• aşağıdaki sözüyle bir çok yazıda isminin geçmesini sağlayan kişidir.

    "devlet işlerine karışmayanlara, kendi işi gücü ile uğraşan sessiz bir yurttaş değil, hiçbir işe yaramayan biri gözüyle bakıyoruz. bir politikayı, ancak birkaç kişi ortaya koyabilir, ama hepimiz onu yargılayacak yetenekteyiz. biz tartışmaya, siyasal eylemin önüne dikilen bir engel diye değil, bilgece davranmanın vazgeçilmez bir ön hazırlığı diye bakarız."
  • sparta-atina savasinin en hararetli zamaninda vebadan ölmüs devlet adami. onun ölümünden sonra o ayarda birisini çikaramayan atina savasi kaybetmis ve kurdugu deniz birligi yikilmistir
  • antik çağın yunan devlet adamı.kafasına göre takılıp strategos (büyük bişi) olmuştur. anaksagoras gibi (izmirli bilim insanı) birçok adamı etrafına toplamıştır. bu yüzden yaşadığı dönem perikles yüzyılı diye geçer. anaksagoras, yunanın güneş ve ay tanrılarına "onlar aslında toprak, kaya lan!" deyince, gücünü kaybetmek pahasına onu korumuştur, delikanlı adamdır.halkın yönetime katılması yönünde kanunlar çıkartmıştır. vebadan öldü garibim.

    ayrıca ey sözlük demokratları! perikles ve gandi aynı hamurdandır, demokrasiyi parya ve köleler için değil yurttaşlar için savunmuşlardır.
  • yaşadığı dönemde ki zaten perikles çağı denilmektedir; atina şampiyonlar ligi gibidir desek abartı olmaz sanırım. hepsi yetişkin bireyler olarak bulunmuş olmasa da bu dönemde nefes almışlardır. perikles döneminde yaşamış bazı kişiler:
    (bkz: sokrates)
    (bkz: platon)
    (bkz: protogoras)
    (bkz: heredot)
    (bkz: anaksagoras)
    (bkz: sophokles)
    (bkz: phidias)
    (bkz: gorgias)
    (bkz: thukydides)
    (bkz: miron)
    (bkz: demokritos)
    (bkz: aristophanes)
    (bkz: euripides)
    ve tabii ki (bkz: aspasya)

    ayrıca şu meşhur (bkz: parthenon) perikles döneminde yapılmıştır.

    görev aldığı 17 yıl boyunca önceden gelen toplumsal birikimi de arkasına alarak atina'yı dönemin dünyasına göre gerçekten ilerici bir toplumsal düzene çekebilmişti. tamam toplum köleciydi; demokrasi köleci demokrasiydi ama diğer tarafta da doğu despotlukları, hellas'taki gerici aristokratik devletler örnekleri de bulunuyordu. karl marx bile şöyle demiş " perikles dönemi hellas'ın gelişmesinin doruk noktasıdır."
  • atina toplumu üzerinde o kadar etkili bir yönetici olmuştur ki zamanın ünlü tarihçisi thucydides tarafından "atina'nın ilk vatandaşı"* olarak adlandırılmıştır.
  • cenaze ya da yurttaşlık söylevi diye bilinen söylevin sahibi olan perikles'in zamanında fakirlerin tiyatro parasını bile devletin ödediği söylenir. tiyatrolar özelleşsin davasında birden aklıma geldi. halkına bedava kitap, bedava süt dağıtan bir devlet neden indirimli tiyatro yaptırmasın?
  • çağdaş yunancada periklis olarak bilinen, eski yunancada adı "şan ve şöhret ile çevrili olan" anlamına gelen, euronun kullanımından önce yunan yirmilik drahmilerinin tura kısmında büstü bulunan atinalı politikacı.
  • aristoteles ve platon'u birbirine düşüren hükümdar. lider olduğu dönem boyunca savaşta çok iyiydi ancak platon'a göre savaş kadar adalete ve ılımlılığa da özen göstermeliydi. aristoteles'e göre ise bir hükümdar ilerigörüşlü ve kurnaz olmalıydı ve perikles bu tanıma uyuyordu.
    bu açıdan perikles düşünce tarihinde hükümdarın kişilik özelliklerinin nasıl olması gerektiği konusunda tartışma başlatmıştır.
  • atinayı bayındır bir kent yapmış, şehri ele geçiren veba salgınından sorumlu tutulmuş ve itibar kaybetmiştir.
  • parthenon u yaptırmıştır..
hesabın var mı? giriş yap