• ingilizcesi..
    l.a.s.e.r. = light amplification by stimulated emission of radiation

    turkcesi..
    r.a.k.i = radyasyon araciligiyla kuvvetlendirilmis isik
  • light amplification with stimulated emission of radiation... cok yogun oldugu icin enerjisi bi i$e yarayan i$ik modeli..
  • iki ayna arasinda oscillate* eden elektronlarin, aralarinda faz farki olmayan fotonlar stimüle etmesine dayanan, faz farki olmadigi için de güclüolan isinim kaynagi. simdi söyle komik de bir hikayesi var:
    proje tamamlandiktan sonra sira projeye isim koymaya geliyor. en dogru isim, en basta gösterilen kelimeden dolayi, light oscillation by stimulated emission of radiation, yani loser. fakat projeyi gerceklestirenler, yepyeni bir icadi loser adiyla lanse etmek istemiyorlar. bu sebepten laser ismi doguyor.*
  • doğrusu light amplification by stimulated emission of radiation olucak ama aradaki fark nedir desen puantiyeli bi pengueni geçmez
  • tek kişilik, fiberglass dan imal edilen yelkenli. 3 türü vardır:
    4.7: laser sınıfına ilk geçiş teknesi.4.7 metrekare yelken alanı vardır
    radial: orta sınıf laser teknesi. 5.7 mertekare yelken alanı vardır
    standart: asıl laser sınıfı. olimpiyatlarda kullanılır. 7.2 metrekare yelken alanı vardır.
  • doğru enerjiye sahip bir fotonu absorbe eden atoma bağlı bir elektron uyarılmış hale geçer ve kısa süre sonra eski kararlı durumuna dönerek bu iki enerji seviyesi arasındaki fark kadar enerjiye sahip bir foton verir dışarıya. buna rasgele ışıma deniyor*.

    stimüle ışınımı ise* şöyle açıklamak mümkün; zaten uyarılmış halde bulunan bir atomla (aslında bu biraz riskli bir tanım, zira aslında yazar kişinin demek istediği, "excited energy level" daki elektron yoğunluğunun "ground level"daki ile kıyaslanabilir olduğu durumdur.) yine bu iki enerji seviyesi arasındaki fark kadar enerjiye* sahip bir foton etkileşsin, işte bu durumda uyarılmış enerji seviyesindeki elektron temel seviyeye dönüp rasgele ışınımda olduğu gibi dışarıya bir foton verecektir. ama bu sefer bu dışarıya verdiği foton, onu temel seviyeye döndüren foton ile tamamen eş fazlıdır, yani rasgele yönlere gitmeyip aynı yönde giderler.

    bu durum biraz bozonik özelliklerden de kaynaklanıyor, fotonlar da bozon olduğundan tamamen aynı özelliklere sahip olmak isteme gibi bir huyları var fermiyonların aksine (pauli dışarlama ilkesi fermiyonların tamamen aynı özellikte olamamalarını açıklar).

    bu hikayeden alınması gereken ders kısaca "doğru enerji" dediğimiz durumdur. bu doğru enerjiyi anlamak -ki kendisi bir rezonans olayıdır- insanın bir çok duruma bakışını fena halde değiştirebiliyor. herhangi bir dalga yapısını hissedebilmemizde*, müzik yapabilmemizde, hatta iki insanın birbirine aşık olabilmesinde insan rezonans kavramını görebiliyor. buradan da son örnek için enis oğuz'a selam ederim.
  • kullanmasi hatta üstünde durmasi bile zor,üstüne dev sayilabilecek yelken takilmis kayik olarak özetlenebilecek yelkenli tekne.
    ilk olarak tekneye binmesi zordur cünkü cok hareketlidir,binersiniz tekne yatar eger o an düsmemek icin diregi tutarsaniz bir anda denizde bulursunuz kendinizi.
    tekneyle yol almak da zordur,orsa giderken devamli bel vermek ve calismak gerekir,uzun orsa seyirlerinde caniniz cikar.kavanca atarken tekne devrilir,düzeltmek icin salmaya basip düzeltmek gerekir ama eger teknenin burnunu rüzgara cevirmemisseniz tekne düzelir yelken dolar bu sefer öbür tarafa devrilir.
    ancak bütün bunlarin yaninda laser cok hizlidir,cok eglencelidir.iyi havalarda apaz seyrinde tekne resmen ucar,hatta teknenin pruvasindan sicrayan sulardan gözünüzü acamazsiniz.
  • sert havalarda inanılmaz keyifli olan tekne. dalgalı denizde pupa seyri çok zorlanmamalı, tekne dalgaya oturur dümen işlemez. apaz seyrinde bumbayı suya kaptırdıysan kurtarmaya uğraşma nasılsa devrileceksin.
    fiyatı 8500 euro'dur.
  • fenerbahce'de bolca görülebilecek tekne tipi. iki kisi binilince rüzgar da abarmissa diregi kirilabilir. normalde tek kisi tarafindan kullanilir. kullanmasi cok zevklidir. fazla rüzgarda tekne yatar, bu durumlarda agirligi dengelemek icin trapez yapilmalidir.
  • 3 boyutlu uzayda yayilan bir nur huzmesidir.
hesabın var mı? giriş yap