• dedemin ürettiği -valla- koyu renkli ağır bir bal olur kendileri. günde bi çay kaşığı yendiği takdirde sağlığa sağlık katacağını söylemekte dedem. fekat bu dozda ufak bi artış olduğu takdirde-bi çorba kaşığı gibi mesela-; insan olanda çatıya çıkmak ordan yandaki çatıya sıçrama ordan da yüreğinin götürdüğü yere doğru koşma koşma koşma hissiyatı yaratan bal.
  • ekşi sözlük yazarlarını bir kaşıkla kamyon ezmiş gibi yapmasına bakmayın, bir ağrı kesici başlığına giriyorum bir tane içmişler mutasyona uğrayıp kurbağaya dönüşmüşler, bir antibiyotik başlığına giriyorum küçükken bi kere kullanmışlar 28 yıl sonra hala baş dönmesi mide bulantıları devam ediyor. değişik bunların bünyesi.

    o kadar abartı etkileri olmayan bir bal ama tadı güzel, diğerlerinden daha faydalı. çok pahalı olmasa her eve girmeli derdim.
  • bir inebolulu olaraktan kolay bulunmadığını söyleyebileceğim baldır. eğer üreten kişiyle yakınlığınız yoksa satın alamayabilirsiniz. eğer elinde kalırsa son baharda bir şansınız olabilir. adam zaten en fazla 30-40 kilo bal üretir. müşterileri de bellidir, her yıl aynıdır. bazen devamlı müşterilerine bile bu sene satamayacağını başka yerlerden bal aramasını bildirir.

    eğer istanbul'da ikamet edenler almak isterse balat'ta inebolu pazarı kuruluyormuş oradan belki temin edebilirler. örnek mahallesinde de hemen e5'e girmeden sol tarafta inebolu yöresel ürünlerini satan küçük bir dükkan var oraya da bakabilirsiniz. bir de üsküdar'da kuzguncuk iskelesine çok yakın bir inebolu köy pazarı adında dükkan olması lazım oraya da bakın. bulamasanız da sipariş edebilirsiniz belki. kilosunun 80-90 tl'yi geçmemesi lazım.

    kestane balına alışan bünyeler markette satılan balları beğenmez, önüne koyulmasını hakaret addeder. ilk kez kestane balıyla tanışacaklara ise biraz ağır gelir ama zamanla sever. fazla da kaçırmamak lazım ölçüyü. azı şifa çoğu zehirdir.
  • dogal hali ile tse standartlarına uymayan baldır.

    analiz edip red sonucu aldıgınızda "abi bu harbi kestane balı neden red oldu" demeyin zira ordaki memur size "nerden bulacaksınız agbicim saf kestane balını siz" diyecektir.sakın dumur olmayın.

    (bkz: yaşanmış olaylar)
  • mucize ! tek kelime ile mucize, hele ki zencefil tozu ile karıştırıp bi bulamaç yapıyosun, sabah aç karnına ve yatarken yiyorsun, artık hangi mekanizma ile oluyor bilmiyorum öksürüğü kesiyor.

    denedik, oldu ! ancak oldukça pahalı; 450 gramını dün 40 liraya aldım.
  • kokusu, rengi ve tadı diğer ballara pek benzemeyendir. karamelimsi kokusu, rengi ve tadı olan bu balın müptelası olduk ailece. yenisi geldi. geçen yıldan kalan balı bitirmedik henüz. o kadar değerli ki bizim için; yenisi gelene kadar evdeki balı bitirmeye kıyamadık.
  • bir bal türü. kestane ağacından elde edildiği için arıların normalden daha fazla çalışması gerekir. az miktarda elde edilen bir baldır. boğaz ağrısına iyi geldiği bilinir.
  • koyu renkli ve tadı acı olanı makbuldür. ekmeğinizin üstüne süre süre yiyebileceğiniz narenciye balına benzemez. kaşık kaşık yemeye hacet yoktur. propolisle birlikte alınması halinde atılganın kalkanları ile sarmalanmış olursunuz. boğaz gıcığına, başta kuru kösürük olmak üzere öksürüğe, kırgınlığa, soğuk algınlığına ve daha pek çok şeye derman olan şifadır. kastamonu, trabzon-rize ve artvin civarlarında alası bulunabilir. fabrikasyon üretimi alacaksanız fer ya da anavarza markaları tavsiye olunur. markasız alınacaksa da bir tanıdık aracılığıyla alınması uygundur. emek gerektiren bir bal olduğu için fiyatı yüksektir ama getirileri yanında hiçbir şeydir. zira leğendeki şekerli suyla çalıştırılan arı boklarına hiç benzemez.
  • almanya'da yarım kilosu 5 euroya alınabilen, hastalıkta sağlıkta yanımda olan doğa mucizesi.
  • türkiye'de bal konusunda yaşanan sahtecilik ayyuka çıkmış haldeyken diyebilirim ki, alınası ve güvenle tüketilesi bal kestane balıdır ancak özellikle kastamonu'nun sahil ilçeleri tavsiye edilir.

    çünkü doğu karadeniz'de turizm sebepli bir çakallık, bir sahtecilik baş gösterdi. bunun yanında batı karadeniz henüz küçük ama dürüst iş yapıyor.

    özellikle inebolu , abana, bozkurt taraflarından tanıdığınız varsa % 100 doğal kestane balına ulaşabilirsiniz.
    komar ya da ormangülü denen çiçekle karışan kestane balına deli bal denir kastamonu 'da, ona da biraz daha zor da olsa ulaşabilirsiniz ama dikkatli tüketmek elzemdir, aklınızda bulunsun.
hesabın var mı? giriş yap