• nicolas van cuso diye de adlandirilmi$ alman du$unur. 1401-1464 yillari arasinda mosel havzasinda ya$ami$. felsefenin yanisira matematik ve teoloji konularinda da soz sahibi olmu$. ho$goru ve tolerans konusunda epey murekkep dokmu$ olan bir ki$i. $u anda bonn yakinlarinda bir okula da adini vermi$.
  • ortaçağda geçerli olan, aristoteles'in hiyerarşiye dayalı kozmoloji anlayışını yerle bir etmiş, evrenin birliği görüşünü savunmuş olan kişi.
  • kendisi, skolastik felsefenin son, renaissance felsefesinin ilk filozofu olarak tanımlanır.
    skolastik felsefenin evren ve dünya algısına ilk yıkıcı darbeyi vuran düşünürdür.
  • ''tanrı’nın yüzü tüm yüzlerin içinde, örtülü ve bir bilmece halinde gösterilir. bununla beraber o örtülüyken görülmez, ta ki bir kişi, tüm yüzlerin üzerinde, bilmenin ya da bir yüz kavramının olmadığı belirli bir gizli ve mistik sessizliğe girene kadar. senin yüzünü arayan kişinin, tüm bilgi ya da kavramın ötesine geçtiğinde girdiği bu sis, bulut, karanlık ya da cehalet, senin yüzünün, örtülü olarak bulunması dışında bulunamayacağı haldir; fakat o karanlığın ta kendisi senin yüzünün, tüm örtülerin ötesinde orada olduğunu belli eder. bu yüzden benim için karanlığa girmenin ve aklın tüm kavrayışının ötesinde zıtların uyumunu kabul etmenin, ve imkânsızlığın bizimle buluştuğu o noktada hakikati aramanın ne kadar gerekli olduğunu görüyorum.''
  • rönesans dönemine büyük katkıları olan astronomi ve mantık yazarı. cusa'lı nikolas olarak da bilinir. of the vision of god, of learned ignorance temel eserleridir. din adamıdır aynı zamanda.

    "tıpkı ışığın onu görebilmem için değil
    ama kendi doğasından ötürü ışıması gibi"
  • (bkz: #26295000)
  • ronesans filozoflarindan bir digeri.. efendim, ronesanstan once orta cagda doga sistemi yeri ve gogu (yani göğü, gokyuzunu) yapi ve yasa olarak ayri gorurdu ve evren sinirliydi (sınırlıydı)..

    simdi bu entry basligindaki adini unuttugum eleman bu sistemden ayrilan ilk filozoflardandir.. daganin acilan gelisen ve sonsuz olan bir varlik oldugunu ileri surer.. ondan oncesinde doga artik gelisimini tamamlamis sonlu ve duruk bir varlik olarak goruluyordu.. gerci cern'deki deneylere gore dunyanin-evrenin bir sonu oldugu anlasildigina gore yine basa donuyoruz demektir..

    bir de cusanus'un hareket hakkindaki gorelilik dusuncesi bir acidan dunyanin evrenin merkezi oldugu dusuncesine karsi acilmis bir gedikti.. bu gedikten de sonrasinda ilk gececek olan kopernik olacaktir..

    (bir basliktaki ilk on entry icinde olmakta ayri bi zevk verio insana, suc ve cezada falan olmak lazim ama napalim) öle.
  • tumevarim ve karsitlarin birligi konusunda basarili biri.. mesela: sonsuz sayida kosesiolan bir cokgen en uc noktada bir cembere benzer.. yine sonsuza dogru gittigimizde en uc noktada egri ve dogru birbirine benzer.. bu matematiksel anatolojileri metafizige uyarladiginda matlak minimumla mutlak maksimum'un tanrida ayni oldugu sonucuna varir..

    casinus, karsitlarin asilmasiyla (yani aşılmasıyla) bir sentez kurar.. ayda bulunan bir gozlemcinin dunyanin yukarida oldugunu dusunecegi fikrini ortaya atar ki daha 1400 lu yillardayiz henuz dunyanin düz oldugu, bir gemiyle yola ciksan basladigin yere donemeyecegin bir noktadan dusecegin donemler..

    eleman beyin kafa cok iyi calisirmis.. bir topacin cok hizli dondugunde duraganmis gibi gorunmesinden yola cikarak sonsuzda duraganligin ve hareketin bir düştügü sonucuna varir.. nihayetinde zekasiyla, okudugum macit gokberk ve tulin bumin kitaplarinda nazari dikkatimi celbetmistir..
  • nicolas van cuso diye de bilinen alman filozof.

    orta çağ'ın pek mühim isimlerinden birisidir.

    kendisi hakkında geniş bir bilgi içeriğine şuradan ulaşılabilir: (bkz: nicolaus cusanus kimdir?)
  • rönesans dönemi filozoflarından. almanya’da yetişip, daha sonra italya’ya geçmiş. her ne kadar ortaçağ kökenli görüşlerden uzaklaşamamış olsa da, düşüncesinde dönemine göre gayet modern öğeler bulunur. kendi felsefesi gizemci, yeni platoncu ve pitagorasçı temaların bir birleşimidir. daha sonra tümtanrıcılığa yönelmiş. çok daha sonra ise doğa ile tanrıyı özdeşleştiren bu görüşü ile hıristiyanlığın teist öğretisini bağdaştırmaya çalışmış.
hesabın var mı? giriş yap