• sony tarafından önümüzdeki hafta üretimi durdurulacak olan teknoloji. bu zamana kadar hala üretiliyor oluşu ayrı bir olay ya neyse.
  • walkman gibi bir devrimi yapıp çok güzel ekmeğini yiyen sony (severiz kendisini) yeni bir format üzerinde çalışmak üzere philips ile anlaşır ama kısa süre sonra fikir ayrılığına giderler ve birbirlerine savaş açarlar. zira digital devrimde mobil standartı belirleyen çok güzel ekmek yiyecektir. cd de çıkmıştır o yıllarda ama kullanımı pratik değildir, eşşek kadar okuyucu ile dolanırdık.

    sony yoluna yalnız devam ederken philips panasonic ile anlaşır. sony mini diski icat eder, philips dcc (bkz: digital compact cassette) ile piyasaya çıkar. iki formatın kendine göre avantajı ve dezavantajı vardır. md kayıplı sıkıştırma yapar ama kullanımı çok pratiktir, ufaktır. dcc kayıpsızdır ama digital mobil devrime ayak uyduracak bir teknoloji değildir, zira hala band kullanılmaktadır. sony japonya iç pazarında md ile baya kuvvetlenir, hatta atm gibi md kiosk bile varmış link, tabiki bu savaşta asıl belirleyici olan amerikan müzik endüstrisi ve telif haklarıdır. sony devreye ağır toplarını alır. mariah carey, michael jackson vb. sanatçılar albümlerini md olarak çıkartır. dcc nin pes etmesinden sonra sony mobil piyasayı ele geçirmiş gibi görünse de, derinden sessizce gelen şimdilerin teknoloji standartını belirleyen bir şirketin aleti 2001 yılı 4. çeyrekte piyasa giriş yapar. adı ipod dur... bu şirket daha sonraları mobil telefon standartını da belirlemiştir. md ise digital mobil devrimde ara geçiş standartı olarak yerini almıştır...
  • strange days filmindeki superconducting quantum interference device da veri saklamak için kullanılan optik disk sürücüsü.
  • ben zamaninda 2002-2003 gibi bunlardan birine sahiptim, muhtemelen en ucuz versiyonu idi. dogubanktan 75 dolara almistim tüm aileyi dolasip bayram paralarini biriktirip.

    zamanina göre uzay teknolojisi gibi bir seydi, kendisi ufakti, ufacik diskleri vardi,tek disk icine formatina göre 50-60 sarki atabiliyorduk, tekrar yazilabiliyordu, tek pil kullanip ömrü 40-50 saate cikabiliyordu, calisirken viju, vijuu diye c-3po gibi sesler cikariyordu.

    kisacasi harika bir teknoloji idi, basitti, cok genis kullanim alanlari vardi, mp3 teknolojisine yenildi gitti. kendine has toplulugu var hala.

    90 lar ve 2000 lerin basinda olan güzel teknolojiler cep telefonlarina yenildiler zaman icinde.
  • rw tarzı cd lere (mini cd lere) yani (md lere) yazan ve çalan müzik portable alet.
    normal cd playerler gibi çalışmaz bu meret.
    içindeki cd (md) vızzzt bir döner ve datayı atar hafızaya .
    ve arara bafır (buffer) i doldurur. gaman buffer çotanak.
    janjanlı bir ses kodlaması ve inputlaması olduğu için daha fazla kontrast elde edilir seste.
    wow flutter.
    yani hasılı kelam içindeki cd fırıl fırıl her daim dönmüyor.
    aman da aman.
    ama dinlemesi çok zevkli.
    sony tavsiye edilir mz nf serileri iyidir.
    sony nin hepsi iyi
  • ses teknisyenligi ile ucundan kiyisindan ugrasmis birisi olarak diyebilirim ki, evet mdlerin, ozellikle de benim karsilastigim mdlerin ses cikisi zayif.
    aiwa, sharp vesiare nasil bilemiyecem ama 3 degisik sony modeli gordum 3 u de yetersizdi.
  • gunde 3-4 saate yakin kullandigim, acayip yararli, hayatimin olmazsa olmazlarindan, asmis super manyak bi olay..
    hayatimda su ana kadar aldigim en iyi alet, bozulmasina veya kirilmasina veya zarar gelmesine en cok uzulucegim alet..
    hayatimda en fazla zaman gecirdigim, devamli yanimda olan, super dost.
    alete can verdim nerdeyse..
    cok super cok..
  • ornegin aiwa'nin minidisclerinin kisinin kafasina firlatma ve hedef tutturma konusunda sony'e karsi %17.8 oraninda daha rahat oldugu uluslararasi navigation kurulu tarafindan onaylanmis, ege universitesinde yapilan 600 tabak bulasik yikama deneyinden sonra tarihin en gudik bilimsel calismasi sifatini almistir.
  • bu alet varken mp3manlar abuk bir nesne durumuna dü$üyo bence
  • zamani icin sahane fikir, sahane teknoloji.
    ama sony naapmis? atracsiyonlara girip olayi batirmis (bununla sinirli degil tabi, ama neyse).
    artik nostalji disinda cok anlami da kalmadi tabi, mp3'ler flac'lar microsd'lere, mdplayer'lar cekmecelere..
hesabın var mı? giriş yap