• galiba burak aksak'in yeni filmi.
  • star warsun trt tercumesinde forceu bu kelimeye kar$ilik gormu$lerdi. bir i$i yapabilme yetisi denebilir.
  • etik karşılığı tamı tamına sorumluluk demek. var olmanın sorumluğu.

    kişi eğer kendi kudretini taşımayı bilirse yani kendinin ve kendiyle gelenlerin sorumluluğu alırsa ortaya sevincin de acının da neşelisi çıkar. sudur kudretin kudret sahibinden öteye taşması olacağından kişiden diğerlerine geçen kişinin kendinde olan olacaktır yani neşe.

    kişi eğer kendi kudretini taşımayı bilmezse yani kendinin ve kendiyle gelenlerin sorumluğunu almazsa ortaya trajedi yani sevincin de acının da kederlisi çıkar. sudur kudretin kudret sahibinden öteye taşması olacağından kişiden diğerlerine geçen kişinin kendinde olan olacaktır yani keder.

    yukarıda yazdığım spinoza'nın etik ontolojisinin örneklendirilmiş açıklaması.
  • bir demet tiyatrodaki (bkz: taktı bana abicim taktı taktı) repliğiyle akıllarda kalmış, olgun şimşekin canlandırdığı karakter.
  • seherden sabah, sırma saçtan bal, gönülden canan sorumluysa kara kaşların sorumlusu da kudrettir.

    "kudretten çekilmiş karadır kaşlar
    işte bu gönlümün cananı geldi"

    (bkz: sabahın seherinde)
  • burak aksak'ın yeni filminin adı.

    acaba akm'de izlediğim en başarılı baleydi esprisini ilk kim yapacak.
  • burak aksak reyizin yeni filmi. beklemedeyiz.
  • yedinci nesil yazar.
  • parmaklarıyla yemek için halk kudret çatalı der. çatalı dalgaya almış olurlar. kendi ezikliklerinin altında kalmamaya da yarar.

    halk, 'dağların kadısı katrandır,' dermiş. katran diye tanıdıkları ağaç sedir, cedrus libani. kudret sözcüğüyle ilinti kuruluyor.

    bizim kadar, nişanyan sözlük'e göre arapça kdr kökünden gelen kadar sözcüğünden (nicelik, ölçü, değer) geliyor. arapça kadar aynı anlama gelen kadr sözcüğü ile eşkökenliymiş (bkz: kadar/@ibisile). oradan da kadir, iktidar, kader, kudret, takdir, miktar ilintileri sıralanıyor.

    "demosthenes thukydides'i sekiz kez kopyalamış, hooft tacitus'u elli iki kez okumuş, seneca aynı kitabı sürekli yeniden okumayı tavsiye etmiş, haydn bach'ın altı sonatını sayısız kez tekrarlamış, michelangelo aynı gövdeyi yeniden yapıp durmuştu... kudret bölünmez bir bütündür. tek bir güç vardır: görme, söyleme, gördüğümüze ve söylediğimize dikkat etme gücü." jacques ranciere - cahil hoca
  • amaç ve kudret kelimesini hiç düşündünüz mü?
    bu iki kelimeyi yan yana hayatta kaç kez kullanabiliriz.
    muhtemelen çok az veya hiç. ama hayatlarımıza bakıyorum, görünen amaçlarım için görünmeyen bir kudrete sığınmış ve hayatımda ulaşmamın iyi olacağını düşündüğüm her detay için yalvarıyorum.
    oysaki o görünmeyen kudret bir parçası olduğum için ne yaparsam yapayım beni suçlamayacak.
    her gezginin yitirdiği yoldayım oysa, nasıl bir yol ki başladığı kapıda uzayıp gidiyor.
    umduğum tek şey ise ruhumun ve bedenimin tüm zerresi zikre susamışken o iki kelimeyi söyleyebilmek.
hesabın var mı? giriş yap