• hat sanatının yaygınlaşmasında ve bugünlere gelmesinde büyük pay sahibi olanlardan biri hattat hasan çelebi. çelebi 1937 erzurum doğumlu. 38 yıldır kalemi elinden hiç düşürmemiş, ömrünü yazıya adamış bir sanatkar. cami yazıları, özel hat koleksiyonu ve sergileri ile şöhreti yurt sınırlarını aşan çelebi, 1987’de suudi arabistan’a giderek suud hükümeti tarafından yeniden inşâ ettirilen kubâ ve kıbleteyn mescitlerinin kubbe, kuşak ve diğer yazılarını bir yıllık çalışma sonunda tamamlamış. çelebi, medine–i münevvere’deki çalışmalarını hayatının en büyük bahtiyarlığı sayıyor. çelebi’nin güney afrika’dan kazakistan’a belçika’dan almanya’ya kadar birçok ülkede cami yazıları var. türkiye’de ise sultan ahmet camii’nin restore edilen yazıları, tbmm mescidi’ndeki yazılar hasan çelebi imzasını taşıyan eserlerden bazıları*
  • hat sanatının yaşayan en büyük ustalarından. 1937 yılında erzurum'un oltu ilçesinin inci köyünde doğmuştur. hat sanatına merakı, köydeki caminin yazılarına ilgi duyarak onları taklit etmesiyle başlar. yusufeli'nde müezzin olarak görev yaptığı camiye levhalar yazar. istanbul'da görev yaptığı sultantepe'de taş ustası yusuf efendi ile tanışır. hasan çelebi, yusuf efendi vasıtasıyla hattat hamit aytaç'la görüşür ve hamid bey'e kendisine hat dersi verip veremeyeceğini sorar. ancak hamit bey çok meşgul olduğunu söyleyerek talebesi hattat halim özyazıcı'ya gitmesini söyler. hasan çelebi bu tavsiye üzerine hattat halim özyazıcı'dan meşke başlar. dört ay sonra halim bey bir trafik kazasında hayatını kaybeder. hocasının ölümüyle ortada kalan hasan çelebi bir daha hamid aytaç'ın huzuruna çıkar ve bu sefer derse kabul edilir. 6 yıllık bir çalışmanın sonunda icazetini alır. 14 ekim 1964'te başlayan bu birliktelik hamid bey'in vefatına kadar 18 yıl devam eder. çelebi'nin ikinci bir icazeti daha vardır. çelebi, hamit aytaç'dan sülüs nesih meşkettiği sırada; 1966 senesinde merhum kemal batanay'la tanışmış ve ondan da ta'lik ve rik'a dersleri almaya başlamış, 1975 senesinde ta'lik yazının üstadlarından veliyyüddin efendi'nin bir ta'lik kıtasını takliden yazıp kemal batanay'dan icazetini almıştır.
  • kendisine bugün 2011 cumhurbaşkanlığı kültür ve sanat büyük ödülü verildi. mütevazı ve bir o kadar da güzel konuşan büyük üstadın son cümlesi adeta büyüleyiciydi; "şahsımda bu sanata munasip görülen bu nişanı, mazide emeği gecmis olanlara vekaleten, muasirlarima asaleten, nesli cedide de niyabeten kabul ettigimi bildirir hürmet ederim. " iste bir hat sanatçısının kelimeler ile anlam çizmesi budur.
  • hazretin elleri tir tir titrer.
    sonra kamışı eline bir aldığında, hava akımının olmadığı bir yerde bir ağaç nasıl sabit durursa, işte kamış da hazretin elinde öyle sükuna ermekte ve o el titremekten utanır hale gelmektedir.

    o, cumhurbaşkanlığı ödülüne değil, cumhurbaşkanlığı ödülü asıl o'na layık olmaya çalışmıştır.
    ellerinden öperim.

    http://goo.gl/jowcb
  • geçen hafta cumhurbaşkanlığı kültür ve sanat büyük ödülü'nü alan hattat hasan çelebi ile yapılmış röportaj için:
    http://www.zaman.com.tr/…sin-diye-yillarca-bekledik
  • hocamın* hocası, soyadıyla müsemma bir derya. ali alparslan gibi önden gidenlerle birlikte zamanımızın hüsn-i hat üstatlarından.
    bundan 8-9 sene evvelinde, hocam bir gün bir sonraki meşkimi kendisine götürmemi söyledi. belli bir seviyeye gelmiş talebelere ders veriyordu o zamanlar, yaşlı elleriyle. şaşırdım. fakat bir cumartesi günü üsküdar'ın yokuşlarını tırmanarak hocamın elime tutuşturduğu adresini buldum. içeri girdim ki hoca masasının başında, en az yirmi kişi de içeride sıra bekliyor. "niye geldin, derdin nedir" diye soran da olmadı. dağdan geldik bağdakini kovmayalım deyü hemen kapının yanında bir iskemleye iliştim. aradan epey zaman geçti. her meşki kontrol etmesi takriben 20 dakika sürüyor. neden sonra fark edip yanına çağırdı beni "misafirimiz varmış niye söylemiyorsunuz" dedi oradakilere. kolay mı, hocaların hocasının önünde konuşmak. titreyen fakat alışkın elleriyle yazının gerekli yerlerine düzeltmeler yaptı, en kıymetli "meşk"imdir. o zarafetini, ses tonundan talebesine muamelesine kadar sinmiş o tevazuu, ömrüm oldukça unutamam.

    yetiştirip icazet verdiği yüzlerce talebesiyle, istanbul'un dört bir tarafını tezyin eden nefis yazılarıyla, hâli ve tavrıyla, çelebiliğiyle, o ödülünü çoktaaan almıştır, muhiplerinin gönlünde. ömrü mamur olsun.

    sonradan: eserlerinden örnekler
  • ikinci murad' ın çocuk yaşta ölen oğullarından biridir.

    tema :
    (bkz: osmanlı şehzadeleri)
  • reis-ül hattatin yani hattatların reisi diye anılan hasan çelebi ilerleyen yaşına rağmen hala etrafına ışık saçmaya devam eden, çelebi sıfatının hakkını fazlasıyla veren gerçek bir hoca. 1937 yılında erzurum'da doğan güneş, hocası hattat hamit aytaçtan aldığı bayrağı günümüze kadar getirmiş ve hamit üstadın günümüze köprü olduğu hat sanatının bu gün geldiği konumunda temel taşı olmuştur. bugün ilerleyen yaşına rağmen kamış kalem hala elinde aşkla dönmektedir. bir röportajında normal kalem ile yazarken elinin titrediğini ve yazı yazamadığını ancak kamış kalemi eline aldığında gayet rahat, eli titremeden yazabildiğini belirterek ilahi tecelliyi gözler önüne sermiştir. 2007 yılından bu yana yeni talebe almayı bırakması bizler için üzücü olmuştur. ancak onun nefes almaya devam etmesi ve bizlerin de onun bağlı olduğu halkaya dahil olabilmemiz en azından kendi adıma şeref vesilesidir.
  • bir de 1594'te vefat etmiş olan,
    ahmed karahisari tarzının
    son temsilcisi, son ustası
    bir hasan çelebi vardır.

    (bkz: hasan halife)
  • hakkında "noktalar ve çizgiler arasında hasan çelebi" adında bir kitap basılmış hat üstadı. kitap istanbul ticaret odası yayınlarından çıkmıştır.
hesabın var mı? giriş yap