• türkiye'de çeşitli alışveriş merkezlerinde, hastanelerde, bazı işyerlerinde ve bazı okullarda bedensel engelli insanlar için tasarlanmış tuvaletlerdir. genelde tutunup kendilerini alafranga tuvaletin taşına geçirmeleri için duvara monte bir bar bulunur, bu tuvaletler genelde diğer tuvaletlere nazaran daha büyüktür.

    ancak bu tuvaletlerin bir diğer özelliği genelde kadın tuvaletleri ile bir olmalarıdır. kimi zaman kadın/erkek tuvaletlerinda kadın tuvaletleri kadın resminin yanı sıra bedensel engellilerin bir nevi simgesi haline gelen tekerlekli sandalye işareti de yer alır.

    benim çoğu zaman erkek tuvaleti ile pisuar alafranga tuvalet farkı olarak düşündüğüm fark aslında tuhaf yerlere gitmektedir. kadın tuvaletleri ile bedensel engelli insanlar arasında nasıl bir ilişki vardır ? acaba kadın bedensel engeller daha çok mudur ? ya da kadınlarla beraber aynı odada kendine ayrılmış tuvalete giren bir erkek bedensel engelli ne hisseder ? mahremiyeti zedelenen biri ? bedensel engelli olmak, felç olmak erkekliğin kaybı mıdır ?

    bedensel engellileri cinsiyetsiz ya da cinsiyetinden bağımsız de facto olarak kadın sayıp ona göre en temel bedensel ihtiyacına ilişkin böyle bir düzenleme içacıtıcıdır, empati kurduğunuzda. evet her yerde böyle bir kategorizasyon yoktur ama dikkat edin hiç de az olmadığını göreceksiniz.
hesabın var mı? giriş yap