• "ne gülüyorsun? anlattığım senin hikayen"
  • posces ante diem librum cum lumine
    si non
    intendes animum studiis et rebus honestis
    invidia vel amore vigil torquebere

    "gün doğuncaya dek aydınlıkta kitap okumayacaksan, zihnini çalışmalarla ve doğru işlerle meşgul etmeyeceksen, uyanık halde haset ya da tutkunun işkencesine maruz kalacaksın."
  • "başlamak, yarı bitirmektir." - horatius
  • roma'nın official* aforizma providerı *

    şimdi arkadaş, hayatımda horatius'un resmini görmedim, kitabı falan varsa okumadım. ancak ne kadar okuduğum avrupa kökenli düşünür, denemeci, feylesof vs. varsa hepsinde horatius'un bir sözü, şiirinden bir kuple, ondan bir alıntı, esinlenme var. böyle bambaşka bi adammış yani..
  • "şimdiki zamandan hoşnut olan ruhumuz gelecekle kaygılanmayı reddedecektir."
    (horatius, "odlar")
  • her ne kadar "vatan icin olmek tatlı ve serefli birseydir ." desede savaşın ortasında, geriye doğru can havliyle koşarak kaçmış kişidir. [hangi savaş olduğunu unuttum ama roma tarihinin unutulmaz karelerinden biridir horatius'un bu yaptığı hareket. yani lafa geldi mi çoktur kendisi.]

    efendim; horatius, roma dilinin "ya ben neden, biz neden, siz neden böylesiniz?" tadındaki şairidir. öyle ki; yazılarında daima bir bezginlik havası sezilir. vergilius gibi tüm çağları deli gibi etkileyen bir destan yazmamıştır, onun kadar latinceyi iyi kullansa da..

    yergi yazmıştır ama iuvenalis gibi sert üslup kullanmamıştır. mektup yazmıştır, ama ovidius gibi yalaklıkla isyanı bir potada eritmemiştir.

    bana göre roma edebiyatının tavan yaptığı bir dönemde, kendisinden sonraki avrupa edebiyatına söyledikleriyle-yaptıkları mütemadiyen çelişen yapıtlar bırakmıştır.

    ["ben tamamen ölmeyeceğim, tunçtan daha sağlam bir anıt diktim." vb. bir laf da etmiştir.]

    bir yergisinde * sanki bana cevap verircesine şöyle bir ifade geçer;

    "kimileri yazdıklarımı çok hafif bulur, beğenmez.
    kimilieriyse ağır bulur, yüz ekşitir.
    ne yapayım ben?"

    evet horatius "ne yapayım ben?" diye sorar, yanındaki bir beyefendi de [horatius'un eserlerinde bazen, adı uydurma ve tanınmayan insanlara rastlanır.] "rahat ol!" cevabını verir.

    bunun üzerine horatius, "ne yapayım, şiir yazmayayım mı?" der.

    yanındaki herif patlatır bombayı:

    "evet aynen öyle.. bıdı bıdı.."

    bizce de keşke yazmasaymış şiir falan, ne gerek vardı değil mi? zira insanoğlu,onun şiirlerinden çok savaştan kaçışını konuşmakta.. neyse ben show tv yi açayım kickbox turnuvasını izliyeyim de kendime geleyim..

    not1: efendim, horatius yergilerini diyalog tarzında yazmıştır. ve ben buraya bir yergisinden örnek aldım. ama özünde olduğu gibi diyalog şeklinde yazmadım. çünkü kimi sözlük yazarlarına göre, yazacak birşeyi olmayan ezik suserler [belki de beni tarif ediyorlardır] sadece diyalog içeren entrylerle sözlüğü, çöplüğe çeviriyorlarmış. ürktüm, tir tir titredim.. cümlelerin içine serpiştirdim güzelim diayloğu.

    not2: kickbox turnuvası ile savaş arasında içerdiği şiddet açısından salak bir bağ kurdum. farkındayım.
  • odes 1.11'de "sapias, vina liques, et spatio brevi spem longam reseces. dum loquimur, fugerit invida aestas: carpe diem quam minimum credula postero!" demis, ve pek cok seyi ozetlemis ulu sair.(bilge ol, süz sarabı damla damla, bu kısacık ömürde bel baglama bos umutlara, daha biz konusurken bile gecip gitmis olacak kıskanc zaman. yasa doya doya gününü, olabildigince az güven yarınına **) horatius'u daha iyi anlamak icin augustus döneminin sıkıntılarını da bilmek icap eder. zira kendini vatana, millete adamış*roma halkını biraz olsun teselli etmek, yersiz kaygılarından uzaklaştırmak -olum ve cezalandirilma korkusu- için birileri cabalamis durmus.. insan ne ile karsilasirsa karsilassin, ruh dinginligini muhafaza etmek gerektigine inanir. "her seyin bir ölcüsü oldugunu bilmeli insan" der* mutlulugun, kir yasaminin sofrasinda, yunan siirinin hafif solugunda, derin derin akan sularin ezgilerinde, ulu cinarlarin altindaki uykularda gizli oldugunu soyler.. rustik duygulara dalga dalga ivme veren bu sairi ruha islemek icap eder...
  • "her açıdan bakıldığında hiçbir şey güzel değildir."

    quintus horatius
  • şöyle demiş latin ozan:

    '' savaşı kaybeden yunanlılar düşmanı kendi kültürlerinin egemenliği altına sokarak intikam alacaklardı.''

    romalıların yunanlılarla temasa geçmeden önce şiir ve tiyatroda çok gelişmediği bilinir.
hesabın var mı? giriş yap