• gitar ile ilgili yuklendigim, dolup tastigim bir husus varsa onun sorumlusu da antin kuntin holivud filmlerinden edinilmis izlenimlerim sonucudur. hani boyle bir mizansen dusununuz, birileri sinifa gitar getirmistir, herkes ilgi ve alaka gosterir, birileri nothing else matters calar, bir digeri 3 akorlu bir nirvana sarkisi calar ya. oyle sinifin bir kosesinde karizma mi diyelim, pisirik mi belli olmayan birisi vardir. boyle herkes gitardan tadini alir, artik nasil olursa olur birden o kosede kendi halinde oturan adama donerler, "otis sen de calar misin?" derler, yari mustehzi, yari davetkar. otis de "yok ben bilmem, calamam" der, de hani, israr ederler "cal cal cal" diye. otis "ben pek bilmem ama" der isteksizce soyle bir timbirdatir, herkes ilk 3 5 notada "hah bu da bilmiyormus" derken, birden otis sahlanir, tirilir tirilir, turrrrr diye calmaya baslar da, sinif hayret eder meger otis ilah gibi gitar caliyormus der ya. iste o.

    ne zaman icinde bulundugum bir ortama gitar gelse, bu mizansen icin yanar tutusurum. herkes iki timbirdatir, iki tingirdatir, beklerim: "siram gelecek, o vakit turrr turrrr inletecem ibneleri" diye alesta durur, ilgisiz tavirlara girerim. "heveslerini alsinlar" diye goz ucuyla suzerim. lakin arkadas nasil bir duzense, duzenek ise hic bir allahin kulu da "otis hadi sen de bir dene?" demez. durdugum yerde yay gibi gerilirim. "e hadi?" idye diye, gitar kabina kalkar, kilifina girer, ders biter evlere dagilinir.

    o vakit icimi bir huzun kaplar, "lan keske bir de ben deneyeyim mi dostlar" diye girisseydim, karizmami onun ile de olsa yapsaydim diye hallenir, kendimi heder ederim. sonra sonra sevinir "iyi ki herifler otisim sen de calsana dememisler, gitar calmayi bilmeyen birisi olarak boyle bir sey olmayisina sevinmem gerekir" derim. velev ki hayvanlar gibi caliyor olsaydim, kimsenin bir omur boyu bu teklifi yapmamasi halinde simdikinden cok daha hirslanacak, deli divaneye donecektim.

    entryden mesajim hayvan gibi gitar calan kardeslerimedir: ben senelerdir gitar calmayan birisi olarak dahi kendimi bir kosede yedim bitirdim, sizler eger gitar calabiliyorsaniz, bu boktan karizma yolu yerine, "o gitar oyle calinmaz boyle calinir" zipciktiligina yoneliniz. faydasini gorursunuz. eger ki kosede sessiz sedasiz birisinin cikip "hayir oyle de calinmaz boyle calinir" deme ihtimali yoktur, o kosedeki adam benim, birbirimizi taniyoruz.
  • bilgisayar ba$inda bi i$in bitmesini beklerken en iyi vakit gecirgeci..
  • gitar, lavta ailesinden türemiştir.. lavta ailesi ise, hani şu uda benzeyen alet, arap udundan türemiştir.. görünce tanıyacaksınız.. avrupaya haçlılar ve endülüs emevileri tarafından taşınmıştır.. lavtaların küçüğüne ise mandola demişler.. bu da bugünkü mandolin zaten.. gitar boğumlu, lavta ve ud ise düz diyeceksiniz.. gitara bugünkü şeklini 19. yy da yaşamış bir usta vermiştir.. ingiliz gitarı adı verilen alet, aynen lavtalara ve uda benzer.. yani bu gitarın kökenleri mezopotamya ve anadolu çalgılarına dayanır.. sallamıyorum..
    ek olarak, tar kelimesi iran, kafkasya civarlarında tel anlamına gelir.. (tar diye bir enstrüman da vardır) işte bu tar kelimesinin önüne mesela "şeş" kelimesi getirirsek bu 5 telli anlamına gelir.. iranda birçok çalgı ismi bu yolla elde edilmiş (şeştar, dütar gibi...) şimdi bu gitardaki, gi'nin bir ön ek olmadığını bana kim ispatlayabilir.. gitar kelimesinin yunanca kithara kelimesinden ispanyolcaya guitarra olarak geçmiş olduğu da genel bir görüştür..
  • hayattan sıkılırsınız, hayat sizi istemez, kendinizi çok ama çok yalnız hissedersiniz. sevgiliniz vardır *, aileniz vardır *, işiniz vardır *..ama yine de olmaz. bi şeyler hep eksiktir, eliniz parmaklarınız o klavyeyi arar o tahta parçasını arar. ordan yükselen sesi duymak ister..gitarınızı ararsınız kısacası.

