• 1960 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra hayat mücadelesine başlamış olan ülke. fransızları da anlamam, gitmişler nerede boş arazi var toplamışlar ameke.

    1960 yılında bağımsızlığını kazandı dediysek, demokrasiyle yönetildi demedik. çoğu afrika ülkesinin başına gelen "darbe yapmazsa ölecek" hastalığı bu ülkenin de başına gelmiş tabii ki. bağımsızlık ertesinde ülke içindeki bütün güç odakları farklı farklı yerlerde "başkanlık" ilanında bulunmuşlar. neredeyse gümüş para bastırıp hutbe okutacak kıvama gelmişler. bu da halka pek yansımayan bir savaş halini almış. neyse ki kısa süren bu karışıklık dönemi ülkeyi etkilememiş pek.

    ince görüp, fransa'yı yanına çekerek kartlarını doğru oynayan david dacko ülkenin ilk devlet başkanı olmuş. ilk yaptığı işlerden biri savunma bakanlığı görevini de üstlenip orduyu elinin altında tutmak olmuş. üstüne anayasayı tek parti sistemini destekleyecek hale getirip, başkanlık seçimlerini 7 yılda bir yapılmasını sağlayarak diktatörlüğünü pekiştirmiş.

    1966 yılında bir general "ben karı istiyem" diyerek başarılı bir darbe yapmış, üstüne askeri anlamda rakibi olarak gördüğü bir albayı indirmiş 1979 yılına kadar da başta kalmış hatta; ancak fransızların yaptığı bir operasyon sonrası 1979'da dacko tekrar başa gelmiş.

    dacko götte durmaz don misali 1981'de tekrar darbe mağduru olmuş. general andre kolingba ülkeyi 1981'den 1993'e kadar demir yumrukla yönetmiş.

    ülkenin demokrasi macerası ise ancak 1993 yılında başlayabilmiş. ülkenin ilk sivil devlet başkanı ange-felix patassé. şekerleme ismi gibi bir adı olan bu amca ilk darbe sırasında her boku bilen adam olarak görev yapmış. kalkınma bakanlığı, tarımdan sorumlu, turizmden sorumlu, ekonomiden sorumlu devlet bakanlıkları bunlardan yalnızca birkaçı. tam tamına 14 ayrı dalda uzman bir herif, bunun gibi 3 tane daha olsa orta afrika isviçre gibi bir şey olurdu. halkın pek de sevmediği patasse 2003 yılına kadar devlet başkanlığı görevini sürdürüyor.

    bir gün patassé dayı nijer'e bir konferans için gittiğinde, koltuğu boş bulan general fransuva bozize kendini başkan falan ilan edip hala da oturuyor koltukta.

    ülkenin geçim kaynağı tarım ve ormancılık. eh doğa işleriyle uğraşınca haliyle toplumun yüzde 60'ı kırsal kesimde yaşıyor hala. bu da kırsal kesimdeki suç oranını artırıyor ve bu konuda devletin elini kolunu bağlıyor.

    devlet genelde kendi kendine yetme niyetinde işliyor. elektriklerini kendileri üretiyorlar. petrol çıkmadığı için onu ithal etmek zorundalar.

    tek suçları sudan'la komşu olmak idi o da geçti artık. güney sudan'la bazen su hakları konusunda didişiyorlar, biraz taciz ateşi o kadar. iki taraf da savaşı kaldıracak ekonomilerinin olmadığını biliyor. ülkenin yeni sorunu ise uganda'da ortaya çıkan ancak orta afrika cumhuriyetine ve bölge ülkelere yayılan tanrı'nın direnişi ordusu (lra) terör örgütü.
  • resmi dili fransızca, konuşulan dili sanga olan fakir kara kıta ülkesi. iki yüz civarı da yerel dil konuşuluyormuş. koca ülkede tek bir fabrika varmış, o da içki fabrikasıymış. fakirlikten, askeri diktatörlükten hepsi bi yana aşırı sömürülmüşlükten kırılan zavallı bir yer. hayata dair iç burkan detaylar ülkesi.
  • başkenti bangui ile birlikte bir kaç büyük kenti şöyledir; berberati, bouar, bambari. dikkat edildiği üzere bu kentlerin hepsi "b" harfiyle başlamaktadır. nedenini ise bilmemekteyim.
  • ismini dışarıdan gelen sömürgecilerin koyduğu açıkça anlaşılan ülke. diğeri için (bkz: güney afrika cumhuriyeti).
  • nasrettin hocanin ulkesi olabilir, orta afrika ne demek la. insan ulkesine boyle isim koyar mi?
  • ubangi shari adlı fransız somurgesinin 1960 da bağımsızlığını aldığından beri kullandığı resmi adı.
  • isim şehir oynarken sıra o harfine geldiğinde yazabileceğiniz tek ülke.
  • dünyada hic kimsenin sallamadigi bir isyana sahne olan ülke.

    bazi önemli sehirleri ele geciren isyancilar baskente dogru ilerliyor, hükümet ise fransadan yardim istemekte.

    haber linki
  • dünya basın özgürlüğü endeksinde 132. sırada yer alarak bizden daha iyi bir noktada olan fakir afrika ülkesi. merak edenlere türkiye ise 154. sıradadır. bkz

    (bkz: yaparsa ak parti yapar)
  • muhtemelen dünyanın en fakir ülkesi. 5 milyon nufusu var. aslında fakir olmaları biraz çekici gibi. kişi başı gelire bakıyoruz yıllık 448 dolar. orduları ne büyüklükdeymiş? 7200 aktif personel gözüküyor. 5 milyon dolarla beraber orya gitsen yönetime el koyma ihtimalin var aslında. gerçi muhtemelen parayı alıp gelen beyaz adamı da öldürürler. orda birilerini tanıyorsan başka devletlerden desteğin varsa beşiktaşta ev almak yerine gidip 5 milyonluk ülke alabilirsin.
    daha buyuk sayılarla başka ülkeler içinde kuruyorlar mıdır acaba bu fantazileri.
hesabın var mı? giriş yap