• bin yıldan uzun bir süre türkler tarafından yönetilen mısır'da (çok kabaca 868'de tolunoğulları'nın kurulmasından 1953'de krallığın kaldırılmasına kadar), başkent kahire'nin hemen dışında yer aldıkları halde, evliya çelebi'nin seyahatnamesinin onuncu cildinde geçen bir kaç cümle dışında hiçbir türkün ilgisini çekmemiş ve hiçbir araştırmaya konu olmamış eserler. 1798-1801 arasında mısır'ı işgal eden fransızların ilgisi louvre'da görülebildiği gibi, hiyeroglifleri de bir fransız çözmüştür.
  • merak edenler için piramitlerde kullanılan tüm kireçtaşları (limestone) cairo’ya yaklaşık 1.000 km uzaklıkta ortasından nil nehri geçen aswan şehrinde taş ocaklarından kırılıp, nil nehri üstünde piramitlerin yapılacağı yerlere kadar gemilerle taşınmış. hatta nil nehrinden de piramitlerin yapılacağı yere kadar kanal kazmışlar ki gemiler nokta atışı varsın.
    (bkz: nil nehrinin tarihteki önemi)

    edit: imla.
  • ünlü seyyah ibn battuta'nın piramitler hakkında yazdıkları için (bkz: #114204109)
  • inşaatlarında çalışanların, türkiye'deki özel sektör çalışanlarından daha fazla özlük haklarına sahip olduğu mısırın gize şehirinde bulunan gizemli yapılar.
  • piramitlerin neden inşa edildi? inşa edilmesindeki temel amaç neydi? “piramitlerin şifresi” isimli belgeselde, araştırmacılar bunun mezar olarak inşa edilmesinden çok, bir makine olarak inşa edildiğini söyler.

    firavun döneminde, mezar olarak kullanılan yapıların içinde ve taşlarında kabartmalar, süslemeler ve yazıların olması; ancak en büyük piramitin içine girildiğinde, bunların görülememesi teorinin gerçekliğini gösterir.

    peki, piramitler firavunların mezarı değilse, nedir? günümüzde nasıl yapıldığı hala tam olarak anlaşılamayan bu kadar büyük bir yapının, firavun halkını bir araya getirecek, tüm emek gücünü bunun uğruna harcayacak boyutta uğraşmalarının sebebi nedir?

    kesin olarak tahmin etmesi güç olmakla beraber, bilimsel olarak açıklanabilir bir neden bulunmuş. piramitlerin içinde veya yakınlarında enerji birikimi mevcut (evet, hala) -üstelik bu mayaların piramit şeklindeki yapılarında da bulunmuş, ortak bir benzerlik var- neyse konumuza dönelim, elektriği ilk bizim dönemde bulduğumuzu düşünsek de, firavun döneminde piramitler, elektrik işlevi gören bir mekanizma olarak kullanılmış. nil'de akan suyun enerjisini bir şekilde elektriğe dönüştürmeyi başarmışlar.

    piramitlerin içine giren insanların ortak tepkileri ilk olarak, wow ne muhteşem bir yapı yerine, kendimi bir makinenin içinde hissettim ve rahatsız oldum olmuş.

    ben hiç içine giremesem de, bu teorinin gerçeklik boyutunun çok yüksek olduğunu düşünüyorum.

    bilmiyorum siz ikna oldunuz mu?

    (bkz: piramitlerin şifresi)
  • insanoğlu zamandan korkar zamansa piramitlerden

    yıllar evvel izlediğim belgeselde geçen bir söz.
  • gidip gormekle es deger olmasada 4k cozunurlukte 2 saatlik piramit turunu izlemek gorkemleri hakkinda biraz ipucu veriyor insana.

    https://www.youtube.com/watch?v=eaqr917lrgi
  • (bkz: piramit)
  • mısır piramitleri için konuşursak, bakın burada bir dram vardır: şahane yapmışsın, aferin sana! fakat nasıl yaptığını da bir kenara, köşeye yazsaydın da bizi de binlerce yıl sonra kıvrandırmasaydın! küçük akıllarıyla mezar diye yapmışlar anlaşılan, mezar soyguncularından korumak için de nasıl yaptıklarını gizlemişler; yazmamışlar, çizmemişler!

    tanrıya şükür ki biz artık öğrendiğimiz her bilgiyi paylaşmak için neredeyse yarışıyoruz. doğru olan da budur.
hesabın var mı? giriş yap