• belirsizlik teoremi gereğince kulağa çok mantıklı gelmiyor,bir atomon vibrayonun atomun vibrasyonunu değiştirmeden ölçmenin yolu yok,değişmiş halini feyz alıp ölçüm yapııyorsa bilemem
  • sezyum-133 atomunun saniyedeki 9'192'631'770 vibrasyonunu 1 saniye olarak kabul eden saattir. (bkz: howstuffworks)
  • 1955 yilindan beri kullanilan atom saatleri dengeyi bulmak icin doga'yi direkt kullanir.. ilk kez ingilizler atomun rezonans frekansini kullanarak gercekle$tirmi$lerdir olayi, ama fikrin ortaya ciki$i 1800'lerin sonuna dayaniyor.

    uluslararasi hukukun kabul ettigi saat de atom saatine bagli cali$an bir sistemin urettigi saattir.

    duvar saatlerimizde kullanildigi teknolojiyi gormeye omrumuz yeter mi bilinmez, ama bir gun olacagi cok muhtemel.
  • fotogrametrik ölçü aletlerinde kullanılan bir saattir aynı zamanda. bu ölçü aletleri genelde 10 m ile 5 km arasında bi ölçü aralığına sahiptir. calışma esası aletten gönderilen ışık demetinin karşıda bulunan bir prizma reflektöre çarpıp geri gelmesi ve arada geçen zamana göre mesafenin hesaplanması esasına dayanır. ışık 10 metrelik bir mesafeyi 0,000000033 saniyede katetmektedir. artık atom saatinin ne kadar hassas olduğu bu örnekten rahatlıkla anlaşılabilmektedir.
  • demode olmuş zaman ölçüm aracı. daha hassasını yaptılar.
    (bkz: yeşil yanar yanmaz kornaya basan şöförler)
  • milyonlarca kez, akşam çıkarıp başucumdaki komodinin üzerine koyduktan sonra sabah bulamadığım için beni çıldırtan ama salise şaşmayan saat cinsidir.
  • strontium elementinin 429 trilyon 228 milyar 4 milyon 229 bin 952 frekansında titreşimi 1sn olarak kabul edilerek yapılan saattir.9 milyar titreşimi 1 saniye olan elemente göre sapması daha azdır.
  • pc'nizin saatini bunlardan biriyle karşılaştırıp, ayarlayan çok kullanışlı bir program için: http://www2.p-squared.com:8765/settime.php
  • aşırı hassas olanların pratikte kullanışsız olduğu saatler. genelde 10 üzeri -20 lerden sonra hassasiyet anlamsızlaşır.

    yani diyorum ki, hata payı 0 olan saatin üretimi imkansız değil, ama saat dışı faktörler hata yaratabilir.

    mesela; saatin çok az oynatılsa bile relativite kuramı gereği (hareket eden cisimlerde zaman yavaşlar) doğru zamandan sapması, oynatılmasa bile dünyanın yer altındaki magma hareketlerinin saatin altındaki yeryüzünün yoğunluğunun anlık (çok çok küçük olsa da) değişmesi, buna bağlı olarak yerçekiminin değişmesi ve zamanı etkilemesi söylenebilir.
hesabın var mı? giriş yap