• pazarlari asla filminin daha ilk sahnesinde, denize atlayıp limandaki işçilerden birini denize atlamaya ikna ettiği bir sahne varıdr.
    genç adam tam denize atlayacakken, filmdeki ismiyle illia, "hopppaaaaa" diye bağırır.
    bir saniyelik bir plandır.
    ama o bir saniye içinde, illia'nın yüzündeki ifade, hoppa deyişindeki hoppalık, kendine güven, kendine özgü duruş seyircinin beynine işler,
    karakterin genel hatlarını çiziverir daha filmin başında.

    bu yüzden zaten bu film ile mercouri 1960 yılında cannes'da ödül almış idi.

    3 saatlik film yapıp bir ana karakteri doğru dürüst oturtamayan yönetmenler ve oyuncular gördükçe,
    mercouri'nin o bir saniyelik oyunculuğunu insan yeer göğe koyamıyor tabi ki.

    yasu melina.
  • ilk kocasıyla kaçarak evlenmesini "savulun bakire melina geliyoor" , cuntayla savaşında vatandaşlıktan çıkarılmasını ise "yunan doğdum yunan öleceğimi albay papadopulos ise faşist doğdu ve faşit ölecek" şeklinde dile getiren, hayat dolu, matrak yetenekli sanatçı.
  • (bkz: topkapi)
  • atina plaka'da, her duvarinda resimlerinin ve her detayinda kendisine dair bir seylerin bulundugu cafe'ye adini ve ruhunu vermis deli dolu, buyulu kadin...
  • yunanistan'ın önemli politikacılarındanmış, 1977'de parlamentoya girerek ülkenin ilk kadın kültür bakanı olmuş. "i was born greek" adlı otobiyografisi bulunmaktadır. 1964 yılında topkapı sarayında çekilen "topkapı" isimli filmde oynamıştır, bu filmin çekiminin 40. yılı olması şerefine kültür ve turizm bakanlığı ile yunanistan turizm bakanlığı katkılarıyla 18 kasım 2004- 10 ocak 2005 tarihleri arasında adına "melina tekrar topkapı sarayında" isimli bir sergi açılacak.
  • hayatinin son zamanlarini, parthenon'un elgin mermerleri olarak bilinen parcalarini british museum'dan yunanistan'a geri getirmek icin harcamis, resimleri akropolis metro duraginin her yerinde asili olan kadin.
  • aristophanes’in lysistrata’yı karakterize ederken esinlendiği isim.

    biz hollywood odaklı düşünmeye calisir ve tartisiriz ya neden bir hollywood ayarında star çıkmaz ya da onlar kadar ün salmaz. farklı motifleri birbiriyle karsilastirdigimiz icin belki de bu hataya düşeriz. cok da detaya inmeden düsününce her ülkenin kendi içinde erişilmesi güç bir yıldızı oldugunu görüyorum. işte bu kadın da aslında hollywood’da bir benzeri olmayan kadın. hollywood’da neden mercouri yok diyorum o zaman ben de.

    oyunculugu disinda sarkici, sosyalist, aktivist ve politikacı.

    1967'de yunanistan’daki albaylar cuntası sırasında yurt dışındayken vatandaşlığı elinden alınir; ancak susmaz. "yunan doğdum ve yunan öleceğim. o piçler faşist doğdu ve faşist olarak ölecek” der ve 1974’de rejim değiştiğinde (metapoliteusi), yani sivil yönetime geçilmesi üzerine yunanistan’a döner. (bkz: albaylar cuntası/@ritsos) 1977’de meclise pasok hükümetiyle girer ve 1981’de ilk kadin kültür ve spor bakanı olur. ölene kadar da bakan olarak kalır.

    ta paidia tou pirea/never on sunday filmiyle keşfetmiştim ben. dün gibi hatırlarım her ne kadar dün bugüne bayağı uzak ise de. o gencecik dünde üniversitede öğrenciydim ve cd’lerle, floppy disklerle yetinmeyi ögrendimiz dün. iki 2 gb’in hayalini kuramadigim kaldı petabyte'i. antik yunanca öğrenmişim ama gardaş antik yunancanın değerli bir antika olduğunu pek kavrayamamışım. neyse, ingilizce alt yazılı izledim. teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde, muhakkak siz de bir mecrada filmini bulursunuz diye düşünüyorum.

    pame mia volta sto feggari
  • çirkef aşırı solcunun tekidir. türk düşmanıdır. megali idea'cıdır.
  • (bkz: cuntayla savaşım) / anılar
  • yunanistan kültür bakanı olduğu 1981 yılında yılmaz güney'in kaş'tan meis'e kaçışını ve meis'ten helikopterle rodos'a götürülmesini sağlamıştır.
hesabın var mı? giriş yap