• yunan ocak tanrıçası. roma'daki adı vesta. roma'da eski dünyanın en ünlü tapınaklarından biri olan vesta tapınağı yer almakta, forum romanum'un hemen dibinde. vesta bakireleri diye duyan olmuştur belki.

    ocağın da mı tanrısı var diye soran olabilir, şarabın bile var, ocak gibi yemeğin pişmesini sağlayan, ortamı ısıtma ve aydınlatma gücü olan bir şeyin olmasın mı? ocak ve ateşten sorumlu bir tanrıçanın evlerin ve ailelerin koruyucusu olması çok mantıklı çünkü ocak iki temel ihtiyacı giderirdi: ısınmak ve yemek pişirmek. ocak deyip geçmemek lazım yani. unutmayın, ocağı tüten her ev yuvadır. *

    hestia ve vesta tapınakları çok sık karşılaştığımız bir tapınak değil bu arada çünkü ocak, ateş, aile gibi unsurlarla ilgili olduğu için kendisine daha çok evlerde tapınılıyor. zaten kendisi de öyle gezip tozmayı seven bir tanrıça değilmiş. vaktinin neredeyse tamamını olimpia'da geçirirmiş. yeraltı dünyasının sahibi hades için bile hestia'dan daha çok yerinden ayrılırdı derler. hestia bir nevi hayat ever sığar demiş *

    hestia ile ilgili bahsetmeden geçmek istemediğim bir nokta daha var, o da bekareti.
    benim tek çırpıda aklıma gelen üç tane bakire tanrıça var. artemis, athena ve hestia.
    hestia için huzur en önemli şeydi. ailenin birlikteliğinden, huzurundan sorumlu bir
    tanrıça için bu şaşırtıcı bir şey değil. sebebi ne olursa olsunherhangi bir çatışmanın
    içerisinde yer almak istemiyordu.
  • mitolojide hestia aile ocağını temsil eden bir tanrıçadır. hestia, kronos ve rhea'nın kızı, zeus'un da kızkardeşidir. ilk doğan tanrıça olduğundan tanrılar katında büyük saygı görür baş tanrı zeus bile ona saygı gösterir, onu çok severdi.hestia, sadece tanrılar tarafından değil insanlar tarafından da çok sevilir ve sayılırdı. fakat bu sevgi ve saygı onu hiç bir zaman şımartmadı. o, her zaman alçakgönüllü ve iyi niyetli davranırdı.tanrıları öfkelendiren olaylar karşısında sakinliğini korurdu.
    bu çok sevilen tanrıçanın talibi de çoktu. poseidon ve apollon ona aşıktı. bir çok defa kendisiyle evlenmeyi istediklerini dile getirmelerine rağmen, hestia her ikisini de red etti. evlenmeyi düşünmüyor, istemiyordu.ancak poseidon ve apollon pes etmediler.bir gün hestia'nın peşine düştüler ve onu sıkıştırdılar. hestia zorlukla onların ellerinden kurtulup zeus'a sığındı ve kendisini korumasını istedi. ve zeus bu çok sevdiği tanrıçayı himayesine alarak sonsuza dek bekar kalma arzusuna saygı göstereceğine dair ona söz verdi ve onu herzaman korudu.
  • hestia, zeus'un kızkardeşidir.... bakire bir tanrıcadır...uzun sure korumu$tur namusunu:)ayni zamanda evlerin düzeninden sorumlu olan tanrıcadır... yeni bir çocuk dogduğunda aileye kabul edilmeden önce onu kutsayandırda... her $ehrin hestia'ya kutsanmı$ herkese acik bir yeri vardır... burda devamlı ate$ yakılır ve asla söndürülmez...sondurmeye te$ebbus eden top
    edilir...
  • olympia sakinlerinden* olan tanrıça.

    günümüze görece yakın sayılabilecek bir tarih olan m.s. 6'ncı asra ait keten bezi üzerine yünle icra edilmiş meşhur işlemesi*, bir yunan tanrı/tanrıçasına dair antik dönemlerde yapılmış olan günümüze en yakın tarihli eser olarak dikkat çekmektedir. erken hıristiyan çizim geleneğine göre dokunmuş olduğu anlaşılan eser, oldukça geniş tabanlı olup 114x136 santimetre boyutlarındadır.

    500'lü senelerde artık son demlerini yaşamakta olan greko-romen paganizm'ine dair bilinen son eserlerden olan bu işlemede romalılar'ın vesta adını verdiği hestia, nar ile süslenmiş bir diadem* takmakta ve etrafında bulunan altı çocuğa* ortadan ikiye bölünmüş üç adet narı lütfetmektedir. nar taneleri ya da kirazlardan oluşan dörder adet küpe takmış olan tanrıçanın oturmakta olduğu koltuk da kendisine adak sunan kadının elindeki balık da hep nar renginde dokunmuştur.

    hıristiyanlığın erken döneminde ve bilhassa 1. constantinus ve theodosius'un hıristiyanlığı imparatorluğun dini haline getiren bir dizi eyleminden sonra imparatorlukta pagan nüfusun nispeten daha fazla olduğu yerlerden biri olan mısır'da icra edilmiş bu hestia dokuması, artık sona ermekte olan bir döneme saygı duruşu olarak yorumlanabileceği gibi aynı zamanda artık bütün akdeniz'in hakim dini haline gelmiş hıristiyanlığın pagan sanatı üzerinde bile nasıl bir etki infüzyonu oluşturduğunu göstermesi bakımından da bir hayli anlamlıdır.
  • yalnızca birkaç hikayede yer alması dolayısıyla mitolojik yönden fazla bir önem taşımayan; tanrıçalar arasındaki en nazik ve en ılımlı figür. cronos ve rhea'nın kızı; zeus'un kız kardeşidir.
  • rhea ile kronos' un kızı olan hestia, zeus'un en büyük kız kardeşidir. olimpos' taki tanrıların en kibarı olarak bilinen hestia, aile tanrıçasıdır. en önemli özelliği ise hiçbir mitolojik anlatımda yer almaması ve antik yunan'da ona adanan tapınakların da olmamasıdır.
    ancak; olimpos' ta yanan kutsal ateş ve dünyadaki yanan her ocak onun kutsal mekanı sayılır.
  • ara ara betimi yapılırken lilyum çiçekleri ile betimlendiği de olan 12 olimpos tanrısından biridir. hatta ailede yaşça en büyüğü.
  • romalıların vesta olarak isimlendirdikleri, ölünceye dek bakire kalmaya yemin eden ve yeminlerine bağlı kalmadıkları takdirde diri diri gömülerek cezalandırılan vesta rahibelerinin ibadet ettikleri tanrıça.
  • tahtını dıonysos a kaptıran fazla evcimen bir tanrıçaydı, yunan panteonunda.
    biz sever sayarız yine de.
    niyeyse elinde kepçe, ocak başında servis yaparken hayal ederim koskoca tanrıçayı.
hesabın var mı? giriş yap