• daha önce birşeyler yazılmış bir kağıdı silerek üzerine yeni bir şey yazmak.eski yazılanların silik olarak görüldüğü ve her 2 metnin birbirine karıştığı yazı.
  • baudelaire hafızayı ve de gerçekliği "yazıldıkça silinen"e benzetir ve onu palimpsest olarak adlandırır.

    "the memory is only an immense and complicated palimpsest"...
  • orhan pamuk'un muhteşem beyaz kale'sinde kimlik tartışması bu kavramın içeriğini doldurur büsbütün. doğu'nun üstüne batı, batı'nın üstüne doğu'nun kimliği yazılır. aynadan bakıldığında doğu ve batı kimliklerinin birbirine karıştığı görülür.

    nitekim erol köroğlu bir yazısına şu başlığı atmıştır: kimlik sorununa palimpsest yanıt: beyaz kale'de özne ve öteki.

    köroğlu'nun yazısı engin kılıç'ın derlediği orhan pamuk'u anlamak başlıklı kitaptan okunabilir.
  • ortaçağ'da üzerindeki yazılar silinerek/silinmeye çalışılarak üzerine yeni yazılar yazılmış olan parşömene verilen isim. geçmiş imgesinin gizlendiği, yenilerin eklendiği hafıza gibi. oraya kazınmış ve berkitilmiş ne varsa ne kadar kazınırsa kazınsın, üzerine ne kadar yeni "yazı"lar yazılırsa yazılsın eskiyle yeniyi iç içe geçiren, girift bir kompozisyon haline dönüştüren ve dönüşen.
  • şehirlere benzerler
  • üzerindeki yazı kısmen veya tümüyle silinip yeniden yazı yazılabilen parsomen. bir nevi dönüşümlü kağıt.
  • edebiyatta metinlerin niteliklerinin korunması ve birbirlerine bulaşarak karşılıklı bağımlı olmaları anlamında kullanılan, ilk kez sarah dillion tarafından kavramsallaştırılan bir terimdir. bu kavram metinlerarasılıktan farklıdır. metinlerarasılıkta metnin kökenini bulma, palimpsestte ise karşılıklı ilişkiler söz konusudur.
  • orta çağ keşişlerinin üzerindeki eski metinleri kazıyarak, yeni metin yazmakta kullandıkları eski çağ parşömenleri.
  • vıı. yy. dan xıı. yy. a kadar kullanılmış bir parşömenler. rönesans döneminde palimpsestus incelemeleri geliştirilmiş ve kimyasal yollarla ilk metinleri okunur hale getirilmiştir. papirüs kullanımı sırasında papirüslerin yıkanarak tekrar yazılması papirüslerin glüten tabakasına zarar verip kullanılmaz hale getirdiği için bu yöntem yeğlenmiştir. tabii palimpsestuslarda ilk metinleri okunur hale getirmek için kullanılan kimyasal ayıraçlar da bu parşömeni zarara uğratmıştır bazı bazı.
hesabın var mı? giriş yap