• orjinal kitap isteyen müşteriye müşterinin gözünün önünde korsan kitaba bandrol yapıştırılan yer.
  • ismi bu binanın ilk başta otopark olarak yapılmasından kalmıştır. bina bittikten sonra otopark olarak ruhsat sorunları yaşanınca yıkmak yerine içi taksimlenerek çarşıya dönüştürülmüştür. en güzel yanı bisikletle en üst kata kadar çıkılabilmesidir. konya da kitap ve müzik ürünleri konusunda oldukça işlek bir uğrak yeridir.
  • bu isimde biryer alaplıda da vardır.
  • rampa nedeniyle kaçıncı katta olduğunuzu anlamanıza imkan vermeyen kitaptan çok sıcak fotokopi kokulu eğlenceli mekan.ucuz ve çeşitli kitap bulma noktası.
  • 4 sene önce konya'ya gittiğimde bu çarşıdan orhan pamuk'un beyaz kale'sini, hamdi tanpınar'ın beş şehir'ini almıştım. bir akmar'dan bir aslıhan'dan bakırköy'deki sahafçı pazarı'ndan çok daha hesaplıydı kitap fiyatları.
  • esnafının birinin bana trip attığı çarşı. aradığım ders kitabının eski baskı olduğunu görüp almaktan vazgeçtiğimde "ya bunu alacaksın ya da paraya kıyıp orjinalini alacaksın, yeni baskısı yok yani" demişti arkamdan, sonra cevap beklemeden bir hışımla dönmüştü. ne yaptım dedim, eski kitapları raflardan çıkarttırıp masaya dizdirdiğim için mi kızdı acaba dedim, çok mu kırdım yoksa onu dedim. (bkz: gubuzluk)
    insanların artık içine sığamadığı çarşıdır ayrıca, ne zaman gitsem tıklım tıklım. fotokopiciler, kitapçılar, enstrüman dükkanlarıyla doludur, o kadar dükkan oraya nasıl sığdırılmış hiç anlayamadım. bir de orada alt katlarda bir buğra kitabevi vardır ki imza günlerini sevdiğim. diğer kitapçılarda böyle bir performans görmedim şahsen.
  • konya'da genellikle kitapçıların bulunduğu çarşı olarak bilinen yerdir.
    içerisinde ayrıca bolca fotokopici, terzi, kırtasiye, müzik aleti satan yerler bulunur.
    mimarisi yüzünden ilk girenler yüzde 98 ihtimalle çıkışı bulamaz, insanlar sık sık kaybolur.
    ikinci, üçüncü ve sonraki bilmem kaç seferde gelenler de daha önce alışveriş yaptığı dükkanın hangisi olduğunu, nerede olduğunu bulamaz.

    eskiden içerisindeki kitapçıların neredeyse tamamı korsan kitap satarken günümüzde korsan satan 4 veya 5 kadar dükkan vardır.

    esnafı oldukça ilginç, başka yerlerdeki kitapçılar nasıl bilmem ama buradaki kitapçıların neredeyse tamamının pazar esnafından farkı yoktur. kitabı sadece ve sadece meta olarak görür asla okumazlar. müşteriye tavsiye ettikleri, harika dedikleri kitaplar ya popüler kitaplardır ya da elinde çok fazla bulunan kitaplardır. biraz daha profesyonel olanları müşterilerinden kitaplar hakkında geri dönütlet alır ve daha sonra başka müşterilere kendi çıkarımlarıymış gibi satarlar.
    yine pazar esnafı gibi dükkanın önünden geçen müşteriye kendi deyimleri ile buyur çekerler.
    (bkz: buyur çekmek)

    tabii ki bunlar genellemedir, böyle olmayan esnaflar da çok çok az olmakla beraber mevcuttur. alışveriş ettiğiniz dükkana dikkat edin. ağzı çok laf yapana değil ettiği lafın ağırlığını bilenle alışveriş yapın. öyle kazıklar atıyorlar ki... (bkz: düşman başına)

    bildiğim birkaç dükkan hakkında:

    kardelen kitabevi, rampalıdaki en büyük kitapçı ve dağıtımcıdır. perakende satış ana girişten girince karşınıza çıkan büyük dükkanda, toptan satış rampalının alt katında kalıtım dedikleri yerden yapılır. en uzun süre mesai yapan, en çok kazanan, en kurumsal mekandır. aşağı yukarı her çeşit kitap bulunur.

    sembol kitabevi, roman satışında daha iddialı, fiyatları cazip olabilen, buyur çeken hırslı yerlerden. dükkanı kardelen'in sağındadır.

    eylül kitabevi, test kitabında iddialı, çok çeşitli kaynakları bulunan, arı kovanı gibi işleyen yerlerden. sembol ile aralarında bir ayakkabı-çanta dükkanı bulunur.

    servet kitabevi, yorum yok. eylül'den sonra bir hediyelik eşyası ve fotokopici var, onların hemen sonunda bulunur.

    safir kitabevi, ağırlıklı olarak test kitabı satan dükkanlardandır. aşağı yukarı her sınıfın ve sınavın kaynak kitabı vardır. sahibi de harika bir adamdır. servet'in karşısı.

    bundan sonrası sırayla alperen kitabevi , aşiyan kitabevi , sıla kitabevi , işler kitabevi , sahaf burkay , öğrenci kitabevi , ters lale kitabevi , tuna kitabevi , gençlik kitabevi , nüve kültür merkezi , seçkin kitabevi , pera sahaf , mısra kitabevi , hüner kitabevi ve ihlas kitabevi diyerek sıralanır.
    tabii tek tek bu dükkanları sayarken rampalı mimarisinden dolayı bir yandan aşağı inmektesiniz yavaş yavaş. hüner, ihlas ve mısra en alt kattadır.

    bunların bazıları hakkında: hüner, dini kitap satan büyük bir kitabevidir. ihlas da dini kitap satar ama daha küçüktür.
    mısra sadece ikinci el kitap alıp satan ve bu işte en büyük olan yerdir. pera sahaf ile ikisinin elindeki ikinci el kitapları nadir kitap 'ta bulabilirsiniz. bu arada pera sahaf'ın sahibi nesli tükenmekte olan kitap okumayı seven entelektüel esnaflardan biridir, dükkanı da çok güzeldir.
    nüve kültür merkezi, en bulunmaz kült kitapları bile bulunduran dükkandır. fiyatlar biraz tuzludur belki ama istersen alma.
    gençlik, kendi halinde takılan belirli bir müşteri kitlesine sahip çok efendi bir abinin dükkanıdır.
    sıla, rampalıdaki genç esnaflardan biridir, samimi ve güler yüzlüdür. ve bu arkadaş da kitap okuyan nadir esnaflardan biridir.
    alperen, sağcı takılan bir dükkan.

    ismini yazmadığım daha birkaç dükkan var fakat şu an aklıma gelenler bunlar.

    edit : yazım
  • içerisinde zaman ve mekan algımın yok olduğu çarşı. merdiven çıkarken aşağı inebilirsiniz, ankara'yı hatırlatır ve bir geldiğim kitapçıyı bir daha bulamam.
  • içinde barındırdığı dükkanların çoğunda korsan kitap bulunan mekan. işin ilginç yanı bu korsan kitap satan yerlerin duvarlarına göz gezdirirseniz, print edilmiş bir çok dini, tasavvufi söz/ayet/hadis bulunmaktadır. insan da soruyor kendi kendine: bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu

    edit: bakınızda hata
  • çocukluk dönemimden kalmış olsa gerek ismi de cismi de gözümde büyüktür.
hesabın var mı? giriş yap