• dünya ile mars arasında, yörüngelerden dolayı aşağı yukarı her iki yılda bir gerçekleşen yaklaşmalardan 2005 yılında olanıdır. normaldir. 15 ve 17 yılda bir bu iki gezegen birbirine normalde olduğundan daha çok yaklaşıyor. tabi bazı istisna durumlar da var. 2003, 2287 ve 2761 yıllarındaki gibi. (bkz: #3264997)

    ancak internette forward edilen maillere baktığımızda bu yakınlaşmanın ne kadar abartıldığını hayretler içerisinde izlemekten başka yapacak bir şey kalmıyor. buyrun bunlardan biri:

    "mars gezegeni ağustostan itibaren geceleri gökyüzünün en parlak cismi olacak. mars çıplak gözle dolunay kadar büyük görünecek*. 27 ağustos'ta mars dünyaya 34,65 milyon mil yaklaştığında en büyük göründüğü gün olacak. 27 ağustos 2005 gecesi 00:30'da gökyüzünü izleyin. dünyanın iki ay'ı varmış gibi görünecek. mars'ın dünyaya bu kadar yakın geçeceği bir sonraki tarih 2287 yılı. bunu dostlarınızla paylaşın." doğru birkaç rakam ve tarihin arasına sıkıştırılmış sansasyon amaçlı cümleler.. boyalı basında yer alan bir haberden alıntı gibi duruyor. hani arka sayfada çıplak manken resminden kalan yere sıkıştırılan sallama haberlerden biri sanki..

    bu konu ile ilgili bilim ve teknik dergisinin gökyüzü sayfasnda ise şu satırlar yer alıyor:
    "mars, ay sonunda 22:30'da doğmuş oluyor. gezegen venüs ve jüpiter'in yanında çok sönük kalsa da, mars doğduğunda bu iki gezegen ve -1.5 kadir değeriyle gökyüzünün en parlak yıldızı sirius gökyüzünde olmadığı için, ay'dan sonra gökyüzündeki en parlak gökcismi oluyor." fark edildiği üzere, bültende yakınlaşma ve rakamsal konularla ilgili bir noktaya hiç değinilmemiş..
  • kimse gonderdigi iletinin dogrulugunu arastirma geregi duymadigi icin genis kitlelere yayilabilmis, sacma sapan, yalan yanlis bir olay.

    milletin birbirine gonderip durdugu ileti, 2003 yilindan kalmadir, yani o yakinlasma 27 agustos 2003'te olmustur. (bkz: 27 agustos 2003 dunya mars yakinlasmasi)

    agustos 2005'te en parlak gezegen venus, ikinci parlak ise jupiter'dir. mars ucuncu parlak gezegendir.
    kaynak: http://www.skymaps.com/articles/n0508.html

    ekleme: her ne kadar ikinci bir dolunay gibi "fantastik"bir hadise olmayacaksa da eger illa bu aralar gezegen gozlemlemek isteniyorsa lutfen (bkz: 1 eylul 2005 venus jupiter yakinlasmasi)
  • nasa'nın posta öbeklerinde dolaşan ve insanların birbirine komik bir heyecanla ilettiği ( dolunay görünümde mars ) e-postalara nefis bir ayar vermesine önayak olan hadise, şöyle ki babalar buyurmuş:
    'disappointed? don't be. if mars did come close enough to rival the moon, its gravity would alter earth's orbit and raise terrible tides.'
    newton'un bir evrensel çekim kanunu vardı, ne oldu ona?
  • (bkz: #8065097)

    extra bilgi: 23:20 de mars dogu ufkundan dogacak. sehirlerde yasayanlarin bunu gormesi mumkun degil. ay da yaklasik 1:10 civarlarinda kuzeydogu ufku uzerinden dogacak. mars bu sirada sehirlerde yasayanlarin binalar arasinda gorebilecegi yukseklige ulasmis olacak. tam dogu ufku uzerinde, ulker takimyildizi'nin hemen sag ust kosesinde yer alacak.

