• aslında ilginç bir tersine evrim örneği sayılabilecek bir enstrüman. ilk bas gitarın yapılış sebepleri arasında perdeli bir enstrümanda notaların, perdesize göre daha doğru, daha kesin ve tam çalınabileceği fikri vardır. bu yüzden bas gitarlar perdelidir, hatta ilk bas gitarın ismi de buradan gelmektedir (bkz: fender precision) (precision : tam, doğru, isabetli ve kesin olma) bununla birlikte, perdesiz bas gitarlar perdesiz enstrümanların sunduğu esneklik ve özgürlüğü bas gitarların taşınabilirliğiyle birleştirmişlerdir. ilk perdesiz bas gitar, muhteşem jaco pastorius'a aittir. jaco bir turne sırasında fender jazz bass'ının perde demirlerini bir kerpetenle sökmüş, delikleri reçineyle doldurup, klavyeyi yat cilasıyla kaplamıştır. günümüzde ise hemen her firmanın perdesiz bas gitarı vardır. bu tür bas gitarlarda genellikle "round wound" yerine "taper wound" denilen teller kullanılarak daha yumuşak ve pürüzsüz ses elde edilebilir, slide'lar sırasında istenmeyen gürültülerin çıkması engellenir.
  • electric bassın perdesiz hali. verdiği tonla enstrumanlar arasında bence en güzeli. tabi çalabilenin elinde.. (bkz: jaco) bazılarına göre kedi miyavlaması gibi tonu war. ama gel degör ki o ne miyavlama.
  • pink floyd un hey you parcasinda kullanilmi$tir.i$in enteresan tarafi roger waters degil david gilmour calmı$tir.
  • sesi en guzel sekilde, levent yuksel in tuana sinda duyulur, insanin icine isler; levent yuksel de pek guzel calar bu mereti.
  • güzel tonlandığında muazzam bir türk müziği sazı olur çıkar. bir ney, bir tambur hissi verebilir. ehil eller, üzerinde harika taksimler atıp makamdan makama koşabilir.

    edit - güzel bir örnek : http://www.youtube.com/watch?v=sfofgv14qia
  • türkçe popun kilometre taşlarından biri olan med cezir albümünde levent yüksel, "tuana" parçasını bu aletle stüdyoya girip kendi elleriyle çalmıştır ve konserlerinde de döktürmeye devam etmektedir.
  • insan konuşmasına benzerliğinden dolayı perdeli bas gitara göre daha doğal ve cezbedici gelen enstrüman.

    çok sık rastlanmaz fakat karşılaşıldığında ise insanı kendisine kilitler, çok ayrı bir dünyaya sahiptir. perdesiz bas gitar alma öncesinde zor da olsa cevap bulduğum birkaç sorunun cevabını buraya aktarmak istedim.

    perdeli bas gitarımda maple klavye kullanan ve bunu seven biri olarak ilk başta gözüm maple klavyeli bir perdesiz bas gitar aradı. aradı ama bir türlü bulamadı. hep rosewood* veya ebony* fretboardlu gitarlar karşıma çıktı. hatta neden maple klavyeli perdesiz bas gitarın bu kadar nadir olduğunun cevabını bile zorla bulabildim.

    sağ olsun luthier briken aliu mesajımı karşılıksız bırakmadı ve durumu açıkladı. maple ağacı yumuşak bir ağaç olduğu için teller klavyeyi çok çabuk bir şekilde deforme ediyormuş, sağlam oldukları için rosewood ve ebony ağaçları fretboard için daha uygunmuş. fakat maple da kullanmanın bir yolu varmış. o da klavyeyi epoxy ile kaplamakmış. epoxy oldukça sert ve sağlam bir kaplama olduğu için klavyede herhangi bir deformite oluşmuyormuş. hatta bu tekniği jaco pastorius birkaç gitarına da uygulamış. böylelikle maple ağacının verdiği hafif parlaklık elde edilmiş oluyor. ileride kesinlikle deneyeceğim bir yöntem. jaco dışında the police zamanında sting de maple klavyeli perdesiz fender precision kullanmış.

    bunun dışında perdeliden perdesize geçişi kolaylaştırmak ve düzgün entonasyon için perdelerin çizgilerine sahip gitarlar tavsiye ediliyor. açıkçası çizgi olmayan klavyeler çok daha estetik dursa da kişisel olarak ilk perdesiz gitarımı çizgili olarak seçtim.

    bolca komalı, slidelı, jazzlı, funklı günler beni bekliyor! perdesiz tonunu funka yaklaştırmak için birtakım şeyler deneyeceğim. tonu hakkında bir süre sonra editleyebilirim.
  • kısıtlı örnekler aktarılacak olursa:

    dünyadan
    (bkz: jaco pastorius) ünlü eden kendisidir.
    (bkz: steve bailey) perdeli çalmaz bu arkadaş. fender ve warwick signature.
    (bkz: alain caron) f bass signature.
    (bkz: steve digorgio) bu arkadaş da perdeden hazzetmez.
    (bkz: gary willis) ibanez signature

    memleketten:

    (bkz: ismail soyberk) çoğu yerli albümde kazara kulağa çarpan perdesiz seslerin sorumlusudur.
    (bkz: abdullah shakar) perdesiz yedi telli kendine has bir kontrabası vardır.
    (bkz: çağlayan yıldız) trio mrio 2de döktürmüştür.
    (bkz: gürol ağırbaş) bas şarkılarının çoğunda perdeleri açmış, ışığı salmıştır içeri.
    (bkz: kamil erdem) asia minör ile yaptığı özellikle zaviye pek güzeldir.

    bir de dünyada ve memlekette tüm kontrbasçılardır.

    jaco pastorius'tan sonra (bassallahuvealeyhisselam: bav) basçıların bir gün illaki denedikleri bir esntrümandır. fender precision (bassallah) dan önce denenmeyip bir zaruret olan haldir.

    steve digorgio'nun körüklemesiyle individual thought patterns albümü aracılığıyla tanıştığım bu enstümanın ne olduğunu ancak yıllar sonra anlayabilmişimdir. o vakit "bu nedir?" sorusunun ötesine geçmek mümkün olmasa da arkadaşın perdeleri eriterek çaldığını falan düşünmüştüm.

    fodera'nın victor wooten için tasarladığı hem yayla hem parmakla çalınabilen yepisyeni ürün bow bass ise apayrı bir şenlik olduğundan ayrıca incelenmesi gerekecektir.
  • slide olayının cok güzel yapılmasına izin veren bass türü.. perde demirlerinin sesin akıcılıgını bozmasını engeller.. notalar tam görülemez ancak hal böyle iken, dolayısıyla daha zordur bunu iyi calmak perdelisine oranla, özellikle yeni ögreniyosa insan..
hesabın var mı? giriş yap