    ondan çıkan sesleri ararsınız. kucağınızda ondan başka kim yıllar boyu oturacaktır ki?
    kim sizin en kötü anınızda size güzel sözler söylecektir ki ondan başka?..
    yalnızlık paylaşılmaz derler bi de. köppek gibi paylaşılır; ama insanla değil gitarınla paylaşırsın yalnızlığını..anılarını paylaşırsın onunla..sevgiline söyleyemediklerini onun kulağına fısıldarsın, hayata dair hislerini ona anlatırsın bi tek..o ne yapar?

    seni dinler, seni dinler ve kulağını okşayacak dünyanın en güzel seslerini sana sunar..seni kendin yapar, seni kendin olduğun gibi sever, benimser..

    seni terk etmez. o seni asla bırakmaz..sen onu bıraksan bile o yıllar sonra bile parmak uçlarındaki nasırlarda yeniden hayat bulur. tozlu ağacına bir üflemeyle hayata dönüverir..ve sana yine sorgusuz sualsiz sarılır..seni kendin yapar yeniden..sana can verir.

    şimdi söyleyin insan insan diye söylenip durduğumuz o varlık mı yakındır ruha yoksa bir ağaç parçası mı?

    ama üzülmemeli insan ve tek avuntusu şu olmalı ölüp de gömüldüğü topraktan çıkacağı ağacın bir gitarda hayat bulması..
    böylece karşılıksız sevgiyi insan yaşama imkanı bulur.

    işte gitar böyle bir şeydir cana can, emeğe emek katan bir şeydir..kısacası gitar hayatın ta kendisidir.
  • gelmiş geçmiş en güzel tarifini aşık veysel yapmıştır:

    "beli var, kalçası var.. kadın gibi"
  • istanbul'daki genç popülasyonun %120'sinin çalmasını bildiği enstrüman.
  • insan sesinin altina en iyi giden enstrüman.çal çal söyle.
  • gitarın tarihinin ilk babilde basladıgına inanılmakta , bununla beraber roma ve eski mısırdaki cesitli enstrumanlarda da gitarın atası sayılmalarını saglıyacak ozelliklere rastlanmıstır. ispanyanın işgaliyle beraber gitarın buyukbabası olarak adlandırılabilecegimiz guitarra morisca’nın daha modern gitarın oncusu olan guitar latina’ya donusmesine cok vardır. orta cagda uc dort ve bes telli gitar denebilecek enstrumanlara rastlanmıstır ve 15. yuzyıl gibi 4 telli gitarın populeritesi digerlerine oranla oldukca artmıstır. bu populerite yerini 16. yuzyıl gibi 5 telli gitara bırakmıs ve gitar vihuela , rizzio guitar,(fransa) , guitarra battente(italya) gibi isimler almıstır , bazıları halen varolusunu surdurmektedir (calınabilir bile sanırım). bu muzik aletlerini icra eden abilerimiz (dedelerimiz diyelim veya) notasyonunu tablature seklinde yapmıslardır. ulkelerdeki durumundan bahsetmek gerekirse, 17. yuzyıl sularında tam anlamıyla gitarın merkezi olan ulke italyaydı. fransada ise bir soyluluk sembolu olarak kabul edilmekteydi.. simdilerde adı gitarla beraber anılan ispanya’da ise 18. yuzyıla kadar yapımı ve icrası konusunda pek bir hareketlilik gorulmemistir.

