• dönemin sosyalist tayfasıyla enteresan ilişkileri olmuş nev-i şahsına münhasır (yani soyadından da anlaşılacağı gibi kendine has!) bir iş adamıymış kendisi. sene 1966; o dönemler sol çevrenin en ön plandaki bayan vokali tülay german as kulüpte ünlü yorumu burçak tarlası'nı söylüyor. kadir has da kulübün müdavimlerinden. burçak tarlası'nın plağa aktarılmış düzenlemesinde geçen "bakın şu adamın kaç tarlası var.." dizesi orjinalinde "bakın şu deyyusun kaç tarlası var.." diye geçer ama politik sebeplerden ötürü tülay german plağa bu şekilde okuyamaz. gel gör ki; kulüpte şarkıyı kanlı canlı icra ederken üstüne basa basa da "bakın şu deyyusun kaç tarlası var" demekte; deli çünkü! işte yine tam o dizeleri söylediği bir esnada adamın biri ayağa kalkar ve "bu o....pu yüzünden tarlalarımız elimizden gidecek.." der ve tülay german'a silah çeker. tam ateşleyecekken kadir has, oturduğu yerden fırlayıp adamın elini tutar, ve tülay german'ın hayatını kurtarır. gittiğin yerde tülay german türküleri eksik olmasın, huzur içinde yat..

    kaynak: düşmemiş bir uçağın kara kutusu, tülay german, çınar yayınları 2001.
  • kayseri'de 29 ekim 2007'e yetiştirilmesi planlanan ve adını taşıyan stadda bir maç seyretseydi fena olmazdı hani.
    süleyman demirel "bağış yapılacak, yap kadir" ile hatırlarım.
  • mahir çayan ve arkadaşlarıyla arasında bir fidye macerası da yaşanmıştır..

    burada yazılanların ne kadarı doğru bilemiyorum ama ilgi çekici doğrusu; http://www.milliyet.com.tr/…03/24/yazar/dundar.html
  • iş adamlarına örnek oluşturan kişi. eğitimin önemini nasıl yaygın ve çağdaş olması gerektiğini uygulamalı olarak gösterebilmiş bir hayırsever.
  • eger bizi yukarılardan bir yerlerden goruyorsa vefatının ardından egitim kurumlarına bagıs yapmak yerine gazetelere kocaman kocaman bassagligi ilanı vermeyi tercih edenlere cok kızdigini dusundugum hayırsever insan
  • ornek insan. hayatini hayirlara adamis bir kayserili.
  • 1921 yılında nuri-zekiye hasoğlu'nun evladı olarak kayseri'de doğdu. 1942 yılında boğaziçi lisesi'nden mezun oldu. kayseri'nin tanınmış ailesi ve eşrafından olan mehmet-şehime germirli'nin kızı rezan hasoğlu ile 1942 yılında evlendi. babası nuri hasoğlu, yorulma bilmez çalışkanlığı, azmi ve dirayeti ile, adana'da yoktan başlayıp kurduğu birçok fabrika ve ticari kuruluşlarla ülkenin sayılı zenginleri ve akbank'ın kurucuları arasında yer aldı.
    başta otomotiv sanayine yönelik işler olmak üzere, dürüstlüğü, azmi ve güvenilir kişiliği ile, istanbul'da yine sayılı ve varlıklı iş adamları arasında yer aldı. mercedes otobüs ve kamyon fabrikası'nı kurdu ve bu kuruluşun uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliği görevini yürüttü. ülkemizde ilk olarak coca-cola fabrikasını kurdu. koç ailesi ile bursa'da "karsan" adıyla peugeot marka minibüs fabrikasının ortakları arasında yer aldı. fransızların meşhur michelin lastikleri'nin türkiye distrübütörlüğünü üstlendi. ayrıca, benzeri çeşitli ticari kuruluşları gerçekleştirdi. kadir hasoğlu, sabancı ailesi'nden sonra akbank'ın en büyük kurucu hissesine sahiptir. kadir hasoğlu, dirayetli yönetimi sayesinde kurduğu ve geliştirdiği ticari kuruluşların hepsinde, hiçbir ihtilafa düşmeden büyük bir başarı sağladı ve her işten alnının akı ile çıktı. kadir hasoğlu'na, eğitime ve öğretime verdiği önemli katkılarla, gelecek nesillerin en iyi şart ve ortamlarda yetişmesi için gösterdiği çaba ve gayretlerden dolayı, çanakkale onsekiz mart üniversitesi senatosunca 16 nisan 1998 tarihli toplantısında alınan kararla 1 haziran 1998 tarihinde eğitim fakültesi eğitim bilimleri bölümü eğitim yönetimi-planlaması ve ekonomisi alanında onursal doktora payesi, ayrıca marmara üniversitesi senatosunca 8 temmuz 1997 tarihli toplantısında alınan kararla 30 haziran 1998 tarihinde atatürk eğitim fakültesinin türk eğitimine yaptığı maddi ve manevi katkılardan dolayı kendisine fahri doktorluk payesi verilmiştir. kadir hasoğlu ve rezan hasoğlu, 1991 yılında kurdukları "türk eğitimine özgü kadir has vakfı-hasvak" ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere, ülke kalkınmasına yönelik çok önemli hayır işlerine yöneldikleri gibi ayrıca, vasiyetleri gereği tüm servetlerini adı geçen vakfa bağışladılar. diğer bir deyimle, ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine vermenin en büyük onur ve vefa borcu olduğuna inanmaktadırlar. kendi adı ile kurulmuş bulunan kadir has üniversitesinin eğitimine başlayıp gelişmesini görmek en büyük tutkusu idi. has, 23 mart 2007 tarihinde istanbul'da vefat etti.
    kalp krizi geçiren kadir has, vefat etti
    22 mart 2007
    kadir has üniversitesi'nin balat'taki kampusunde düzenlenen bir toplantıya katıldıktan sonra sarıyer'deki evine dönüşü sırasında kalp krizi geçiren işadamı kadir has, kaldırıldığı amerikan hastanesi'nde hayatını kaybetti.
    edinilen bilgiye göre kadir has, kendi adını taşıyan kadir has üniversitesi'nin balat'taki kampusunda mütevelli toplantısına katıldı. buradan helikopterle amerikan hastanesi'ne kaldırılan kadir has, kronel yoğun bakım servisine alındı. kadir has, doktorların tüm müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti. hasteneye kadir has'ın getirilmesindren kısa bir süre sonra eşi rezzan has da geldi.
    basın mensuplarına açıklama yapan kadir has'ın oğlu can has, "mütevelli heyeti toplantısından sonra kalp krizi geçirdi. kurtaramadık. cumartesi ya da pazar günü defnedeceğiz" diye konuştu. can has, babası için devlet töreni düzenleneceğini söyledi.
    kadir has’ın cenazesi, cumartesi günü saat 10:00’da yapılacak törenin ardından fatih camii’ne götürülecek. burada öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazından sonra devlet töreniyle küçükyalı’da bulunan aile kabristanında defnedilecek.
  • ayrica kayseri'ye bir kultur merkezi yaptirmistir. 'kadir has kultur merkezi' idi sanirsam adi.. kalp krizine yenik dustugunu ogrendik. basimiz sagolsun, diileriz arkasinda biraktigi insanlar eserlerini daha ilerilere gotursunler..
  • an itibariyle adini almis kultur merkezinde havai fisek gosterisi yapilmis degerli isadamimizdir. olumunun ustune boyle bir gosteriyi anlayabilen varsa beri gelsin..
hesabın var mı? giriş yap