    bu sirada mars ile ay arasindaki mesafe biraz fazlaca. ay sol alt, mars sag ust kosede bulunacak. ve gece boyunca bu mesafeyi koruyarak birlikte yukselecekler.

    lakin belirtmek istedigim bir durum var: mars bugun -0.8 kadir parlaklikta. 27 agustos gecesi -0.9 kadir parlaklikta olacak. yani gozun farkedebilecegi bir parlaklik artisi yok. ayrica bir durbun kullanarak mars'in yuvarlagini gormeniz mumkun degil. bu ancak kucuk bir teleskop veya astronomi'de kullanilan ve yere sabitlenen buyuk durbunlerle farkedilebilecek birsey.

    o yuzden derim ki; eger vaktiniz varsa bugun, yarin veya 27 agustos'tan sonraki bir ay boyunca mars'i izleyin. bir fark goremeyeceksiniz.
  • kimin gönderdiği belli olmayan asılsız bir mailın baş kahramınıdır. durumla ilgili tübitak ulusal gözlemevi'nin açıklaması şu şekildedir.

    "mars gezegeni agustos'tan itibaren gökyüzünün en parlak cismi olmayacaktır. venüs ve jüpiter daha parlak görünecektir. 27 agustos gecesi mars -1 kadir parlaklıkta olacak, ancak jüpiter-1.7 kadir, ve venüs -3.8 kadir yani daha parlak görüneceklerdir. çıplak gözle dolunay kadar büyük görünmesi olanaksızdır. bir gökcisminin çapi degismiyorsa, daha büyük görünmesi için yer'e daha yakın olmasi gerekir. mars'ın yer'e uzaklıgı 27 agustosta 103 milyon km ve görünür çapı 14 yay saniyesi kadar olacaktır. halbuki, yer'e en yakin konumuna 30 ekim 2005 günü gelecektir. bu tarihte parlaklıgı -2.3 kadire kadar artacak, uzaklıgı 69 milyon km ve görünür çapı da en büyük göründügü bu günde ancak 20.2 yay saniyesi olacaktır. bu görünür çapı ile ay'ın görünür çapının 0.01 den daha küçük görünecektir. dünya'nın iki ay'ı varmis gibi görünmesi ise tamamen hayaldir. 30 ekim deki yer-mars uzakligina 2018 den önce gelemeyecektir. bu baglamda 2287 yılı da anlamsız bir tarihtir.

    siz yine de 27 agustos gecesi gökyüzünü inceleyin ve mars, ay ve ülker kümesinin komsu oluslarını izleyin. umarız gazeteler bu kandırmaca e-postayı haber yapmaz. konunun dogrulugunu önce tug'a soran gazetecilere de tesekkür ederiz.

    tug (tübitak ulusal gözlemevi)"
  • hafta sonuna denk getirmeleri iyi olmuş tabi..
  • seviyeli bir yakinlasma olmasini, bir sonraki asamaya gelinip bir birlesme ile sonuclanmamasini istedigimiz yakinlasma
  • biraz hafıza ve fizik bilgisi sahibi olanlarımız her ne kadar olayın ayırdındaysa da, bu olay akşama güzel bir sazan avı yaratacaktır. nükleer aileleri aval aval gökyüzüne bakarken görmek isteyenler; gözünüz balkonlarda olsun. bar kapılarında sendeleyerek ikinci bir ay gördüğünü sananları izlemek isteyenler; gözleriniz sakarya'da veya lokal bar sokağınızda olsun (nasıl oluyosa artık). bu gece yeryüzünde iki misli keriz olacak, 60 bin yıl boyunca bir daha hiç birşey böyle dank etmeyecek.

    (bkz: essek sipalari sizi)
  • tübitak'ın internette dolaşan "o gün mars dolunay kadar görülecek" iddiasını "e insaf artık" şeklinde cevaplamasına sebep olmuş yakınlaşma.
hesabın var mı? giriş yap