• anasının gözüdür efendim. malum şehirde ev arıyorsanız, hele ki, işiniz veya okulunuz icabı güzel bir semtte oturmak niyetindeyseniz, ırzınıza geçilmesi an meselesip olup kurtulmanız zor meseledir. ilgili semtlerde, 1+1 eve beş para etmez bir eve 1000 liradan başlayan kiralar vermek zorunda kalabilirsiniz. ha diyorsanız ki, esenler, bağcılar, güngören'de otururum, evler 2+1'den kiralar 300'den başlar.
  • mevkisine göre ciddi değişimler gösteren kiralardır. örneğin beşiktaş'ta, bulunan beş üniversite***** sonucu oda sayısı x 300-500 lira gibi bir denkleme sahip ücretlendirme şekli gözlenir.
  • formlü şöyle olandır:

    k x i x s

    k : evin kendi fiziksel durumu göz önünde bulundurularak hesaplanan normal kira bedeli
    i : istanbul sabiti, 2-3 arası bir yerlerde, bu ara 3'e yakınsıyor sanki
    s : semt sabiti, bu da semte göre değişiyor. boğaza nazır yerlerde 5-10 artık allah ne verdi ise.
  • gayet ucuz olan kiralardır. hemen hesap yapan adam modunda açıklayayım.
    300.000 tl paranız var diyelim. bankaya yatırsanız senede %10 faiz ile yaklaşık 30.000tl para eder, ayda 2.500 tl.
    fakat bunu bir eve yatırsanız, 300.000tl'lik evin kirası ancak 1000-1300 tl arasıdır. bir de üzerine gelir vergisi ödersiniz. evin eskimesi, kiracıların kazık atması, vb de cabası.
    özetle, türk halkındaki emlak sevdası kira arzında patlama yaratmış, ve fiyatlar çok düşmüştür.
    (bkz: return on investment)
  • şu sıra ciddi anlamda artış göstermiş kiralardır maalesef. eylül ayında dünya evine girecek biri olarak, oturulabilir abartısı olmayan normal bir evin kirası 1000 liradır. yanlış duymadınız! bu baktığım yer ataşehir. site içi ancak site dedimse yeni bir yer değil. sanıyorum 20 yıllık var binalar rahat. varoş diye tabir ettiğimiz birçok yerde bile 600-700'lere burun kıvırdıklarını biliyorum.

    mecidiyeköy şişli gibi yerlerde 1000'e ahır tarzı yerler buluyorsunuz. adam gibi yerler 1500-2000 liradan aşağı değil. kadıköy ve beşiktaş gibi yerlerde kiracı olmayı düşünmeyin bile.

    sikindirik kağıthanede evler 900 liradan başlıyor. altunizade, acıbadem civarında 1200 lira altında beklemeyin. metrobüse yakın olan kısımlarından bahsediyorum. yürüme mesafesinde.

    600-700 liraya da işte bağcılar'da falan oturabilirsiniz.

    he 300-400 liralık seçeneklerimiz de var. avrupa yakası esentepe. oturduğunuz muhitte zenci göçmen kardeşlerimiz bile olacak bu durumda.

    kısacası değerli dostlar, istanbul'dan toplu kavim göçlerinin başlamasını beklemek bir hayal değil.

    yıktım perdeyi eyledim viran ekonomi bölümü sundu. şimdi reklamlar!
  • 30 aralık 2014 güncellemesi:

    3+1 için konuşursak;

    iyi bir muhitte (merkezi ve medeni) deprem sonrası bir ev istiyorsanız 2500-3000 tl'yi ,

    iyi bir muhitte ama şöyle 30-40 senelik bir ev tercih ederseniz 2000 tl'yi

    muhit önemli değil, önemli olan evin içi ve binanın yeni olması derseniz, örn.ümraniye şerifali için 1500-1800 tl'yi

    gözden çıkarmanız gerekmektedir.
  • sikimde olmayandır. affedersin yarak vardır ki gidilir istanbula. sonra karı gibi ağlanır.
  • avrupa için konuşursak çıldırmış kiralardır. 1500-2000 lira kira istemek nedir allah aşkına ya ? kimse sanmasın ki bu paralar gelir düzeyi yüksek olan insanlardan talep ediliyor. sıkıntı da tam burda. sırf metroya yakın (göreceli) diye çeliktepede, gültepede, sanayi mah.de ne evlere ne fiyatlar biçiliyor ve insanlar da bu paraları verip ay sonunu zor getiriyor.

    kısaca kesinlikle normal olmayan fiyatlar, gereksiz pahalı.

    rant heryerde.
  • istanbul'da iyi/nezih/merkezi bir semtte, içi harabeye dönmüş mutfak ve banyosu ile, kiralayacağınız ev fiyatına, başka bir şehirde iki güzel ev kiralayabilirsiniz. başka bir şehirde iyi bir iş fırsatınız varsa istanbul'da yaşamak akıl kârı değildir.
  • bazı şerefsiz gözünü para bürümüş kansızlar yüzünden milleti inim inim inleten kiralardır. gideceğim birgün bu şehirden az kaldı.
hesabın var mı? giriş yap