• misket bombaları
    en az 77 devletin milyarlarca altbombadan oluşan milyonlarca misket bombası stoğu bulunmaktadır. 34 devletin üretim yaptığı bilinmektedir. misket bombaları, dünya çapında 32’den fazla ülke ve bölgede kullanılmıştır. milyonlarca patlayıcı altbomba, konvansiyon’u imzalayan devletler tarafından imha edilecektir. bazı ülkeler stokların imhasına şimdiden başlamıştır.

    misket bombası nedir?
    misket bombaları, havada ve yerde ateşlenen ve yüzlerce daha küçük altbombayı serbest bırakan geniş menzilli silahlardır. havadan atılan misket bombalarıyla serbest kalan altbombalara genellikle “bombacık” denir; yerden toplarla ya da roketlerle atılanlar ise “el bombası” olarak adlandırılır.

    dünya çapında 34 ülkenin mermi, bomba, roket, füze ve dispenser de (dağıtıcı) dahil olmak üzere havadan fırlatılan ya da yerden atılan 210 farklı misket bombası ürettiği bilinmektedir. mevcut misket bombası stokları, milyarlarca bireysel altbomba barındırmaktadır. misket bombaları en az 77 ülke tarafından stoklanmaktadır. bugüne kadar en az 30 ülke tarafından kullanılmış ve yeryüzüne dağılmıştır. elde edilen bilgilere göre en az 13 ülke, en az 60 başka ülkeye 50 tip misket bombası nakletmiştir.

    bu silahın yarattığı problemler nelerdir?
    havadan fırlatılan ya da yerden ateşlenen bu silahlar, siviller için iki büyük sorun ve tehlike yaratmaktadır. ilk olarak, geniş alana yayılmaları, askeri hedeflerle siviller arasında bir ayrım gözetmediği anlamına gelmektedir ve özellikle yerleşim alanlarında ya da bu tür alanların yakınlarında kullanılması halinde, bu silahların insanlar üzerindeki etkisi çok büyük olabilir. çarpma etkisiyle patlamayan birçok altbomba bulunmaktadır; bu bombalar savaşın sona ermesinden uzun süre sonra da fiilen antipersonel mayın haline gelmekte ve insanları öldürmekte ya da sakat bırakmaktadır. patlamamış bu bombalar, antipersonel mayınlardan daha ölümcüldür; patlamamış misket bombası vakaları, yaralanmadan çok ölümle sonuçlanmaktadır.

    kimler misket bombası kullandı?
    en az 15 ülke misket bombası kullanmıştır: eritre, etiyopya, fransa, gürcistan, israil, fas, hollanda, nijerya, rusya (sscb), suudi arabistan, sudan, tacikistan, ingiltere, abd ve yugoslavya. az sayıda devlet dışı silahlı grup bu silahı kullanmıştır (örneğin 2006’da lübnan’da hizbullah). 76 ülke milyarlarca misket bombası stoklamaktadır. toplam 34 devletin 210 farklı tip misket bombası ürettiği bilinmektedir. iki düzineden fazla devlet misket bombalarından etkilenmiştir. bunlar arasında afganistan, arnavutluk, angola, azerbaycan, bosna hersek, kamboçya, çad, hırvatistan, dr kongo, eritre, etiyopya, gürcistan, grenada, irak, israil, kuveyt, laos, lübnan, karadağ, suudi arabistan, sırbistan, sierra leone, sudan, suriye, tacikistan, uganda, vietnam’ın yanı sıra çeçenya, falkland/malvinas, nagorno-karabakh ve batı sahra yer almaktadır.

    neden misket bombalarının yasaklanması gerekir?
    basitçe söylemek gerekirse misket bombaları, çok fazla sivilin ölmesine ya da yaralanmasına neden olmaktadır. silah, 2003’te irak’ta ve 1999’da kosova’da diğer silah sistemlerinden çok daha fazla sivil kayba neden olmuştur. misket bombaları 1997 yılında yasaklanan antipersonel mayınlarından bu yana, sivilleri en ağır tehlikelere maruz bırakan silahlar olmuştur. ancak şu anda uluslararası hukukta misket bombalarının yol açtığı sorunlara özel olarak işaret eden bir madde yer almamaktadır. ağustos 2006’da israil’in lübnan’da misket bombalarını yoğun olarak kullanması, ateşkesten bir yıl sonra 200’den fazla sivilin ölmesine ya da yaralanmasına neden olmuştur. bu olay, 2008 yılında misket bombalarıyla ilgili uluslararası bağlayıcılığı olan bir hukuk aracının geliştirilmesi için hükümetleri harekete geçiren bir katalizör olmuştur.

    http://www.savaskarsitlari.org/…9207&arsivsayfano=1
  • iki çeşidi varmış

    (1) kendini imha eden
    (2) kendini imha etmeyen

    ingiltere ordusu bugün yaptığı açıklamada envanterindeki (2). tip bombaları artık kullanmayacağını ve stokları imha edeceğini bildirmiş amma velakin (1). tipi kullanmaya devam edeceklermiş

    bu arada kendini imha eden akıllı bombanın ne menem bir icat olduğu da tartışılır

