• (bkz: 42 bin nüfuslu payas belediye başkanı’nın makinesi)

    (bkz: payas belediyesi önünde kendini yakan vatandaş)

    eskiden (belde belediyesi/bucak iken) dörtyol’a bağlı olan, 12 kasım 2012 tarihli 6360 sayılı kanun ile ilçe yapılan yer.

    öncelikle yukarıda, payas’ın isminin ülke gündemine gelmesini sağlayan ”utanç dolu” iki başlığı hatırlatmak istedim. ayrıca (bkz: payas polis merkezi)

    bin civarında kişinin çalıştığı ve türkiye’nin sayılı çelik fabrikalarından birisi olarak faaliyetini sürdürürken (vergi borcu gibi gerekçelerle) kapatılan, ilyas keleş’in yönetim kurulu başkanı olduğu nursan şirketler grubu’na ait nursan çelik fabrikası burada yer alıyor(du).

    ismi fetö ile, fetöcülerle anılan bu ilyas keleş, ‘eğitim gönüllüsü’, ‘hayırsever iş insanı’ sıfatlarıyla payas’ta bir anadolu lisesi, anaokulu falan da yaptırmıştı sanırım. (bildiğim kadarıyla payas’ta bir tek özel gümüş ilköğretim okulu-ilkokul ve ortaokul- fetö’den kapatılmıştı/el konulmuştu.)

    (daha sonraları fetö’den tutuklanan) zamanının hatay vergi dairesi başkanı kazım karaca ile ali rıza tatar’ın da aralarında olduğu vergi denetim kurulu yetkililerinin yer aldığı bir organizasyonla; kurduğu naylon şirketler üzerinden (sahte/naylon) faturalarla milyarlarca liralık kdv vurgunu yapmış olan ilyas keleş’in yönetim kurulu başkanı olduğu nursan şirketler grubu, bir hastane kurmuştu ilçe daha belde iken. ama, açılamadan öylece kaldı... hava alanlarını bozup hastane yapmayı düşünen (hakim) zihniyet, pandemi günlerinde, orayı pandemi hastanesi olarak düzenlemeyi düşünmedi.

    (iskenderun demir-çelik fabrikası dahil) bir sürü fabrikanın olduğu, organize sanayi bölgesinin bulunduğu ilçede bir vergi dairesinin olmayıp mal müdürlüğünün olması da türkiye’ye has garipliklerden biri olsa gerek.

    unutmadan hatırlatmakta fayda var: payas gibi stratejik öneme sahip bir yerde türkiye cumhuriyeti devletinin (ve ordusunun) ilçe jandarma komutanlığı görevi verdiği (benim bildiğim) iki şahıs, fetö’den tutuklanmıştı. biri erhan işman, diğeri de (taa 2020 sonbaharında) çağlayan ersular.

    payas’ın havasını, toprağını, suyunu zehirleyen demir-çelik fabrikaları ve payas organize sanayi bölgesi, kontrolsüz yaptıkları üretim/imalatla sadece payas’ı değil, akdeniz’i, hatay’ı da zehirleyerek yavaş yavaş öldürüyorlar.

    ölüm denilince, payas’ta (çoğunluğu) demir tüccarları arasında olan silahlı ‘terör’ olayları sıkça olur. (basına yansıyabilenlerden, son bir-iki yıldan örnek verecek olursak: kaynak 1, kaynak 2, kaynak 3) solcular, sosyal demokratlar ya da kürtçüler en ufak bir basın açıklaması, protesto eylemi yapmaya kalkışsa üstlerine çullanan, kamu güvenliğini sağlamakla görevli devlet memurları, mafyatik demir tüccarları ile çeteleşmiş boş beleş şahıslar söz konusu olunca pek önlem almıyorlar. (bu arada, ilçenin 59 yaşındaki emniyet müdürü de, aralık 2020’de covid-19 sebebiyle ölmüştü.)

    1970'li yıllara kadar bir tarım ve bahçecilik beldesiyken bölgeye iskenderun demir-çelik fabrikası'nın kurulmasıyla bir anda büyük göçler almaya başlayan, tarımın ve denizin bittiği payas’ta, 18 nisan 1999 mahalli idareler seçimlerinden bu yana, 5 dönemdir, (1968-dörtyol doğumlu, van 100. yıl üniversitesi sınıf öğretmenliği bölümü mezunu ve daha önce öğretmenlik yapan) bekir altan belediye başkanlığı yapmaktadır. ilk olarak mhp’den seçilmiş, ama daha sonra akp’ye geçmiştir.

    nüfusu her yıl artan, iskenderun ile dörtyol ilçeleri arasında yer alan hatay’ın payas ilçesinin nüfusu, 2020 sonu itibarıyla (göçmen sıfatıyla anılan yabancılar hariç) 43.647 olarak açıklanmıştı.
  • istanbul'un pek bilinmeyen ilçesi.
  • demir çelik endüstrisinin kalbinin attığı iskenderun şehri.
  • sanayinin arttığı yaşamın zorlaştığı, yönetimin halkını koruyacak aksine sanayiciyi koruduğu yönetimlerden başını kurtaramayan bahtsız dumanaltı kasabası. her nekadar iskenderun demir çelik fabrikaları dense de payasın içerisinde olup o güzelim doğasına zehrini akıtan fabrikanın ve başka haddehanelerinde bulunduğu kasaba.

    her ne kadar yerli halkı olsa da sanayi şehri kasabası olması sebebiyle yurdun birçok köşesinden göç almış kozmopolit bir o kadar karışık bir emekçi kasabası.

    beğenmeyenleri çirkin yüzünü görür bilseler doğal güzelliklerini damla taş türevi mağralarını akarsularının vadideki ormanların güzelliklerini. sahildeki tarihi külliye ve kalelerini hoş görürler kozmopolitliğin insanlardaki olumsuz etkisini.

    keşke sanayi uzak kalsada doğal köy kalsaydı payas kasabası dediğimiz yer
  • elektirik kesintilerinin eksik olmadığı ilçe. dün öğleden akşama kadar yoktu, bugün de 1 saat kadar önce kesildi ve halen yok. ne zaman geleceği de belli değil. ramazan günü ayıp günahtır lan. insanın hafta sonunu zehir ediyorlar.
  • uzaklardan gelen motor sesinin eksik olmadığı, sabahları demirçelik ürünlerini dağıtıma çıkaran tır şoförlerinin kalabalık halde kahvaltı edip selamlaştığı sempatik hatay ilçesi.
  • (bkz: kutlu payasli)
  • payas, kuzy yarım kürenin, ön asya kısmında, türkiyenin hatay ilinin dörtyol ilçesine bağlı, 35000 nüfuslu türkiyenin en büyük kasabasıdır.amanos dağlarının arsından gelen, ve gelirken de dağı yaran çayı sayesinde geceleri nispeten serindir.payası bilen pek az kişi, sokullu külliyesini, demirçeliği ve kirli havayı bilir.halbu ki payasın yaylaları a çok güzeldir.ayrıca payas çayı çok az insanın bildiği doğal güzelliklerle doludur.bunlar irili ufaklı şelaleler, küçük göleter ve çepeçevre ormandır.
  • isdemir'in evi.
  • icinden gecerken dev hurda yiginlarina, kutuklere rastlayabileceginiz, duman tuten bacalari eksik olmayan sanayi ilcesi.
hesabın var mı? giriş yap