• aslinda, bu olay hafif bir sinirlamadir. nba'ciler buna soft diyerek top bile ederler. $oyle ki; ce$itli 'exception'larla bu kurallar zinciri delinir.

    ornekler: 'bird exception', 'early bird exception', 'mid-level exception' ve 'one million dollar exception'.. turkce'ye cevirmeyi kurulca uygun bulmadik, boyle yazdik.
  • toplam ücret tavanı.
  • tüm takımların tahmini takım gelirlerinin toplamının 0.48 (%48) ile çarpılması,ardından x'e bölünmesiyle bulunur (x=takım sayısı).minimum team salary ise salary cap'in %75'ine eşdeğerdir
  • uygulamanın başladığı tarihte salary cap 26m$ değil sadece 3.6m$ idi.o dönemde yıldız bir oyuncu ortalama 1.5 milyon dolar gibi bir para elde etmekteydi.1984 sezonunda julius erving tahmini $935.000,magic johnson $2.000.000,larry bird $1.512.000 kazanmaktaydı.zaman içerisinde nba'in yaygınlaşması,artan yayın ve salon gelirleri takım gelirlerinin büyük bir hızla artmasına sebebiyet vermiştir.cap 1994 yılında 15 milyon dolar seviyesine gelmiş 1996'da hesaplamada yapılan bir değişiklikle 23 milyon dolar seviyesine çekilmiştir.jordan hazretleri 1992 yılında yıllık sadece ve sadece 3.250.000$ kazanmaktaydı,pippen ise 2.750.000.günümüzde ise yıldız bir oyuncu senelik 14-15 milyon dolar civarı bir para kazanmaktadır
  • nba'de büyük takımların (bulls, lakers, knicks gibi) küçük takımların üzerinde hakimiyet kurmaması için kullanılan sistem. salary cap ve draft lottery nba'de rekabet olması için gereklidir.
  • geçtiğimiz haftalarda uefa'nın, avrupa futboluna da uygulanabilirliği konusunda nabız yoklamasına neden olan, ancak birtakım görüşmelerin ardından devreye sokulmasının şu an için söz konusu olmadığı açıklanan sistem. avrupa futbolunda belli bir dengeyi sağlamak ve daha çok genci ön plana çıkarmak adına böyle bir sistemin getirilmesinin isabetli bir karar olacağına inananların sayısı hiç de az değil, ancak g14 sıcak bakmadıkça uefa'nın bu sistemi uygulaması zor gibi duruyor.
  • şu anda nba'de salary cap'i aşmamış sadece 5 takım vardır. tabii exceptionları dahil ettiğimiz zaman bazı başka takımların da salary cap'i geçmiyor olmaları mümkündür ancak stephon marbury'ye 21 milyon veren ve 15 oyuncusundan sadece 5'ine nba ortalamasının altında maaşlar veren new york knicks bunlardan biri kesinlikle değildir. ismi geçen takımın şu anki yıllık maaşlar toplamı 98 milyon civarındadır. bütün birimler doğal olarak amerikan dolarıdır.
  • 2009-2010 sezonu için 57.7 milyon dolar olarak belirlenmiş sınır.
  • bir takımın sözleşmesi devam eden oyuncularının o sene alacağı toplam ücret salary cap'i aşıyorsa, o takım (kısıtlamalar*** hariç olmak üzere) herhangi bir oyuncuyla sözleşme imzalayamaz. bu yüzden kadrosundaki birkaç oyuncuya yüksek miktarda paralar ödeyen bir takım, kadronun kalan parçalarını tamamlarken fiyatı düşük oyuncularla anlaşmak zorunda kalacak ve böylece takımlar arasındaki denge mümkün mertebe sağlanacaktır. salary cap'i kurallar dahilinde delmekse elbette mümkündür (bkz: sign and trade), ancak sign and trade yapmak zordur, zira bunun gerçekleşmesi için gerekli şartların sağlanma olasılığı düşüktür.

    salary cap'in belirli bir seviye üstü aşıldığında işin içine lüks vergisi de dahil olur. şöyle açıklayalım: 2010-2011 sezonu için salary cap 60milyon$, lüks vergisi sınırıysa 70milyon$. takımın oyuncularına sezon içi ödeyeceği miktar şayet 78milyon$ ise, lüks vergisinin üstünde kalan kısmı olan 8milyon$'lık ekstra para (78-70=8) kulübün götüne bir kere daha girer, böylece takımın 78+8=86milyon$ ödemesi gerekir. bu yüzden lüks vergisinin üstünde atılan her imza, alınan her oyuncu, maliyetinin iki katı parasına gelir kulübe.
  • avrupa kıtasında futbola uygulasak mı uygulamasak mı diye tartışılırken amerika ve avustralya'da uygulanan ücret sistemi.

    ülkemizde de özellikle futbolda uygulanması için kafayı yoranlar için bazı örnekler

    http://tinyurl.com/3ydg23s
    http://tinyurl.com/2vrdx7z
    http://tinyurl.com/3873zut

    not: başka örnekler de var ama bu örnekler konuyu akademik düzeyde inceleyen insanlar.
hesabın var mı? giriş yap