    (bkz: oksimoron)
  • atildiktan sonra futbol sahası buyuklugunde bir alana dagilip ve yuzde 30-40 ı patlamadan kalan, harekete gecmesi icin ruzgarin bile yeterli oldugu silah.
  • bu bombayı kullanmayacaklarına dair 92 ülke anlaşma yapmış.senelerdir ırak'ta bulunan abd , daha geçtiğimiz sene gürcistan'la savaşan rusya , hali hazırda filistin'i bombalayan israil bu anlaşmaya imza atmamış!

    anlaşmada luksemburg , liechtenstein gibi ülkelerin imzası varken abd'nin , rusya'nın , israil'in imzası yoksa çıtır çıtır yerim ben böyle anlaşmayı.
  • bazi stk'larin yaptigi arastirmalar sonucunda yayimlanan bir rapor misket bombasi ureticilerine kredi veren (ya da yatirim yapan) bankalarin listesini ortaya koymus. bu bankalar arasinda bank of america, citigroup, jp morgan, barclays ve goldman sachs gibi bankalar bulunuyor. bankalarin yatirimlarinin direkt olarak silah uretimine gidip gitmedigi belirtilmemis.

    misket bombasi mayis 2008'de imzalanan bir konvansiyonla yasaklanmisti. ancak yukarida saydigim bes buyuk bankanin bulunduklari ingiltere ve abd henuz konvansiyonu uygulamaya koymus degiller.

    http://www.alertnet.org/…/29-184126-1.htm?nocache=1
  • dağılan bombaların patlamasının mı yoksa patlamamasının mı daha büyük tehlike oluşturduğu kestirilemeyen soykırım silahı.*
  • kimyasal özelliği olmadığı için savaşlarda kullanımı yasak olmayan en az mayın kadar sinsi bir yok etme aracı.

    bombanın çalışma şekli ve daha detaylı bilgi için verdiğim link bozulmuştur ve kendisinden haber alınamamaktadır.

    edit: wulfgar kardesimiz "link bozuk" dedi, tamir ettik.

    edit 2: hellcaraxe uyardi; bizim link yine uçuşa geçmiş. eski linklerde bulunan, bombanın nasıl atıldığını, patladığını ve zarar verdiğini gösteren resimli anlatım için: http://img216.imageshack.us/…p?image=cbu9735um3.gif
    malesef eski linkte yer alan türkçe detaylı bilgiye ulaşamadım. o zaman ne yapıyoruz işin kolayına kaçıp sözü wiki'ye bırakıyoruz: http://en.wikipedia.org/wiki/cluster_bomb

    edit 3: isin asli uyardı bu kez; link hatlarında yine arıza olmuş. iki özet, resimli anlatımı için buyrunuz:

    link 1

    link 2
  • hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki misket büyüklüğündeki minik bombacıklar dağılarak çevreye saçılıyor ve arka arkaya patlıyor.salkım bombası olarak da adlandırılıyor.
  • misket bombaları temelde 6 ayrı türe ayrılırlar.

    anti-personel:ikinci dünya savaşında almanya tarafından kullanılan ilk misket bombası türüdür.açık veya dar bi alanda konumlanmış birliklere ve hafif zırhlı hedeflere karşı kullanılır.

    anti-tank:tankların zırhlarını delmek üzere tasarlanmış daha keskin ve daha güçlü patlayıcı alt bombalar kullanılan türüdür ve tercihen açık alanda bir araya gelmiş zırhlı birlikler veya belli hedeflerde yok edilmesi gereken tanklara karşı kullanılır.

    anti-runway:uçak pisti ve benzeri hedefleri tahrip etmek üzere tasarlanmış ve bu yüzeylerde derin kraterler açarak onları işlev dışı bırakan türüdür.genelde anti-personel misket bombaları ile beraber kullanılırlar.

    mayın dağtıcı:misket bombası içindeki alt bombalarının toprak yüzeyinde mayın olarak görev yapacağı şekilde tasarlanmış misket bombası türüdür.bazı özel çeşitlerinde alt bombalar mayın olarak dağıldıklarında alanın temizlenmesini zorlaştıracak hatta imkansızlaştıracak şekilde birbirlerine bubi tuzakları oluşturacak şekilde otomatik olarak bağlanırlar.mayınladıkları alanda sonradan operasyonlara engel olmamaları için kendilerini 4-48 saat içinde yok eden alt çeşitleri de mevcuttur.

    kimyasal misket bombaları:başlıklarında aynı zamanda kimyasal silah kullanacak şekilde tasarlanmış misket bombalarıdır.1993 yılında kullanımları bir sözleşme ile yasaklanmıştır.

    anti-elektrik:ilk kez 1999 yılında kosava savaşında kullanılan bu tür misket bombaları alt başlıklarında patlayıcının yanı sıra fiber alaşımlar ihtiva ederler ve amaçları kısa devrelerle yüksek enerji nakil hatlarını ve elektirk nakil hatlarını işlev dışı bırakmaktır.
  • kullanildiktan sonra geride -kemigine kadar erimis halde- bir ceset birakan, insanlikdisi oldurme araclarindan biri.
hesabın var mı? giriş yap