• laptop tamir ederken de, alırken de göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey var. önce laptoplarda çıkabilecek sorunları ve sonrasında ne yapmanız gerektiğini, sonrasında da laptop alırken bunlara bağlı olarak nelere dikkat etmenizi yazacağım.

    1 - fan

    laptop'larda bilgisayarın yavaşlamasına, mavi ekran vermesine sebep olabilecek yegane şey öncelikle fandır. laptop'ların kasasına (bkz: casing) ve bunun kalitesine ve de ortam tozuna bağlı olarak fanlar kirlenir. bundan kurtulmak için kasayı açıp basınçlı hava ile ve dikkatlice kirden arındırmalısınız ama en nihayetinde o fan ya bozulacak, ya yanacak, ya ısıdan teli kopacak yani bir şekilde değiştirilmesi gerekecek bir noktaya gelinecektir.

    laptop'un türüne uygun bir fan alıp üçüncü seneden sonra cpu ve varsa gpu fanlarını değiştirin. göreceksiniz ki bu laptop'un performansını da etkileyecektir.

    2 - heat sink

    heat sink, cpu ve gpu'nun ısısını fana aktaran mekanizmaya denir ve genelde bakır ya da başka çeşit bir metal, alaşımdan oluşur. bu parça, cpu ve varsa duruma göre gpu'ya bir thermal paste denen termal kremle yapıştırılmıştır. bu thermal paste, zaman içinde kurur, kabaca 3 ila 7 sene arasında ve işlevsizleşir.

    bunu nazikçe kazıyıp, yeni bir thermal paste kullanarak tekrar heat sink - cpu/gpu ile yapıştırmalısınız. bu durumda cpu/gpu daha az ısınacak, ve performans artışı olacaktır.

    3- pil

    zaman içinde kapasitesini yitiren bir başka bileşen, pildir. mevcut laptop pilini çıkarıp yenisini takmak, burada yazdığım tüm maddelerdeki en kolay iş.

    4 - ram upgrade

    zaman içinde daha çok ram'a ihtiyacınız olacaktır. haliyle laptop aldığınızdan kabaca 3 ya da 4 sene sonra ram upgrade'i yapmalısınız. bunu yaparken, spec'lerdeki maksimum ram kapasitesine bakmanız pek sağlıklı olmayacaktır zira bu değerler genelde pek doğru değil gördüğüm kadarıyla. bunu öğrenmenin yegane yolu windows için şu komutu koşmaktır;

    wmic memphysical get maxcapacity

    örnek;

    maxcapacity
    67108864

    burad açıkan sayıyı 1024*1024'e bölerseniz, anakartın desteklediği maksimum ram kapasitesini görmüş olacaksınız. örnekte 64 gb olduğu gözüküyor, halbuki kullandığım asus n580vd'nin speklerinde maksimum ram kapasitesi 16 gb olarak belirtilmiş. bu entry'yi şu an yazmamın sebebi, bu upgrade'i bugün yapmış olmam.

    ram upgrade edilirken ikinci önemli husus, alacağınız ram'ın hızı ile sizin bilgisayarınızın desteklediği hızın yakın olması, aksi takdirde boşu boşuna para vermiş olacaksınız.

    5- sata ssd upgrade

    bundan 4 sene öncesine kadar çoğu laptop'ta ssd/hdd karma halde satılıyordu. eğer laptop'unuzda sata arayüzüne bağlı bir ssd olmayan disk varsa, bunu ssd ile değiştirmeniz iki fayda sağlayacaktır. ilki, zaten yeni teknoloji ve daha benchmark değerlerine sahip bir diske sahip olmanız. ikincisi bir yan etki. ram kadar önemli olan bir başka şey, swap memory de disk üzerinde olduğu için, swap memory'ye erişim de hızlanacaktır.

    disk upgrade yaparken göz önünde bulundurmanız gereken parametreler;

    sequential read
    sequential write
    random seek read write (ıops 32kqd20)
    ıops 4kqd1

    burada çoğu üründe sequential read/write değerlerini görürsünüz halbuki bunlar, büyük dosyaların tek kerede aktarımına dair benchmark değerleridir. pratikte ise dosyalar disk üzerinde parçalanmış halde bulunur ya da rastgele fragmantasyona uğramış bir şekilde dağılıdr. bu sebeple en önemli parametre, random seek readwrite'tır. iops 32k ve iops4q arasındaki fark, 32 k block ya da 4k block'ların test edilmesi. bu parametreler içinde en önemlisi, üçüncü parametredir, "random seek read write" yani iops 32kqd20.

    mevcut hdd diskiniz varsa, sata interface'ine sahip ssd ile bu parametrelere göre upgrade yaparsanız, pratikte gözle görülür bir performans artışını göreceksiniz.

    bu entry'yi yazmadan önce, disk upgrade hariç buradaki tüm maddeleri uyguladım. 2017 senesinde aldığım 16 gb'lık bilgisayarı şu an 64 gb'a çıkardım (maks 16 yazıyordu spec'te), ve hem heatsink, hem fan değişimi hem de ram upgrade'i ile çok belirgin bir performans artışı oldu. application developer olduğum için, özellikle birden fazla docker container çalışırken bir yandan youtube'dan müzik dinleyebilmek büyük nimet.

