1273 entry daha
  • evde hamilelik testleri 1978'de yaygın olarak kullanıma sunulmuştu ve doğruluk oranı % 80 civarındaydı. günümüzde ise bir kişinin adet gecikmesinden beş gün önce bile bunu anlayabildikleri varsayılmaktadır.

    evde hamilelik testleri , idrarda hamilelik hormonu insan koryonik gonadotropini (hcg)nin eser düzeylerini tespit ederek çalışır ; hcg, döllenmeden altı ila 12 gün sonra meydana gelen yumurta implantasyonundan sonra bulunur ve plasentayı oluşturmaya başlayan hücreler tarafından salgılanır.

    bu mucizevi cihazın icadından önce en güvenilir test bekleyip görmekti. hamileliği kusma, adet kesilmesi gibi durumlarla öğrenmek hoş bir sürpriz olsa da, insanlar yine de hamile olup olmadıklarını mümkün olduğu kadar erken öğrenmek istiyorlardı.

    işte hamileliği tespit etmenin 8 tarihsel yöntemi;

    yöntemlerin çoğu işemeyi içeriyordu. / buyenlarge/gettyımages

    1. buğday ve arpa testi

    en eski evde hamilelik testi yöntemlerinden biri olan bu yöntem, eski mısır'da kullanılmıştır. mö 1350'de, hamile olduğunu düşünen kadınlara birkaç gün boyunca buğday ve arpa tohumları üzerine idrar yapmaları tavsiye edilmiş; buğday filizlenirse bir kız, arpa filizlenirse bir erkek çocuk sahibi olacakları, ikisi de filizlenmediyse hamile olmadıkları düşünülmüştür. bu testin en ilginç yanı gerçekten işe yaramasıydı...1963'te bir laboratuvar buğday ve arpa testiyle deneyler yapmış ve hamilelerin idrarının %70 oranında tohumların filizlenmesine neden olduğunu, hamilelerin idrarının ise yüzde 70 oranında tohumların filizlenmesine neden olduğunu bulmuştur.

    2. soğan testi

    eski mısırlılar buğday ve arpa testiyle ilgili bir şeyler öğrenmiş olsalar da onların ve eski yunanlıların anatomi konusunda bulanık bir anlayışları varmış gibi görünmektedir.

    hem mısır tıbbi papirüsleri hem de tıbbın babası olarak kabul edilen hipokrat, hamile olabileceğinden şüphelenen bir kişinin gece boyunca vajinasına bir soğan ya da kokusu baskın soğanlı bir sebze sokmasını önerdi. eğer ertesi sabah kişinin nefesi soğan kokuyorsa hamile değildi; bu, eğer rahim açıksa ve soğan kokusu bir rüzgar tüneli gibi ağza doğru esiyorsa fetüsün olmayacağı fikrine dayanıyordu. kişi hamile olsaydı rahim kapalı olurdu, dolayısıyla rüzgar tüneli olmazdı.

    3. mandal testi

    15. yüzyılın sonlarında yazılmış, kadınlara yönelik tıbbi bilgilerden oluşan the distaff gospels derlemesi'nden;

    “dostlarım, eğer bir kadının hamile olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, ondan bir leğene işemesini istemeli ve sonra bir mandal veya anahtar koymalısınız. ancak bir mandal kullanmak daha iyidir; bu mandalı idrarla birlikte leğende üç veya dört saat bırakın. daha sonra idrarı atın ve mandalı çıkarın. lavaboda mandal izi görürseniz kadının hamile olduğundan emin olun. aksi takdirde hamile değildir."

    250'den fazla popüler inancın on beşinci yüzyıldan kalma büyüleyici bir koleksiyonu olan distaff incilleri üzerine bir yorum yapmak çok doğru olmaz sanırım...

    4. işeme peygamberleri

    bir kadının hamileliğini belirlemek için çişi inceleyen doktor. / buyenlarge/gettyımages

    "mandal testi" kulağa ne kadar tuhaf gelse de, hamile bir kadının idrarının hamile olmayan bir kadının idrarından farklı olduğu hala fark ediliyordu. bu, 16. yüzyıl avrupalı işeme peygamberlerinin de kabul ettiği bir gerçekti. sözde uzmanlar, bir kişinin hamile olup olmadığını idrarının rengine ve özelliğine göre tespit edebileceklerini iddia ediyordu. bazıları ayrıca idrarı şarapla karıştırdı ve sonuçları gözlemledi;

    alkolün hamile bir kişinin idrarında bulunan proteinlere tepki verebileceği göz önüne alındığında, bu testte bir miktar başarı elde edilmiş olabilir. bu pis peygamberler kehanetlerini hamile insanlarla sınırlamadan idrarı ayrıca inceleyerek idrarın sahibinin herhangi bir hastalık veya rahatsızlığa sahip olup olmadığını da anlayabiliyorlardı.

