• iyiligin, her zaman bir karsilik bekleyerek yapilmamasi gerektigini anlatan bir atasozudur.
    yeryuzunde kimsenin haberi olmayacak bir iyilik bile yapmis olsaniz, onu bilen bir yaratici vardir, manasina gelir..
  • cüneyd-i bağdadi hazretleri, deniz kenarında, elinde bol miktarda yem olan bir mecusi’yi, balıklara yem atarken görüp, ona sorar:

    - ne yapıyorsun böyle?

    balıklara yem atıyorum, sevab kazanacağım.

    - iyi ama senin sevab kazanman için, önce kelime-i şehadet getirip müslüman olman, allah’a ve resulüne iman etmen lazım. müslüman olmayan, iyilik etmekle sevab kazanamaz.

    - benim bu balıklara yem verdiğimi o bahsettiğin allah görüyor mu?

    - elbette görüyor, onun bilmediği, görmediği bir şey yoktur.

    - öyleyse, bu da bana yeter.

    birkaç yıl sonra, cüneyd-i bağdadi hazretleri hacca gider. balıklara yem atan zatı tavaf ederken görür. ona, (burada ne işin var?) diye sorunca, o zat gülerek, (gördü gördü yâ cüneyd, o beni gördü) der. (nasıl gördü?) diye sorunca şöyle der:

    - sen gittikten sonra içimde bir nur parladı, baktım balıkların hepsi kelime-i şehadet getiriyor, ağaçlara baktım, kelime-i şehadet getiriyor, ben de kelime-i şehadet getirmeye başladım.

    rabbimiz beni gördü, o gördüğü için de buraya geldim.

    sana bir de nasihatim var: yâ cüneyd, iyilik et, at denize, balık görmese de, hâlık görür. mümin dua ettiğinde ve sadaka verdiğinde
    3 sonuçtan biri "mutlaka" gerçekleşir;

    1-ya kendisine ahirette azık olur.

    2-ya bu dünyada kabul olur..

    3-ya da ona ulaşacak bir belayı geri çevirir...

    selam ve dua ile
  • hâlik denilen hâlk eden, yani varlıkları yaratandır. buradan kasıtla sözün içindeki halik'in ne olduğunu anlamayanlara allah'ın isimlerinden biri olduğunu hatırlatmış olalım.
  • çok enteresan bi bkz var buyrun (bkz: halik)
  • vusat o bener'cesi "..balik bilmezse halik hic bilmez"dir.
  • mesela bozuk parayla calisan makinelerde para ustunu kutucuktan almayip bir sonraki kisiye kiyak gecmek. ya da umumi telefonlarin ustune bos kart veya jeton birakmak. iyilik yapayim derken kisileri hirsizlik yaptim hissine de burundurmek mumkun. veya acilmamis sise su veya acilmamis selpak da birakilabilir bilumum kritik noktalara ama genelde almazlar pis diye. (bkz: santa claus), (bkz: amelie), (bkz: mother theresa)
  • kötülük yap bir kere,kalmaz hiçbir söz isitmedigin
    iyilik yap iki kere,sesini duy sessizligin. (yerinde kullanılmış bir özlü söz)
  • aha valla bak süper bi bir milyon canlı para sorusu bu. bu cümledeki halik'in anlamı nedir dese kaçımız biliriz acaba?
hesabın var mı? giriş yap