• her şeyden öte, öz tiyatro kuramı'yla anılması gerektiğini düşündüğüm yaratıcı tiyatro insanı.

    geleneksel seyirlik oyunlarımızdaki yabancılaştırıcı ögeleri taa ne zamandan farketmiş olan ve kuramını bunun da üzerine şekillendiren yapyaratıcı ve ciddi ciddi -bizim coğrafyamız dahilinde- olayı yuttuğunu düşündüğüm tiyatro insanı. (adına epik demese de anlattığı şey buna tekabül ediyor.)

    üstelik bu kuramı brecht'i falan okumadan, epik tiyatro kuramından çok çok önce yazmış.
  • cumhuriyetçi muhafazakarlar’ın en önemli ismi ve lideri kabul edebileceğimiz ismail hakkı baltacıoğlu (1886-1978), 1908 yılında darülfünun’dan mezun olduktan sonra devlet tarafından eğitimine devam etmesi için fransa’ya gönderilmiştir. yüksek lisansı sonrası yurda dönerek selanik ve istanbul gibi şehirlerde ilk ve orta okul seviyelerinde ders veren baltacıoğlu, ittihat ve terakki okullarında çalışıyor ve batı tipi bir eğitmenlik anlayışı güdüyordu. 1913 yılında darülfünun’da bayan öğretmenler için açılan özel bölümde pedagoji ve psikoloji dersleri veren baltacıoğlu, başarıları nedeniyle kısa sürede yükseliyor ve önce ilköğretim genel müdürü daha sonra da yüksek öğrenim genel müdürü makamlarına getiriliyordu. mustafa şekip tunç’la da burada tanışan baltacıoğlu, daha sonra darülfünun edebiyat fakültesinde dekan pozisyonuna atanıyor, cumhuriyet’in ilanı sonrasında da hem milli eğitim bakanlığı yönetim kurulunda görev yapıyor, hem de istanbul üniversitesi’nde güzel sanatlar, teoloji, edebiyat, sosyoloji ve psikoloji gibi çok farklı bölümlerde dersler veriyordu. baltacıoğlu, aslında dekanlığa da devam edebilirdi; ancak 1925 yılında öğrencilerin zam gelmiş tren fiyatlarını protesto etmek için yaptığı gösterilere destek verdiği için görevinden istifa etmeye zorlanmıştı. 1933 yılındaki üniversite reformuna kadar, baltacıoğlu akademisyenliğe devam etmiştir. kendisi ayrıca 1930 yılında serbest fırka’nın kurulması çalışmalarına da aktif olarak katılmış ve partinin önemli isimlerinden biri olmuştur. ahmed ağaoğlu ile yakınlaşmaları da bu döneme rastlar. ancak bilindiği üzere serbest fırka deneyimi çok uzun sürmeyecek ve dahası pek hayırlı olmayacaktı. daha sonra çalışmalarına devam eden baltacıoğlu, 1934-1978 yılları arasında yeni adam dergisini yayınlamış ve bu dergi sayesinde cumhuriyetçi muhafazakarlar olarak adlandırabileceğimiz grubun bu dergi çevresinde kümelenmesine ön ayak olmuştur. atatürk’ün yaşadığı dönemde din konusundaki reformlarında baş danışmanlarından biri olmuş baltacıoğlu, ismet inönü’nün isteğiyle ankara üniversitesi dil-tarih-coğrafya fakültesi’nin de kurulma çalışmalarını yürütmüştür. 1942-1950 yılları arasında ise chp’den milletvekilliği yapmıştır. doktor olmasına karşın ilk cumhuriyet aydınlarından da kabul edebileceğimiz baltacıoğlu, edebiyat, tiyatro ve siyaset bilimi alanında çalışmalar vermiş ve chp içindeki muhafazakar kanadı temsil etmiştir. şimdilerde böyle insanlar yetiştiremiyoruz. ee işte yobazlık herşeyi kurutuyor...
  • en önemli iki eseri batıya doğru ve türke doğru'dur. ismi kimi kitaplarında ismayıl hakkı baltacıoğlu şeklinde de yazılır. tiyatro nedir isimli broşürü de oldukça ses getirmiştir.
  • gerçek mesleği doktorluk olan yazar kişi.
    vefa lisesi mezunudur.
    yalnızlar adında bir öykü kitabı, batak adında bir romanı vardır.
    daha çok yazdığı oyunlarla tanınmış bir yazardır. inanmak, ölüler, sait çelebi, hayvanlar, akıl taciri, kafa tamircisi, andaval palas, kütük, dolap beygiri, karagöz ankarada ve küçük şehit adında tiyatro oyunları yazmıştır.
  • fay kirby'nin hakkında:

    ''baltacıoğlu, batı eğitim düşüncesindeki yanlışları görmüş, pedagojik ve sosyolojik yönden eleştirmiştir. o, türk pedagojisinin babası olduğu gibi, uluslararası bir pedagoji düşünürü olarak da tanınmaya hak kazanmıştır.'' dediği pedagog, eğitimci, ordinaryüs profesör türk insanı. j.j.rousseau'nun emile kitabını elli defa okuduğu rivayet edilir.

    (bkz: jean jacques rousseau ve terbiye felsefesi)

    din hakkında çok kapsamlı bir yazısı için: dine doğru

    bahri ata'nın makalesi tarih öğretimi için

    ismail güllü makalesi bir sosyolog olarak

    derlenen çeşitli yazıları
  • erken dönem cumhuriyet döneminin önemli isimlerinden biridir. "cumhuriyetçi muhafazakarlar"dandır. asıl ismi ismail hakkı olmasına rağmen sonradan kendisi ismini "türkçeleştirmek" gayesiyle ismayıl olarak değiştirmiştir. 1923 yılında darül funun rektörlüğüne getilrilmiştir. 1920'lerin sonlarında dinde reform fikrinin en önemli savunucuları arasındadır. şöyle bir hatıra anlatılır kendisi hakkında;

    "1940’lı yıllarda diyanet işleri başkanlığı da yapan şerafettin yaltkaya, o yıllarda kurumda çalışan yakın mesai arkadaşı m.asım köksal’a anlatıyor: “dolmabahçe sarayı’nda bir vakit bir toplantı düzenlendi. izmirli ismail hakkı bey ve benim de medreseden hocam arapkirli hüseyin avni bey gibi birçok ilim adamı davetliler arasında. ben de oradaydım. ismail hakkı baltacıoğlu kürsüye çıkıp konuşmaya başladı: “efendiler! bizden dini bir reform yapmamız isteniyor. mesela camilere sıralar koyalım. içeriye ayakkabı ile girilsin. sıraların üzerinde kur’an tercümeleri bulunsun, halk ibadet edeceği zaman onları okusun.

    namazı hafifleştirelim. mesela yalnız kıyamda duranın namazı tamam olsun. yok eğer kıraat da edeyim derse, o da olur. bununla yetinmeyip “ben rüku ve secde de yapmak istiyorum” derse o da kabul edilsin. ama namazın yalnız bir rüknünü yapmak isteyenlerin namazı kabul edilsin.”

    baltacıoğlu bunları söyledikten sonra, ben bekliyorum ki hocam arapkirli hemen “la yecuz; caiz değildir” diye gürlüyecek, ben de hemen onu destekleyeceğim. tam bunun için hazırlanmıştım ki, o kalleş adam (bu ifadeyi yaltkaya, hüseyin avni bey için kullanıyor) ne dedi biliyor musun? “efendim, olur ama sonradan kaza etmek lazım gelir!”
  • hacettepe üniversitesi'nde arkeoloji dersleri vermekte olan hatçe baltacıoğlu isminde bir de kızı bulunmaktadır.
  • sayın ümit meriç'ten bana ulaşan bir bilgiye göre de ismail bey'in eşi hatice hanım altûnîzâde ismâil zühtü paşa'nın torunu imiş.
hesabın var mı? giriş yap