• nereden duyduğumu hatırlamadığım ve multi zekice gelmiş önermedir. bugün itibari ile gazetelerde 2012 yılında buzulların tamamen eriyeceği gerçeğini okuyunca tekrar aklıma gelmiş ve "ulan acaba?" dedirtmiştir. evet bu kadar basit olmamalı ama....ulan?

    edit : hani buzulların beyazı ışığı yansıtıyor ya, buzullar eriyip yansıtacak birşey kalmayınca ısınıp buharlaşacağız ya, hani çatıları beyaza boyayarak yansıtıcı bir alternatif yüzey yaratılabilir ya, bu mantıkla işe yarayabileceğini düşündürtmüştü. ..sonuçta hiçbir çarenin kalmadığını düşünmektense birşey yapılabileceğini düşünmeyi yeğlerim
  • kışın kalın giyinip evleri ısıtmamak ya da nüfusu azaltmak gibi önlemlerin yanında etkisiz kalacak uygulama.
  • çatıyı beyaza boyayalım, ama 2.5 motor 8 silindir jip sürüp, milyonlarca varil fosil yakıtı tüketmeye devam edelim diye devam edecek fikir.

    çatıyı boyamakla olsa, hemen elime fırçayı alıp çatıya koşarım.
  • küresel ısınmaya karşı alınabilecek basit önlemler çerçevesinde bu tür uygulamalara yer verilmektedir. ilkokuldan beridir biliyoruz ki açık renkler koyu renklere göre güneş ışığını daha az absorbe ederler. çatı beyaza boyandığında ev daha az ısınacak ve evi soğutmak için kullandığımız klimalar daha az kullanılacaktır. daha mantıkılı olan ise soğuk memleketlerde çatıyı siyaha boyamaktır kanımca. böylece güneş evimizi daha fazla ısıtacak, ısınmak için kullandığımız elektrikli aletleri daha az kullanacak, daha az kömürle soba yakacağızdır. araştırmalarla ortaya rakamlar da koyuluyor işte efendim şu kadar açık renge, şu kadar ev koyu renge boyansa, yılda şu kadar daha az karbondioksit salınımı olacak diye. yani bu uygulamalarda asıl amaç sera etkisi yaratan gazların salınımını bir nebze olsun azaltabilmek.
  • gayet ciddi bir teoriymiş, buyrun ;

    http://www.radikal.com.tr/…26.01.2009&categoryid=85
  • --dünyanın (yansıma indeksi) 0.29'dur. bu, ışınların% 29'unun dünya'dan yansıyacağı anlamına geliyor.
    --toplam dünya yüzey alanının% 3'ü evler tarafından kaplıdır.

    -yani, bütün çatıları beyaza boyarsanız; endeksi 0.29'dan 0.3'e yükseltebilirsiniz. bu artış (yüzyıl boyunca) 1 santigrat derece ile dünya'nın sıcaklığını düşürecektir.
    1 derece için bu masrafa değmez diyenleri duyar gibi oluyorum, unutmayın ki küresel sıcaklık 1880 yılından bu yana sadece 0,8 derece arttı.

    --peki bu 1 derece bize ne kazandırır?--

    -kutuplarda buz dağının erimesi % 15 oranında azalar.
    -tarım mahsullerinde % 5-15 aralığında bir artış sağlanır.
    -orman yangınları % 200-400 aralığında azalır.
    harika, değil mi?

    --peki bunun bize ekonomik masrafı ne olur?--

    dünya topraklarının yaklaşık yüzde üçünün kentleşmiş olduğunu biliyoruz.

    3% * 57.505.693 sq km = 1,725,170 sq km'lik çatı ve yol.
    bu, 1.8569583837 * 10 ^ 13 feet kare ile eşdeğerdir. boya hesap makinesini kullanarak, bunu galonlara dönüştürebiliriz; ne kadar ihtiyacımız var? 46 milyar galon boyaya ihtiyacımız var ve hepsinin beyaz olması gerekiyor (mümkün olduğunca beyaza yakın olması gerekiyor).

    alternatif kaynaklar.
    1
    2
  • görünür hesabının göründüğü kadar kolay olmadığı eylem.

    eskiden yaz sıcağından korunmak için evin kiremitsiz olan çatısını kireç kullanarak beyaza boyadığımızı hatırlarım. kısmen de olsa işe yarayan bir çözümdü. fakat yine hatırladığım kadarıyla öğle saatlerinde çatıya çıkmak imkansızdı çünkü yansıyan ışık insanın gözünü alıyordu.

    yolların beyaza boyanması nedeniyle yazın trafik kazalarının artma ihtimali var, bunu hesaplara dahil etmek kolay değil.

    kışın ise beyaz boya nedeni ile güneş ışığından daha az yararlanılacak; bu nedenle binayı ısıtmak için biraz daha fazla fosil yakıt kullanılacak. bunun miktarını da hesaplamak kolay değil.

    ayrıca bahsedilen miktardaki beyaz boyanın üretimi sırasında ortaya çıkacak karbondioksitin küresel ısınmaya etkisini hesaplamak kolay değil.

    her yeri beyaza boyamanın doğal hayata etkisini de bilmiyoruz. göçmen kuşların göç alışkanlıklarını nasıl etkiler, böceklerin çiftleşme döngülerini nasıl etkiler bilen yok.

    boya için yapılacak masraf yerine binaların ısı yalıtımına daha fazla önem versek; yazın klimalar, kışın ısıtıcılar için harcadığımız enerjiyi azaltırız. hem de yalıtım çok daha uzun ömürlü, oysa beyaz boya öyle mi? çok çabuk kirleniyor. biz her sene kireç yapardık çatıya. ölü yatırım.
  • önce üremeyi durdurmalı ve tüketim çılgınlığını sonlandırmak gerekiyor.

    coin madenciliklerini direkt olarak tüm devletler yasaklayıp, elektrik tüketimini düşürebilirler.

    elektronik firmalara müdahale edip, her ay yeni model tanıtmalarını yasaklayabilirler.

    mesela telefon sektörü, 3 veya 4 senede bir yeni model çıkarılmasını sağlamak lazım.

    günümüzde iphone 6 ile iphone x arasında veya samsung s6 ile note 8 arasında hiç bir işlem farkı yoktur, ikisi de her işi yapabiliyor. ama bu modeller arasında 50 tane daha model var.

    yine özellikle abd'de 4 silindir ve üzeri motorlar yasaklanabilir. nascar vs... gibi saçma sapan fosil yakıt düşmanı yarışlar yasaklanabilir.

    türkiye'de toplu taşımaya %50 indirim yapılıp, toplu taşıma araç sayıları %50 artırılabilir ve teşvik yapılabilir insanlara.

    kısaca kapitalist düzen bunlara izin vermez. ancak boya satmak için çatını beyaza boyatman gerektiğini küresel ısınma ile reklam ederek pazarlar.
hesabın var mı? giriş yap