    5. gözdeki değişiklikleri arayın ama gözler rahmin aynası değildir...

    16. yüzyıldan kalma bir doktor olan jacques guillemeau, bir kişinin hamile olup olmadığının gözlerinden anlaşılabileceğini iddia etti. oftalmoloji üzerine etkili bir incelemenin yazarı olan guillemeau, ikinci ay gibi erken bir zamanda, "hamile bir kadının küçük göz bebekleri, sarkık göz kapakları ve göz köşesinde şişmiş küçük damarlar ile derin gözlere sahip olduğunu" iddia etti. bu muhtemelen doğru değildi ama bir konuda haklıydı;

    hamilelik sırasında gözler değişerek görüşünüzü etkileyebilir. bu nedenle hamilelik sırasında yeni temaslar veya reçeteli gözlük almak iyi bir fikir değildir.

    6. chadwick'in burcu

    hamileliğin erken dönemlerinde, yaklaşık altı ila sekiz haftada, rahim ağzı, iç dudaklar ve vajina, bölgeye artan kan akışı nedeniyle koyu mavimsi veya mor-kırmızı bir renk alabilir. hamileliğin bu dikkat çekici belirtisi ilk kez 1836'da bir fransız doktor tarafından fark edildi. daha sonra bu bulgu, keşfi 1886'da amerikan jinekoloji derneği'nin bir toplantısında gündeme getiren kadın doğum doktoru james read chadwick'in ardından chadwick'in işareti olarak anılmaya başlandı.

    7. tavşan testi

    konuya girmeden önce belirtmek isterim ki; neyse ki hamilelik testleri artık tavşanların öldürülmesini gerektirmiyor.

    chadwick'in işareti gibi gözlemsel testlerin yanı sıra, hamilelik testleri 20. yüzyıla kadar hala tatsız bir saçmalıktı. yüzyılın başında bilimin en büyük meselesi olan hormonların araştırılması, hamilelik testini bir grup tavşan, fare ve sıçan için tatsız hale getirdi.

    1920'lerde iki alman bilim adamı, selmar aschheim ve bernhard zondek, hamile insanların idrarını cinsel açıdan olgunlaşmamış tavşanlara, sıçanlara ve farelere enjekte edip yumurtalık gelişimini tetikleyerek, hamile bir kadının idrarında yumurtalık büyümesiyle bağlantılı olarak görünen spesifik bir hormonun bulunduğunu belirlediler.*.

    şöyleki; çoğu zaman hamile kadının çişi, hayvanların yumurtalıklarında şişkin kitleler oluşturur ve bu da hcg'nin varlığının kesin bir göstergesidir.

    çağdaş bir tıp dergisine göre;

    bir grup genç dişi fareye beş günlük bir süre boyunca idrar örneği enjekte edildi. beşinci günde fareler öldürüldü ve yumurtalıklarının durumunun incelenmesi için otopsi yapıldı. üreme parçaları heyecanlı görünüyorsa test pozitifti. sonuçların beş günden daha kısa sürede elde edilmesi istendiğinde daha fazla fare kullanılması gerekiyordu.

    bu yöntem pek çok tavşan, fare ve sıçan üzerinde uygulandı. her ne kadar "tavşan öldü" ifadesi yaygın olarak kadının hamile olduğu anlamına gelse ve doktorlar hayvanı öldürmeden yumurtalıklarına bakabilseler de bu durum çok fazla sorun teşkil ediyordu çünkü aslında uygulamada kullanılan tüm deney hayvanları ölüyordu.

    8. kurbağa testi

    1940'ların sonlarına gelindiğinde bilim insanları, hamile bir kişinin çişi canlı bir kurbağaya enjekte edildiğinde talihsiz amfibinin 24 saat içinde yumurta üreteceğini belirlemişti.

    tavşan testi ile aynı prensipte çalışmasına rağmen bu uygulama aslında biraz daha iyiydi çünkü en azından hayvan testin sonunda başka bir günü ve uygulanacak başka bir testi görecek kadar hayatta kalabiliyordu.
hesabın var mı? giriş yap