    tarihindeki en buyuk devrim 18. yuzyılda 6. telin eklenmesiyle olmus , 19. yuzyıldaki sosyo-ekonomik gelismeler gitarla hasır nesir olan insanların bol bol seyahat etmesine olanak vermis ve ispanya bu yuzyılda patlayarak simdiki yerini almıs , modern gitarın babası kabul edilen luthier antonio torres (1817 – 1892) gitara son seklini vermistir.

    son olarak , 20. yuzyılda ise sesin manyetizma ile elde edilmesi prensibine dayanan gitarlar (elektro gitar) ortaya cıkmıs çoğumuzun sevgi, saygısını kazanan grupların ve insanların muzik yapmasına neden olmuştur.
  • bunu bir erkeğin tasarladığı nasıl da belli. evet beli var kalçası var ama sadece o mu? onunla kurulan ilişki de bir garip. alıyorsun dizine koyuyorsun bel kıvrımını güzelce oturtuyorsun duruyor orada. sonra tutuyorsun boynundan, doğru yerlerine dokunurken diğer elinle göbeğini göğsünü deliğin oraları filan okşuyorsun. bazen hafif bazen sert. ne verirsen onu alıyorsun. ona uymaya çalışıyorsun. sonra ona sana uymayı öğretiyorsun. ona karşı net olunca o da net oluyor. kafan karışıksa o da bir tuhaflaşıyor. aynı şeylerden sıkılıyor hep yeni bir şeyler istiyor sürekli bir yerlerden bulup bulup yeni pozisyonlarda sevişmek gerekiyor. kavga ediyosun bazen onunla. kavga etmek işe yaramıyor. onu sevmen gerekiyor. dilini bilmen gerekiyor. sevip ilgilenirsen o da seviyor sana uyuyor. bunu yapan adam bunları düşünmeden yaptıysa ben sapık olayım tamam...
  • yaklaşık üç yıldır internetten öğrenmeye çalışıyorum. bu yüzden de şimdiye kadar bayağı bir kurs eskittim. e-learning olayı aşırı konsantre istediği için çoğu kursu devam ettiremedim ama sonunda düzeni oturttum. sizlere tavsiyem düzeninizi, yolunuzu en başından belirlemeniz ve daldan dala atlamamanız.

    bildiğim bazı kursları da yeni başlayacak olanlarla, repertuarını geliştirmek isteyenlerle paylaşmak isterim. kursları kendi sitelerinden paylaşmaya çalışacağım ancak malum sitelerden de bulabilirsiniz.

    1 - öner yavuz
    öner yavuz gitar kurslarında ilk göz ağrım. kendisi nota ve müzik teorisi üzerine pek ders yapmamış olsa da ritim dersleri gerçekten kalitelidir. bu kursu çevremde bana öneren arkadaşlarım akdeniz akşamları'ndan ileri gidememiş olsalar da ben öner yavuz'dan asturias gibi muhteşem bir eseri öğrendim.* haluk levent, kıraç, teoman gibi şarkıcıların olduğu geniş de bir repertuara sahip. sesiniz güzel ise bu kursu öneririm. ''yok ben susayım, gitarım şarkıyı söylesin.'' diyorsanız sizi diğer kurslara alalım.
    öner yavuz'un kursuna bu youtube adresinden ulaşabilirsiniz.

    2 - david braid
    öner yavuz'dan sonra klasik gitar kursları aramaya başladım. denk geldiğim ilk kurs david braid'in kitap ve müziklerinden oluşan bu kursuydu. bir heves kitabı yazdırıp başlayayım dedim ancak olmadı, devam edemedim. içeriği hakkında en ufak fikrim yok.