    şimdi laptop alırken nelere dikkat edileceğine dair kısa bir şey yazmak istiyorum. zaman içinde laptop'ta nelerin tahrip olduğunu ve nasıl bakım yapıldığını yukarıda gördünüz. bunları göz önünde bulundurarak yeni bir laptop alırken, şunlara dikkat etmelisiniz sırasıyla;

    1 - kasa/casing çok iyi olmalı
    2 - anakartı iyi ve maksimum ram kapasitesi yüksek değere sahip bir laptop almalısınız (almadan önce yukarıdaki komutu koşun), ayrıca anakart ne kadar yeni olursa ram'ın frekansı da o kadar yüksek olacaktır
    3 - ısınma açısından göreceli daha iyi olan amd tabanlı bir laptop alın, intel'ler fazla ısınıyor ve bu da heat sink'in, fan'ın daha hızlı tahrip olmasına sebep oluyor
    4 - pil ömrü yüksek bir laptop alın. buna karar verirken, laptop'un pil ile kaç saat çalıştığını, laptop'taki pil'in kapasitesine bölerek güç tüketimine dair bir değer elde edersiniz ve bu değer ne kadar yüksekse o kadar iyidir.

    umarım bu önerilere göre yaptıklarınızla bana teşekkür eder, olabilecek sorunlardan ötürü kulağımı çınlatmazsınız.
  • masaüstünden sıkılan şu bünyeye bir adet dizüstü alalım dedik demez olaydık. ekşi sözlük memnuniyetsizler topluluğu tarafından her markasına mı sövülür bu aletlerin anlamadım.
    öncelikle yerli malı yurdun malı herkes bunu kullanmalı desturu ile exper ve casper markalarının yorumlarına bakayım dedim çok birşey okuyamadan ne varsa bu gavurlarda var arkadaş diyerek ucuzundan araştırmaya koyuldum. önce acer dedim. baktım ki yorumlar bizim türk mallarını aratmıyor. servisinden tutunda parça kalitesine kadar beğenilen tek yönü yok. acaba hp de durum nedir dedim . ütü niyetine kullanan mı ararsınız sıcak su torbası niyetine mi kullanan. ne yapalım üç kuruş daha verir asus alırız dedim. ilk sayfalarda aslansın kaplansın diyen yazarlara bi baktım ki teknik servisine ana avrat sövmekte ana kartından ses kartına atıp tutmakta. hayda bu da olmadı bari toshibalar nasıl ki diye düşünürken bir bakıyorum bu ürünü almak insanlık tarihinin en büyük hatasıdır tarzında entryler girilmiş. aklıma marka gelmiyorken ulen bir sony vardı. vaio filan iyimiş derler dedim ki bütçemi neredeyse ikiye katlayan fiyatlar yüzünden ilgilenmedim bile.

    sonunda bir tanesinde karar kıldım ve sıra hangi mağazadan alacağıma geldi. malum internette onlarca satış yapan yer var ama onlar hakkında yapılan yorumlarda bilgisayarlar için yapılan yorumlardan farksız. bimeks , istanbul bilişim merkezi , teknosa , ereyon , hepsiburada vs... hangisine baksam bir tane iyi yorum varsa on tane kötü yorum.

    kısaca ben kendime bir tane alet seçeyim derken kafayı yeme noktasına geldim allah size kolaylık versin.
  • bugün, babaannemin dizlerinde görünce ani bir refleksle çığlık atıverdim. babaanneeeeeeeeeeeeeee!
    romatizmasına iyi geliyormuş, onun yalancısıyım.
  • ram takviyesi yaptiktan sonra gotu kalkan*, "o sayfaya gitmem", "bu programi calistirmam", "lan bir siktir git ne isin var mail'le kalk evi temizle" diyerek beni cildirtan "ben seni acik birakayim da gor gununu" dememe neden olmus terbiyesiz cihaz*.
  • annemin seyyar bilgisayar diye hitap ettiği teknolojik aygıt. *
  • lanet olsun bu fiyatlar nedir? bizim tek şansızlığımız bu ülkede doğmak mı? alt tarafı laptop.yazık gençliğimize.ben neden çabalayayım ki böyle bir ülke için?
    bana ne veriyor ki ben çabalayayım? istediğim hiçbir şeyi alamıyorum.bir uzman doktor bile 1 aylık maaşını vermeli ki bir laptop alsın.o da hiçbir şey yemeyip içmeyerek.daha ben ne diyeyim?okuyun okuyun deniliyor da paramız çöp.alacağım hiçbir maaş beni tatmin etmeyecek.ne diye kendimi zorlayayım? enerjimi siktirolup gitmeye vereceğim bundan sonra.
  • sevgili gibi... hafif, sessiz, saga sola gotur. kucagina al, yataga yatir, sok cikar dvd'yi cd'yi, film izle. tadini alinca vazgecmek mumkun degil.
  • tasak pisirgeci.
  • derslere yardımcı olsun diye sabancı üniversitesinde herkese verilen ama dersleri en çok engelleyen alet
hesabın var mı? giriş yap