21 entry daha
  • gerekli malzemeler

    -1 adet manuel ayarları olan fotoğraf makinesi
    -1 adet sağlam tripod
    -1 adet hdr işleyebilen program ( photoshop , photomatix vs. veya kombinasyonu )

    hazırlanışı

    dikkat edilecek hussuslar: jpeg fotoğraflar, makinenin kımıldamaması, sabit iso, sabit diyafram(alan derinliğinin değişmemesi için), beyaz ayarının otomatik moddan çıkarılması(makinenin farklı karelerde wb değiştirmemesi için), eşit aralıklarla enstantene değerlerinin atlanması(ör:hep yarım stop), netliğin birkez yapılıp her kare için aynı kalması ve nesnelerin kımıldama ihtimaline karşın hızlı çekim yapılması

    pozlama: kadraj dahilindeki alana matrix ölçüm yapılıp +1,-1 veya +2,-2 aralıklarında çekim yapılabileceği gibi daha garanti ve temiz bir yöntem olarak nokta ölçüm ile kadrajdaki en aydınlık ve en karanlık yerler sabit diyaframda enstantene cinsinden ölçülür ve iki uç nokta arasında kalan enstantene değerleri ayrı ayrı pozlanır.
    örneğin; tripodumuza koyduğumuz netliğimizi yapıp kitlediğimiz ve diğer ayarlarını sabitlediğimiz makinemizde,100iso ve f/8 de yapacağımız çalışmada kadraj içindeki gökyüzü için 1/250 , zemin için 1/30 değeri aldıysak bu değerler ve arasında kalan kısım bizim pozlamamız gereken kısım olacaktır. 1/250, 1/125, 1/100, 1/60 ,1/30 enstantene değerleriyle pozlanmış fotoğraflar bizim için yeterli olacaktır. daha fazla ayrıntı için belirlediğimiz enstantene sınırını birer stop açabiliriz. yani örneğimize 1/500 ve 1/15sn değerlerinide ekleyebiliriz.

    kaç fotoğraf?: işin mantığı olarak 3ten az olmamak kaydıyla tercihen (+-)7 kare işimizi görecektir.

    birleştirme: photoshopda file>automate>marge to hdr yolunu takip edip seçtiğimiz fotoğrafları birleştirebiliriz. işlem sonucunda 8bitlik jpg fotoğraflarımız 32bit görünecektir. bunu 16bit e düşürelim. ardından isteğe bağlı olarak exposure ve gamma ayarlarını yapabiliriz.
    işin sırrı birleştirilen fotoğrafa sonradan uygulanan photomatix>tone mapping ayalarıdır. tecrübeyle birlikte etkisi gelişecektir, biraz karışıktır.

    afiyet olsun
67 entry daha
hesabın var mı? giriş yap