• bir nevi akademisyen hastalığı. intihalden* kaçınmayı büyük dert edinmiş bünyenin hiç gerekmediği durumlarda bile (arkadaş toplantısı,sıradan muhabbet,v.b.) kaynak belirtmeden edememesi şeklinde kendini gösterir.
  • (bkz: citation)

    tez ya da makale yazan her insan evladinin kabusu.

    ---
    kardesim ben bunu biliyorum ama nereden biliyorum sana ne, bunu sen de bilmiyor musun? en basit tanim icin bile kaynak gostermeye mecbur eden akademik danismanlar, tez jurisi uyeleri, cayir cayir yanacaklardir reddettikleri makalelerin yandigi ateslerde...

    "ucuz isci degil arastirma gorevlisi" hareketi[1] genel baskan yardimcisi

    samuel
    ---

    [1] samuel, et al., "ogrenci hareketlerinin kisa tarihi," photonics technol. lett., vol. 17, pp. 594-596, mar. 2005.
  • gazetecilikte uygulanan "kaynak gösterme", haberin güvenilirliğine ve ciddiyetine ilişkin önemli unsurlardan biridir. misal haberde kullanılmış bir tabloda türkiye'nin enerji üretimi-tüketimi yıllar itibarıyla şu şu şu olmuştur diyorsunuz. eee, kaynak pek tabii ki ya enerji bakanlığı, ya tedaş ya da x bir kurumun verileri olacaktır -bunu yıl be yıl siz ölçmediğinize göre-...
    dolayısıyla kaynağınızı haberin ve/veya kullandığınız grafiğin/tablonun içinde vermek zorunluluktur. işinize ve okurunuza saygıdır. aynı şey başka bir yayın organının haberinden referans alınarak yapılan haberler için de geçerlidir. misal hürriyet'in ya da reuters'ın ya da x'in haberine göre diyerek kaynak verir, hem onların emeğine hem de kendi işinize ve hedef kitlenize olan saygınızı gösterirsiniz.
    bu durumun haber kaynağı ile karıştırılmaması ve lüzumsuz etik tartışmalarına girilmemesi önerilir.
  • her hocanın tercihi farklıdır bu essayin son aşamasını oluşturan işlemde. yazar adı, kitabın basım tarihi, chapterın adı, kitabın adı, kaynaktan yararlanış tarihi türünden bilgiler verilir. bunların sıralanışı, aradaki virgüller, noktalar, altı çizili gibi birçok ayrıntısı vardır. elektronik kaynaklar* yazılı kaynaklardan daha değişik gösterilir.
  • genelde, konuyla ilgili bulunan kaynağın referans gösterdiği diğer kaynaklar gösterilerek yapılır. halbuki o kaynaklar hiç okunmamıştır, yapmamak lazımdır.
  • bilimsel calismalar icin daha hassastir konu. calismada kullanilan/yaralanilan kaynaklarin tamami belirlenen stile gore metnin sonunca kaynakcada listelenmeli ve metin icerisinde de gerekli gondermeler yapilmalidir. (bkz: endnote)
  • ekşi sözlük'te hiç siklenmeyen hareket. internette anonimleşen veya yazarı belli olan bilgileri toplayıp sözlüğe entry olarak yazan var lan aranızda. hatta işi ileri götürüp vikipedi'den direkt kopyala yapıştır yapan var. onlara komple kafam girsin zaten. sanırım sözlükte bunun herhangi bi yaptırımı falan da yok. koy götüne rahvan gitsin.

    kardeşim bi yazıyı bi yerden kopyaladıysanız altına linki yapıştırın ya. bu kadar mı zor? kimin yazdığı belli olmasa bile onu senin yazmadığın kesin. bence en büyük hırsızlıklardan biri bu lan. evet.
  • ya birisi biliyorsa söylediklerimin/yazdıklarımın çıkış noktasını diye düşünüp paranoya yapan insanlarda kaynak göstermenin bokunu çıkarmak durumu başgösterir.

    - hocam reel analiz, sayfa 145, 3 ila 7. satırlar arası. bilemiycem.*
  • (bkz: kaynak suyu)
hesabın var mı? giriş yap