşünen telif sahibi külhanbeyleriyle hiçbir şekilde aynı sayfada olmadığımı ve diledikleri özrün samimiyetine inanmadığımı söylemeden geçemeyeceğim. ne de olsa, manga çeviren, sitelerden takip eden ve (veya değil) okumuş olsa bile sırf destek olmak adına "gerekli şeyler"in yayınlarını satın alan manga sevenlerle "sokaktan geçen adamı" bir tutan zihniyetle nerede buluşuruz bilemiyorum.
    türkiye'de resmi olarak manga yayıncılığının maddi, manevi ne kadar zor bir iş olduğunun farkındayız. bu kültürün yayılmasına en ufak bir katkısı olan herkese teşekkür etmek isterim.keşke "one piece" özelinde bugüne kadar şehir şehir dolaşıp düzenlediğimiz buluşmalar ve yıllardır karşılıksız yürüttüğümüz pr çalışması için bizden de bir teşekkür esirgenmeseydi.

    "korsanlar şeytan, denizciler adalet mi? bunu savaş belirleyecek! peki adalet galip gelecek mi? elbette gelecek! zira kazanan, adalet olduğunu iddia edecek!"
    donquixote doflamingo - bölüm: 465
    *( kendi çevirimizden alıntıdır.)"

    link
  • editör olarak çalışmak için başvurduğum ama vazgeçtiğim firma. iyi ki de vazgeçmişim.

    ben 10 seneyi aşkın bir süredir internet üzerinden anime izler, manga okurdum. türkiye'de anime/manga kültürü şimdiki kadar yaygın değildi. gerek korsan olsun gerek orijinal olsun hiç çeviri yoktu. biz de birkaç arkadaş toplanıp aluminia fansub'ı kurduk ve 4 sene boyunca birçok anime ve mangayı türkçeye kazandırdık. diğer grupları da elimizden geldiğince destekledik. çok takipçi kazandık, çok teşekkür aldık. birçok insanı anime manga kültürüyle tanıştırdık, sevdirdik.

    şimdi türkiye'de eskisine nazaran anime manga takipçi sayısı çok daha fazla ve bunu büyük ölçüde çeviri gruplarına borçluyuz.

    birkaç sene önce gerekli şeyler türkçe manga yayınlamaya başladı. ben türkçe okumasam da arkadaş çevreme reklamını yapmaya çalıştım, "ingilizce okuyamıyorsanız alın destekleyin" diye. dedim ki ne güzel, birçok insan manga okuyabilecek, çünkü mangaları animelerden daha çok severim ben. ancak geçen sene anime manga çeviri gruplarına takındıkları kaba tavrı gördükten sonra diyorum ki keşke desteklemeseymişim.

    bakın anlıyorum, korsan çeviri gruplarını durdurmaya çalışmanız sizin hukuki hakkınız. dava açmak da öyle. ona kimsenin lafı yok zaten. ama bunu saygısız bir üslup ile, hakaret ederek yapamazsınız. ulan biz olmasaydık manga ve figürlerinizi alacak müşterileriniz olmayacaktı be. hadi saygıdan anlamıyorsunuz, en azından bizim emeğimize saygı duyun siz de aynısını bizden bekliyorsanız.

    özetle ürünlerini almayacağım ve desteklemeyeceğim firmadır kendisi.
  • eskiden türkiye'deki tek çizgi roman dükkanıyken sanki işin tekeli değilmişçesine süperdi. şu an ise milyonlarca alternatifi olmasına tekel kafasında bir kibir yaşıyor. eskiden gerekli şeyler'e girdiğimde tek başıma olsam bile en az yarım gün içinde takıldığımı hatırlarım, şu an yarım dakika ancak durabiliyorum. bunda şüphesiz arka planındaki insanların değişmiş olmasının etkisi var.

    neyse ama, dediğim gibi alternatifi bol artık.
  • sürekli "aman bunlar mı gerekli?" esprisine maruz kalan mekandır.
    oysa ki yaşamak için en gerekli şeydir insanın içindeki o çocuk; bilinmez...bilinse de söylenmez.
    üç vakte kadar "gerekliherbişey" adını alması olası mağzadır aynı zamanda.*
  • taşınmıştır evet. yeni mağazanın tavanı basıktır ona da evet. mailde unutulmuş 1-2 (yazıyla bi iki) detay vardır ancak:
    yeni mağazanın yerleri beyazdır bu hoş değil. ayrıca şimdilik mağazanın ön kısmı caanım çizgi romanlara ve figürlere ayrılmışken arka tarafı elden çıkarılmaya çalışılan, "depoya da konmaz ki bunlar, ziyan olur" diye düşünülen çocuk(çoluk?) oyuncakları ile bezelidir. en geç yılbaşı ertesi onlardan da kurtulup özüne dönecek eminim. misal fantastik harici kitaplardan kurtulmuştur bile. yaklaşık 5aydır çizgi roman konusunda sıkıntı yaşamaktadır. bu hafta içerisinde (bugün-yarın) gelecek yeni partiyle biraz olsun hafifleyecektir bu sıkıntı da. battığı ya da bazı distribütörlüklerini bıraktığı dedikoduları dolaşmaktadır hakkında vefakat yalandır onlar da.
    yılbaşı sonrası planları yeni siparişlerini ve halen kendilerine az çok inancı olan abonelerin listelerini düzene koymaktır. internet sitesini revize edip online satışa yeniden başlamak için canla başla savaşmaktadır (1-2 beceriksiz çalışanı yüzünden zorlanmaktadır bu konuda evet). bazı ürünleri nakliyat ve gümrük ücretleri yüzünden yüksek fiyatlara satmak zorunda da kalsa zaman zaman saçma sapan indirimler de yapar bu gerekli şeyler. indirimli ürünleri beğenmeyenler çamur atar, beğenenler sessiz sedasız kıs kıs gülerek alışverişini yapar akabinde gider ucuza aldıklarını mağazanın varlığından habersiz insanlara 3 katı fiyatına gittigidiyor yoluyla(falan) satar. taşınmasına yol açan nedenler dolayısıyla yeni siparişleri konusunda sıkıntılar çekmiştir e ama müşteri dediğin nankördür, hemen kızar, küser, bi' durmaz, di' düşünmez nedenini.. biraz kırgındır da bu yüzden müdavimleri arasında "gerekli" olarak addedilen bu mekan.
    özetle: yeni figürler getirmiştir (getirmeye de devam edecektir), magic teşrif etmiştir, yu-gi-oh satıştadır, çizgi romanları yoldadır.
    dnd'ciler kızgındır ancak onlar da haklıdır.

    edit: gerekli şeyler candır.
hesabın var mı? giriş yap