• bunun beş temel ilkesi vardır demiş ranganathan:
    1) kitaplar kullanılmak içindir.
    2) her okuyucuya göre kitap vardır.
    3) her kitabın bir okuyucusu vardır.
    4) okuyucunun vakti değerlidir.*
    5) kütüphane büyüyen bir organizmadır.

    yahu her şey iyi güzel de benim yazdığım kitabın illa bir okuyucusu mu bulunacak? bu ilkelere güvenip kolları sıvamıyorum neyse ki.
  • kitap fiyatlarinin tavanda oldugu ulkemizde, hem para kazanip, hem de okumak istedigin kitaplari bedava okuyabilme $ansi kazandiran avantajli mesleklerden birisi.
  • başka bir meslek seçseydin bu ne olurdu diye sorsalar kütüphanecilik derim. her zaman özenmişimdir. kitapları, yazarlarını, türlerini, gazeteleri, dergileri, vb. aklımıza gelen tüm basılı yayınlar hakkında fikriniz var. inanılmaz bir bilgi birikimi bu. dahası, günümüz teknolojisinde işler artık sanal ortama taşındı. bir ton katalog, web bilgisi. profesyonel anlamda insana çok şey katacağı aşikar. ayrıca arşivcilik ve düzenleme alışkanlığı da kazandırır, bu hayatın her alanına yayılabilir kolaylıkla.
  • sihirli kureme bakarak soyluyorum ki onumuzdeki 5-10 yilda en cok aranan mesleklerden biri olacak kutuphanecilik. delikanlilar ve genc kizlar : ablanizin sozunu dinleyin, ve puaniniz tutuyorsa kutuphanecilik okuyun. en kotu ihtimalle yurt disinda yuksek lisans yapma olasiginiz var, baya yuksek.
  • hayalimin mesleği. hoş ona en yakin işi yapiyor olabilirim ama kitaplari beklemek kadar zevkli değil.
  • bir zamanlar hayalimdeki meslekti. orta okuldayken arkadaşlarla takıldığınız kütüphanenin çalışanı bana periyodik cetvel ödevimi yapmamda yardımcı olmuştu. sonra ben de ona kitapları sıraya koymakta yardım etmiştim. büyüyünce kütüphaneci olsam çok mutlu olurdum gibime gelirdi. dağınık kitapları sıraya dizdiğimi, ses çıkaranlara gözlüğümü hafif indirip şşş diye baktığımı, işim olmadığı zaman tüm kitapları okuyabileceğimi düşünür ve kafayı yerdim mutluluktan. kitap kurdu da sayılmazdım ama kitaplara istediğin zaman erişebilme ihtimali çok cazip gelirdi. şimdi gel kütüphaneci ol deseler eskisi gibi çok eğlenceli olmayacağını bilsem bile gene olurum. dummkopf halis gibi de sevinirim.
  • kütüphane'de çalışan insanların yaptıkları mesleğe verilen genel ad. kütüphanecilik zannedildiği kadar basit bir meslek değildir. zira, her koleksiyona farklı konularda uzmanlaşmış kişiler bakar. bilindiği üzere, öss'nin tercih klavuzunda da yer alan bir meslektir.
  • genellikle paravan bir meslektir. (bkz: buffy the vampire slayer)
  • yazılı, görsel, işitsel birçok materyali içinde barındıran, bu materyallerin saklanıp düzenli bir şekilde kullanıcıya sunulduğu kurumlara kütüphane; bir materyalin kütüphaneye girişinden, saklanmasından, düzenlenmesinden ve kullanıcıya sunulmasından mesul olan kişiye kütüphaneci, mensup olduğu meslek grubu da kütüphanecilik mesleğidir. kütüphanecilik mesleğine mensup olabilmek için de lisans düzeyinde bilgi ve belge yönetimi alanında eğitim almış olmak gerekmektedir.

    gerçekten yapmak isteyene dünyanın en güzel ve en rahat işidir. okyanusun ortasında bir teknenin üstünde gelen kuşlara istediği balığı veren ve o balıklarla ilgili her şeyi bilen kişisiniz. kitap okyanusunda bu denli yetkili biri olmak gerçekten muazzam bir özgüven. nitelikli bir kütüphaneci ülkenin defansif orta sahasıdır. savunmayla hücum arasındaki köprü olur, sahanın her yerine ayak basar, hiçbir şeyi tam yapamasa da her şeyden az biraz yapar. nitelikli bir kütüphaneci bir ülkenin sigortasıdır. bilginin bu kadar önemli olduğu bir çağda bilgi kirliliğinin de bir o kadar çok olduğu ortamda kütüphaneci can kurtarandır. olmalıdır. amerikan filmlerindeki suratsız, meymenetsiz kütüphaneci imajının meslek sahibi insanlar tarafından yıkılması ve toplumun her alanında kendini göstermesi gerekmektedir.

    kütüphaneciler için mesleğin altın çağını yaşayan bir dönemde bu denli pasif kalması gerçekten çok üzücüdür. özellikle ilçelerde çalışan halk kütüphanecilerinin daha çok etkin olup hem mesleğini hem bulunduğu lokasyonu yüceltmesi verilecek en ufak destekle mümkündür. kitap al-ver mantığıyla çalışan kütüphaneciler hem mesleğine hem halkına kötülük yapmaktadır.

    kütüphaneler memleketin en canlı organizmalarıdır. bu organizmaya can veren hücrelerin daha dinamik daha enerjik olması 7'den 70'e herkese fayda sağlayacaktır.
hesabın var mı? giriş yap