    3 - selim ışık
    selim ışık'ın derslerine çok şanssız bir zamanda rastladım. akustik gitarım yokken ve gitarı sadece akorlarla çalınıyor zannederken rastladım kendisine. o yüzden gereken önemi gösteremedim. maalesef tutunamadım derslere. değerlerini şimdi anlıyorum. nota, tutuş, çalış her şeyi öğreten sade ve bütüncül bir set. herkese tavsiye ederim.
    selim ışık'ın derslerine bu adresten ulaşabilirsiniz.

    4 - joseph alexander
    nereden denk geldi, nasıl araştırdım bilmiyorum ancak asla tavsiye etmeyeceğim çok çok karışık bir kitabı vardı bu abimizin. kitabına buradan, karmakarışık sitesine de buradan ulaşabilirsiniz. belki sitesi gitar bilen ve ilerletmek isteyen biri için birkaç güzel şey içerebilir.

    5 - the only guitar book you’ll ever need
    ''iddialı isimleri olan kitaplar genelde fos çıkar.'' kuralının doğruluğunu gösteren bir kitap. aslında gerçekten nota eğitimini, gitarı tutuşundan çalışına kadar her şeyini öğreten bir kitap ancak dili ve kitabın yapısı çok kötü. dümdüz yazı ile 20 sayfa gidebiliyor. böyle olunca da motivasyon düşebiliyor. ilgilenen olursa kindle'dan okuyabilir ancak ben tavsiye etmiyorum.

    6 - learn & master guitar
    klasik gitardan sıkılınca akustik gitara geçtim. (bu cümleyi bilerek bu kadar ukala bir şekilde yazdım. isterseniz akustikten klasiğe geçin, isterseniz bir anda 12 telli bas çalın ancak çaldığınız enstrümana ve kursa saygınız olsun. ciddiyeti, disiplini ve sıkı çalışmayı asla bırakmayın gitarda. yani dediğimi yapın ancak yaptığımı yapmayın.) biraz da akustikten klasiğe geçme saçmalığından dolayı geçtim diyebilirim. ancak bu kurs bana gitarı baştan öğreten kurs oldu. akustik gitar ile klasik gitarın bambaşka olmasa da farklı enstrümanlar olduğunu anladım. birinden birine geçmenin ne kadar yanlış bir düşünce olduğunu anladım. ve ayrıca çalışırsam kudret kurtcebe gibi gitar çalabileceğimi anladım. kendisi akustik gitarda her zaman idolüm olmuştur. onun gibi çalabilmek bu kursla biraz da olsa başarabildiğim bir şey oldu.
    kurs o zamana kadar gördüğüm en sistematik kurstu. kitabı, videoları ve sesleri ile dört dörtlük bir kurs. her şeyi temelinden yavaş yavaş sindirerek öğreten, ingilizcesi ile yormayan bir kurs. niye bıraktığımı hatırlamıyorum ancak en kısa zamanda yeniden başlamayı düşünüyorum. akustik gitar çalanlar için favori kursum budur.
    kursa bu adresten ulaşabilirsiniz.

    7 - complete guitar system - beginner to advanced
    udemy'den ulaşabileceğiniz bu kursta bir abimiz en baştan başlayarak akustik gitar üzerinden anlatıyor. ancak en kötü yönü kursun çok düz olması. adam anlatırken ekranda herhangi bir notasyon kağıdı, yönlendirici herhangi bir şey yok. pdf'lerden takip etmek zorundasınız. abimiz ne kadar güzel anlatsa da bu yüzden bazı yerlerde ingilizcem yetmediği için bırakmak zorunda kaldım. ingilizcesine güvenenlere ise öneririm. (uyarı!! bu değerlendirmelerim malum site versiyonlarına göre. normal sitesinde nasıl olur onu bilmiyorum.)
    kursa buradan ulaşabilirsiniz.

    8 - absolutely understand guitar
    scotty west isimli bir abimiz tarafından hazırlanmış müzik teorisi açısından gördüğüm en iyi kurslardan biri. müzik teorisi çok iyi ancak abimiz gitar öğretmiyor. bir saat müziği matematik gibi öğretiyor arada da onar saniye gitar çalıyor ve bu da haliyle kurstan soğutuyor. müziği bir dil öğretir gibi öğretiyor o yüzden müzik teorisi konusunda kendisini geliştirmek isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.
    örnek videoların da olduğu resmi sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz.

    9 - tamer zeynioğlu
    tamer zeynioğlu benim gitara bakışımı değiştirdi. kendisi bayağı geç bir yaşta gitar çalmaya başlamış. ben de tam umutsuzluğa kapıldığım, o kurstan bu kursa sürüklendiğim zamanlarda rastladım tamer zeynioğlu'nun kursuna ve ''artık düzeni oturtmanın zamanı geldi.'' diyerek kesin başlayışımı yaptım. tamer abinin dersleri de yine kapsamlı, güzel hazırlanmış ve diğerlerinden farklı olarak çok güzel bir repertuarın olduğu derslerdi. ancak devam edemedim. edemememin nedeni de tamer abi'nin hazırladığı başka dersler videosuydu. şimdi ismini tam hatırlamasam da tamer abi farklı gitar dersleri tavsiye ettiği bir videosunda behzat cem günenç'ten övgüyle bahsetmişti. bende onu araştırıp onun derslerinden devam etme kararı aldım ancak hala tamer abi'nin videolarını takip ediyorum. bilgilendirici, öğretici videolarının hala sıkı bir takipçisiyim.
    tamer zeynioğlu'nun videolarına bu adresten ulaşabilirsiniz.

    10 - behzat cem günenç
    klasik gitar çalmak ister misiniz isimli projesi ile gördüğüm bütün kurslardan daha kaliteli bir işe imza atmış aşmış kişilik. kursunu görünce ilk başta inanamadım. bir insan karşılık olmadan böyle bir işe girişemez gibi geliyordu ama gerçekmiş. gerçek olduğunu, para kaldırmak için acele ile yapılmamış bir iş olmadığını behzat cem günenç'in taaa 2007 yılında youtube'a attığı bu videolardan anladım. kendisi bu işe gönül vermiş ve interneti de kullanmayı bilen biri olarak bu işe girişmiş. benim kafamdaki kusursuz kursu oluşturmuş. türkçe bilen ve klasik gitar çalmak isteyenler için kursları textbook niteliğindedir. yabancılar için türkçe öğrenme vesilesidir. the only guitar book you’ll ever need'in anlamını tamamen karşılayan kurstur.
    behzat cem günenç'in kurslarına bu adresten ulaşabilirsiniz.

    --- sözün özü ---

    klasik gitar için behzat cem günenç, akustik gitar için learn & master guitar, ileri müzik teorisi için de absolutely understand guitar benim favori kurslarım. elektro gitar için kurs araştırmadım ancak selim ışık kurslarında galiba yer yer öğretiyor.

    bu kurslardan gitarı ve müziği rahatlıkla öğrenebilirsiniz. yolunuzu baştan çizmenizi, ne çalmak istediğinizi iyice düşündükten sonra bu işe girişmenizi ve yolunuzdan ufak sapmalar olsa da yolunuza belli bir çizgide devam etmenizi tavsiye ederim.

    bir iki tavsiye ile entry'yi sonlandırmak istiyorum. bu klasik gitarda çalmak istediğim bir parça. bu da akustik gitarda çalamayacağımı bilsem de dinlemekten çok hoşlandığım bir parça. son olarak elektro gitardan bir parça paylaşmak istiyorum.

    bu yolculuğa çıkacak herkese şimdiden kolay gelsin.

    --- sözün özü ---
hesabın var mı? giriş yap